Op dag 7 van de Tour de France was het tijd voor een onvervalst ‘Cummingsje’. De Brit van Dimension Data heeft zich ontwikkeld tot een eerste klas rittenkaper en slaat voor het tweede jaar op rij toe in de Franse ronde. Dit keer maakt hij deel uit van een omvangrijke kopgroep (29 renners) die pas na ruim een uur koers ontstaat. Daarbij ook Vincenzo Nibali en geletruidrager Greg Van Avermaet.

Vlak voor de scherprechter van de etappe, de Col d’Aspin, kiest Cummings het hazenpad en wordt niet meer achterhaald. Daryl Impey wint op 1’05 de sprint voor p2 van Daniel Navarro, terwijl Nibali enigszins teleurstellend als vierde over de streep rolt. Van Avermaet wordt vijfde en bouwt zijn voorsprong in het klassement uit tot 6’36 op Julian Alaphilippe.

Bij de grote mannen heerst er wapenstilstand op de eerste echte col. Toch is er één belangrijke slachtoffer die het gezapige tempo niet kan volgen: Thibaut Pinot. De Franse hoop lijkt daarmee uitgeschakeld voor een topklassering. Ook Warren Barguil moet vlak voor de top loslaten, maar weet in de afdaling de aansluiting te hervinden.

Etappeprijzen: Met de toepasselijke teamnaam ‘Aanvallen’ wint deelnemer wellicht de zevende etappe. Dankzij Cummings, Navarro, Nibali, Froome, Dan Martin, Rolland en Quintana scoort hij 103 punten. En dat is precies 1 puntje meer dan de dagscore van ‘het beest 3’. De laatste podiumplek wordt gedeeld door Scheetmans, zandhaas en javiher. Alle prijswinnaars gefeliciteerd!

Algemeen klassement: Door de wapenstilstand bij de grote mannen zakken de sprintteams nog niet hard in het klassement. Wel is er een nieuwe top 3: ‘hunter007 1’ leidt met 940 punten, gevolgd door ‘Pippa’ van Etika (928 pt) en ‘jooppoulidor 1’ (927 pt). Alle drie AK-teams met veel sprinters en uiteraard Van Avermaet in de gelederen.

Subleagueklassement: Bij de subleagues is Club Cyclingfever.com 2 de leiding opnieuw kwijt na een niet-sprintetappe. Bijlen in Tour 2016 neemt de koppositie over en pakt een gaatje van 30 punten. Zweelerforum1 blijft derde staan met 73 punten achterstand op p1.

Nulpuntenjackpot: Met 29 vluchters voorop is de kans groot dat er veel 0-teams sneuvelen, máár de schade valt mee vandaag. Slechts 7 van de overgebleven 46 teams haken af waardoor de virtuele prijs nu 25,65 euro bedraagt.