Team LottoNL-Jumbo start aanstaande zaterdag met Steven Kruijswijk als kopman in de 71ste Ronde van Spanje. De Nederlandse Worldtour-formatie stuurt een gevarieerde ploeg rondom Kruijswijk af. 

Kruijswijk kijkt uit naar zijn tweede grote ronde van dit jaar en is blij met de selectie. “We gaan met een sterke ploeg naar Spanje. We nemen renners mee die mij bergop kunnen bijstaan, maar ook op het vlakke kunnen ondersteunen. Ik wil meedoen om de prijzen. Het is mooi dat de grote klassementsrenners in de Vuelta starten, dat motiveert en zo kan ik mijzelf met de besten meten.”

Kruijswijk hoopt op een voordeel ten opzichte van de renners die de Tour hebben gereden. “Na de Giro heb ik veel rust gehad om te herstellen van mijn val en de koers. In aanloop naar de Vuelta heb ik bewust niet veel koersen gereden om zo fris mogelijk aan de start te verschijnen.” 

Ploegleider Addy Engels onderstreept het doel in deze ronde. “We hebben de ploeg volledig rondom Steven gebouwd. Bergop is het altijd handig om renners bij je te hebben, maar op het vlakke is dat minstens zo belangrijk, vandaar dat er ook mannen zoals Jos van Emden en Martijn Keizer aan de start staan.”

Engels vervolgt: “Met Koen Bouwman en Victor Campenaerts debuteren twee jonge renners in een grote ronde. Van beide verwacht ik dat ze zeker bergop een rol kunnen spelen. Het grote doel is het klassement van Steven Kruijswijk, maar we gaan het zeker niet laten om ook mee te springen. We hebben een team met verschillende kwaliteiten. Het een sluit het ander niet uit namelijk.”

Tegenslag

Na de Olympische wegrit werd Steven Kruijswijk ziek. “Ik heb mijn trainingsschema na Rio moeten bijstellen. Het is zuur dat ik in het laatste deel van de voorbereiding te maken kreeg met ziekte. Op dit moment voel ik mij weer sterker worden. Nu is het belangrijk de eerste etappes door te komen.”

Addy Engels blikt vooruit: “Het is afwachten hoe hij herstelt. Het is nooit fijn als je net voor een grote ronde een dergelijke tegenslag moet verwerken. Zodra Steven weer topfit is, kan hij mee doen om het podium zoals we in de Giro hebben gezien.”

Gesink terug in Vuelta

Robert Gesink begint in de Ronde van Spanje aan zijn eerste grote ronde van het jaar. In de Ronde van Zwitserland kwam de 30-jarige renner uit Varsseveld ten val en zag hij zijn Tourdeelname in rook opgaan wegens een hersenschudding. Kruijswijk is hoopvol over de terugkeer van Gesink. “Het is natuurlijk afwachten hoe het met Robert gaat, maar een fitte Gesink kan mij erg goed ondersteunen.” 

Gesink heeft weer zin om te koersen nadat hij door zijn hersenschudding een belangrijk deel van het seizoen gemist heeft. “Ik kijk uit naar de Vuelta, het een belangrijke koers richting 2017. Ik ga zonder hoge verwachtingen van start en hoop mijn herstelvermogen terug te vinden, te groeien in de koers en de ploeg te kunnen ondersteunen.”

Line-up:

Steven Kruijswijk, Robert Gesink, Bram Tankink, Jos van Emden, Koen Bouwman, Victor Campenaerts, Martijn Keizer, Enrico Battaglin en George Bennett.