De laatste bergetappe in de Tour van 2016 is een prooi geworden voor Ion Izagirre. De renner van Movistar maakt deel uit van de omvangrijke vroege vlucht die in de finale voor de ritzege strijdt. Julian Alaphilippe en Jarlinson Pantano beginnen met een ruime voorsprong aan de gruwelijke Joux Plane, maar worden voor de top bijgehaald door Vincenzo Nibali en Izagirre.

De jonge Fransman moet de andere drie vervolgens laten rijden richting de top. Na de top rest er enkel nog een afdaling naar de finish in Morzine. Niet Nibali of Pantano, die bekend staan om hun daalkunsten, maar Izagirre slaat daarin zijn slag! De Bask komt solo over de streep en wordt 19 seconden later gevolgd door Pantano. Nibali moet zelfs 42 tellen toegeven.

Bij de klassementsmannen is het opnieuw een saaie boel. Enkel Bauke Mollema, tevergeefs, en Joaquim Rodriguez wagen zich aan een aanval. Chris Froome heeft dus niets te vrezen en ook de podiumplekken van Romain Bardet en Nairo Quintana komen niet meer in gevaar. Naast Froome zullen ook Peter Sagan (groen), Rafal Majka (bollen), Adam Yates (wit) en Movistar (beste ploeg) morgen gehuldigd worden in Parijs.

Etappeprijzen: De juiste vluchters aangevuld met de klassementsmannen is de winnende formule vandaag. Ritwinnaar wordt piloupilou2  met 171 punten. Een score die behaald wordt met de top 3, Costa, Kelderman, Rodriguez, Bardet, Quintana, Yates, Meintjes en Froome. Hij troeft daarmee axelb (168 pt) en Ibraninavic (166 pt) nipt af. In totaal vallen vijftien teams in de prijzen. Allen gefeliciteerd!

Road to Doha: De top 5 aangevuld met Rodriguez, Dan Martin, Valverde en Majka levert Duursma een ticket in de Road to Doha op. Hij blijft daarmee BCMS (549 pt) en santi (546 pt) voor en mag zich opmaken voor het finalespel tijdens de WK Wegrit. De eerste prijs is dan 10.000 euro! Morgen is er een nieuwe kans om je hiervoor te kwalificeren: klik hier.

Algemeen klassement: Soesaas weet in het spoor van afcaGeeke te blijven en zet zichzelf daarmee in pole position voor de eindzege. Beide deelnemers scoren 76 punten in etappe 20 waardoor het verschil 22 punten blijft. Eén ding is nu zeker: afcaGeeke zal het Tour de France Spel niet winnen. Met de bonuspunten van de voorspellingen scoort Soesaas namelijk 45 punten meer.

Het lijkt nu een tweestrijd te worden tussen Soesaas en jolly. Laatstgenoemde slaat een flinke slag met Pantano en volgt op 10 punten van de nummer 2. Met Yates voorspeld als beste jongere scoort jolly bovendien 15 bonuspunten extra. Dat betekent dat Soesaas morgen Matthews in de top 16 nodig heeft voor minimaal een gedeelde overwinning.

Subleagueklassement: Met een comfortabele voorsprong gaat Bronsgroen Eikenhout naar Parijs. Vlak voor het binnenrijden van de hoofdstad is Cafe Bok Enkhuizen wel een plaats gezakt. Het is nu Riomare dat de eerste bedreiging voor de koplopers vormt, al staat het wel op 92 punten. Op de slotdag zullen ook ZZZZ 1 en Zweelerforum1 er nog alles aan doen om op het podium te geraken.

Nulpuntenjackpot: Ondanks vluchtpogingen van Jeandesboz, Erviti, Benedetti en Cousin komt de 0 niet in gevaar voor Bassie96tour en txelisgl. Het zal dus op de laatste etappe aankomen. En juist in de rit naar Parijs zitten er weleens verrassingen in de top 20. Indien Breen, Erviti, Roosen of Vachon de top 20 haalt, zijn beide 0-teams er sowieso aan. Voorlopig mogen beide deelnemers nog dromen van 500 euro per persoon.