Team LottoNL-Jumbo gaat zonder Robert Gesink naar de Tour de France. De kopman ondervindt te veel last van zijn valpartij in de Ronde van Zwitserland. Met Wilco Kelderman en sprinter Dylan Groenewegen heeft de Nederlandse ploeg echter nog genoeg ijzers in het vuur om in Frankrijk voor ritwinst te gaan.

“We willen een etappe winnen”, zegt technisch directeur Nico Verhoeven. In de bergen kan dat met Wilco Kelderman en we hebben een aantal mannen die vanuit een ontsnapping om de dagzege kunnen strijden op de dagen die te zwaar zijn voor de sprinters.”

Leerproces
“Daarnaast gaan we sprinten met Dylan Groenewegen”, vervolgt Verhoeven. “Hij rijdt de Tour de France vroeger van verwacht, maar die keuze is niet alleen gebaseerd op zijn goede uitslagen. We hebben al langer het idee dat hij de Tour de France aankan. Hij kan op die manier op het allerhoogste niveau acteren en daaraan wennen richting 2018. Dat hij al vrij veel wedstrijden gewonnen heeft, is een bijkomstigheid. Dat kan ervoor zorgen dat het verwachtingspatroon hoger is, maar voor ons gaat hij naar de Tour vanuit een leerproces. Hij mag alvast aan de grootste wielerkoers van het jaar ruiken. Van daaruit streven we naar zo goed mogelijke resultaten.”

Groenewegen ziet zijn deelname aan de Tour de France als een beloning voor zijn goede seizoen, maar houdt de lange termijn voor ogen. “We zitten in een traject waarin we ernaar streven om in 2018 een touretappe te winnen”, legt de sprinter uit. “Het is dit seizoen snel gegaan met de ontwikkeling van de sprinttrein. Natuurlijk gaan we ervoor om iets moois neer te zetten in de Tour en als het aan mij ligt, wordt het iets heel moois, maar ik mag er niet vanuit gaan dat ik hier meteen een etappe win. In de eerste week wordt er veel gesprint, dus daar focus ik me in eerste instantie op. Daarna moeten we kijken hoe het gaat. Het zou mooi zijn als ik de Tour kan uitrijden en die ervaring mee kan nemen naar de komende seizoenen.”

Robert Gesink
Team LottoNL-Jumbo moet het in de Tour de France zonder beoogde kopman Robert Gesink stellen. Gesink kwam in de Ronde van Zwitserland ten val en de medische staf vindt dat hij onvoldoende hersteld is daarvan.

“Ik heb veel energie gestoken in mijn voorbereiding op de Tour de France en op Tenerife voelde ik me sterk. Het is een grote teleurstelling dat ik door deze tegenslag de Tour moet missen”, vertelt Robert Gesink vanuit Spanje.

George Bennett, die in de Tour of California en het Criterium du Dauphiné liet zien dat hij zich dit seizoen sterk heeft ontwikkeld, vervangt Gesink.

“De afwezigheid van Gesink verandert niets aan de rol van Wilco Kelderman”, vertelt Verhoeven. “Wilco gaat in een vrije rol naar de Tour de France. Ook nu Gesink wegvalt, houdt hij de positie die we met hem voor ogen hadden.”

Gemotiveerd
“Ik ga met vertrouwen naar de Tour de France”, vult Kelderman aan. “Ik heb goed getraind en in de Ronde van Zwitserland ging het de meeste dagen prima. Ik heb er veel zin in, we gaan naar Frankrijk om goede resultaten te rijden. Door mijn vrije rol kan ik etappes uitkiezen waarop ik mij richt. In de bergen liggen mijn kansen. Het is goed dat de sprinttrein erbij is. Die mannen zitten in een flow en zijn erg gemotiveerd. Met die flow gaan we samen de Tour in!”

Line-up:
George Bennett, Dylan Groenewegen, Wilco Kelderman, Bert-Jan Lindemen, Paul Martens, Timo Roosen, Sep Vanmarcke, Robert Wagner en Maarten Wynants.