De Koninginnenrit in de Pyreneeën is gewonnen door Tom Dumoulin! Vanaf de start zit de negende etappe vol met spektakel. Zo vallen Alberto Contador en Alejandro Valverde aan op de eerste col. Voor ‘El Pistolero’ is het echter een wanhoopspoging, want later op de dag stapt hij ziek af. Op dat moment is er al een ruime kopgroep ontstaan die de zegen van het peloton krijgt.

Nog voor de slotklim wordt er gedemarreerd bij de vluchters. Uiteindelijk is de move van Dumoulin de beslissende. Op zo’n 13 kilometer van de finish vertrekt hij en ziet de rest hem niet meer terug. Op 38 seconden wint Rui Costa de sprint van Rafal Majka, terwijl Daniel Navarro (+1’39) en Winner Anacona (+1’57) de top 5 compleet maken. Thibaut Pinot zakt er op de slotklim doorheen en wordt zesde, maar heeft als troostprijs wel de bollentrui in zijn bezit.

Bij de klassementsmannen blijven de verschillen beperkt. Adam Yates, Chris Froome, Nairo Quintana, Richie Porte en Daniel Martin weten zich licht af te scheiden en slaan een kleine slag. De grootste verliezer van de dag is Fabio Aru die ook onder anderen Romain Bardet en Bauke Mollema niet kan volgen. In het klassement leidt Froome nu met 16 tellen op Yates, 19 op Martin en 23 op zijn grote rivaal Quintana.

Etappeprijzen: Met 143 punten gaat de ritwinst dit keer naar Spiky. Hij heeft Dumoulin, Costa, Majka, Pinot, Froome, Quintana, Porte, Martin en Bardet in zijn team. Met 9 punten minder legt Rob1983 beslag op de tweede plaats gevolgd door Pistolero (132 pt). Alle prijswinnaars gefeliciteerd!

Algemeen klassement: De AK-teams met Dumoulin en/of Costa slaan een slag in het klassement. Zo wordt de nieuwe top 3 ook gevormd door teams met de Nederlander of de Portugees in de gelederen. afcaGeeke gaat als koploper de eerste rustdag in met 5 punten voorsprong op Soesaas en 14 stuks op DaCosta. De leider vooraf aan de etappe, lmenarquez, deelt de derde plaats met DaCosta.

Subleagueklassement: Bronsgroen Eikenhout komt de Pyreneeën uit als beste subleague. Cafe Bok Enkhuizen en ZZZZ 1 maken in etappe 9 wel iets van hun achterstand goed, maar het verschil met de nummer 2 en 3 blijft riant: 89 en 125 punten.

Nulpuntenjackpot: Opnieuw sneuvelen er vijf teams in de jacht op de nulpuntenjackpot. Daardoor zijn er na negen dagen Tour nog maar 32 teams op de gewenste 0 over. De hoofdprijs van 1.000 euro wordt momenteel dus gedeeld door deze 32 teams die nu per stuk 31,25 euro waard zijn.