De twaalfde etappe met finish op de Mont Ventoux (bij Chalet Reynard) kent een bizarre ontknoping! De geletruidrager gaat te voet verder na een crash waarbij ook Richie Porte en Bauke Mollema zijn betrokken. Het trio had zich losgereden van de concurrentie en knalt achter op een remmende motor van de organisatie. Uiteindelijk kan Mollema zonder veel problemen zijn weg vervolgen en alsnog 19 tellen voor Adam Yates en co finishen. De organisatie besluit uiteindelijk om ook Froome en Porte de tijd van Mollema toe te kennen.

Terwijl dit incident gebeurt is Thomas De Gendt al juichend over de streep gekomen. De Belg maakte deel uit van de lange ontsnapping en klopt in de slotmeters zijn landgenoot Serge Pauwels. Daniel Navarro wordt derde. Dankzij de zege neemt De Gendt tevens de bollentrui van Thibaut Pinot over. In het algemeen klassement leidt Froome nu met 47 seconden op Yates, 54 op Nairo Quintana en 56 op Mollema.

Morgen zal het klassement flink door elkaar geschud worden met een individuele tijdrit van 37,5 kilometer. De kans is groot dat Froome zijn voorsprong uit gaat breiden tot wellicht 2 minuten. Het etappespel kost morgen 5 euro per team met een prijzenpot van minimaal 1.000 euro! Klik hier. Let op: de eerste renner gaat al vroeg van het startpodium, dus maak op tijd je team(s). Ook kan er weer een ticket gewonnen worden in de Road to Doha: klik hier.

Etappeprijzen: De Gendt, Pauwels en Navarro in je team en je deed vandaag mee om de knikkers. Deelnemer PDM-Vacansoleil wint de etappe dankzij dit trio aangevuld met Meintjes, Bardet, Rodriguez en Quintana. Een combinatie die goed is voor 115 punten. Picolini heeft met Chavanel een extra vluchter naast de top 3, maar mist,behalve Bardet, de klassementsmannen. Daardoor komt hij 1 punt tekort voor de ritwinst. Haantje de voorste is met 111 punten de nummer 3 van de etappe. Alle prijswinnaars gefeliciteerd!

Road to Doha: Net als bij de etappeprijzen was het in de Road to Doha cruciaal om de top 3 in je team te hebben. In totaal waren er vier deelnemers met deze combinatie, waardoor er eentje buiten de pot piest. Dat is Joene. Hij eindigt met 324 punten en moet zijn meerdere erkennen in Royco1 (402 pt), Postbankleeuw (366 pt) en radre (344 pt). Voor Postbankleeuw is het al zijn derde ticket in de Road to Doha en dus is hij uitgespeeld met de kwalificatiespellen. Alle drie de winnaars gefeliciteerd!

Algemeen klassement: Dankzij Rodriguez op plek 15 is ‘Voilla Limbabwe’ solo leider in het Tour de France Spel. Voor de etappe moest het nog de koppositie delen met ‘Pippa’ van Etika, maar dit team volgt nu dus op 6 punten. ‘afcaGeeke 1’ komt terug in de top 3 en staat op 13 punten van de leiding.

Subleagueklassement: Bronsgroen Eikenhout en Cafe Bok Enkhuizen gaan kop over kop om de concurrentie op ruim 100 punten te houden. Het is nu Bronsgroen Eikenhout dat p1 weer in handen heeft met 7 puntjes voorsprong. Na een gat van 138 punten is Riomare de nummer 3, maar dat kan morgen zomaar weer een andere subleague zijn. Zo heeft Riomare slechts 61 punten marge op de nummer 13 in de stand.

Nulpuntenjackpot: Met een geslaagde ontsnapping vallen er weer drie teams af in de strijd om de nulpuntenjackpot. Daardoor zijn er nog maar twaalf deelnemers over die mogen hopen op de 1.000 euro in Parijs. Virtueel moeten ze genoegen nemen met een gedeelde prijs van 83,33 euro per persoon.