Team LottoNL-Jumbo gaat met Steven Kruijswijk als kopman naar de Giro d’Italia. Kruijswijk, die vorig jaar zevende werd in de Italiaanse ronde, gaat opnieuw voor een top-10 resultaat in het algemeen klassement.

“Het klassement is het hoofddoel voor ons”, zegt ploegleider Addy Engels. “We willen vrijuit koersen om daar zo’n goed mogelijk resultaat in te halen. Dat wil niet zeggen dat we elke dag lukraak in de aanval gaan, maar op dagen dat we denken dat de aanval naar de finish kan rijden, gaan we het proberen. Dat moet Steven Kruijswijk zelf ook op sommige momenten gaan doen.”

Derde week
Die aanvallende koersstijl bracht Kruijswijk in 2015 de zevende plaats in het algemeen klassement, al kreeg hij wel de ruimte vanwege tijdverlies in de beginfase van de ronde. “Zo’n moment van tijdsverlies als vorig jaar, moet ik dit keer zien te voorkomen”, geeft Kruijswijk aan. “Als ik mijn niveau van vorig seizoen kan evenaren, kan het mooi worden. Mijn voorbereiding is nagenoeg identiek geweest aan die van een jaar geleden en ik ben uit de problemen gebleven. Wat mij betreft kan de Giro beginnen. Mijn sterkste punt is de laatste week en daar kun je ook de meeste winst boeken. Ik ga me de eerste twee weken op mijn concurrenten richten en wil in de laatste week toeslaan.”

Rittenkapers
Kruijswijk wordt ondersteund door de ervaring van Jos van Emden, Martijn Keizer, Maarten Tjallingii en Bram Tankink. Team LottoNL-Jumbo heeft daarnaast wat rittenkapers in de ploeg. “Enrico Battaglin kan het vanuit een ontspanning of in een groepssprint van een uitgedund peloton”, vervolgt Engels. “Dat heeft hij ook al laten zien in de Giro d’Italia. Moreno Hofland is onze snelste man, met hem hebben we een kans in de massasprint. Ook Primoz Roglic kan een ritoverwinning pakken. In de Volta a Catalunya was hij daar al dichtbij.”

Tijdrit
De Giro d’Italia start vrijdag 6 mei met een individuele tijdrit in Apeldoorn en blijft drie dagen in Nederland. De start in eigen land maakt de ronde extra bijzonder voor Team LottoNL-Jumbo. Jos van Emden werd tijdens de proloog van de Tour de France in Utrecht vijfde, won de tijdrit van de Eneco Tour en wil in Apeldoorn nog een keer uitpakken. Ook Martijn Keizer heeft zijn zinnen gezet op de openingstijdrit. “De tijdritten in de Ronde van Romandië hebben me een positief gevoel gegeven”, geeft Keizer aan. “Ik wil in de proloog van de Giro in de top-5 eindigen.”

“Dat de Giro in Apeldoorn start, is speciaal voor ons Nederlanders”, zegt Engels. “Het is een extra motivatie. Ik heb zelf de Girostart in 2002 in Groningen en in 2010 in Amsterdam meegemaakt. Die momenten hebben mij een speciaal gevoel gegeven. Ik heb inmiddels ook al wat Gelderse dorpjes gezien die roze gekleurd zijn, dat geeft een extra boost.”

Line-up:
Steven Kruijswijk, Primoz Roglic, Enrico Battaglin, Moreno Hofland, Maarten Tjallingii, Bram Tankink, Jos van Emden, Martijn Keizer en Twan Castelijns.