zaterdag 2 juli 12:50

Mont-Saint-Michel – Utah Beach Sainte-Marie-du-Mont

188.0 km

D-Day op de eerste dag

WFProfielEtappe1

Er waren heel wat jaren bij in de overvolle en rijke geschiedenis van de Tour de France dat de eerste etappe binnen een minuut of tien, vijftien werd afgeraffeld. Waarna een renner met turbodijen (denk aan Fabian Cancellara) het geel mocht aantrekken voor – pak ‘m beet – tien kilometer hardfietsen. Maar de proloog is tijdelijk in pauzestand gezet. Rondebaas Christian Prudhomme houdt van veranderingen.
Wat hij de wielerwereld nu op dag 1 voorschotelt mag er trouwens wezen! Van het ansichtkaarteneiland Mont Saint-Michel, naar het voormalige armageddon Utah Beach. Van pittoresk Frankrijk via een golvend landschap naar historisch Frankrijk. Op de eindstreep namelijk is de geschiedenis van Europa herschreven. Van de wereld misschien zelfs.

LaatstekmsEtappe1

Officieel ligt de finish vandaag aan het strand van La Madeleine. Maar, af gezien van de Fransen zelf, zegt dat niet zoveel. Onder de codenaam des te meer: Utah Beach was op 6 juni 1944 tijdens D-Day een van de vijf bloeddoordrenkte stranden die de geallieerden nodig hadden om van daaruit nazi-Duitsland voorgoed plat te walsen. In het peloton zitten naar alle waarschijnlijkheid genoeg renners die Saving Private Ryan hebben gezien, of Band of Brothers. Dan weten ze genoeg!

Kennersblik Erik Breukink: ‘Geen proloog dit jaar, maar een eerste etappe die door het vlakke Normandische land naar Utah Beach voert. Misschien dat richting kust de wind een rol kan gaan spelen. Maar het moet erg gek lopen wil deze rit niet in een massasprint eindigen. Dat betekent meteen werk aan de winkel voor de snelle mannen van het peloton, van wie ik vooral van Marcel Kittel veel verwacht. Hij zal erop gebrand zijn om revanche te nemen na vorig jaar toen hij in de Tour verstek moest laten gaan. Al zal hij natuurlijk nog wel even moeten afrekenen met André Greipel en Mark Cavendish.’

KaartEtappe1

Bron: Sport Special