Greg Van Avermaet heeft in etappe 5 zijn gele droom vervuld. De Belg van BMC schat in dat de finale te zwaar is voor hem en gaat daarom voor de vroege vlucht. Samen met acht anderen, waaronder Rafal Majka en Bartosz Huzarski, vertrekt hij uit het peloton en krijgt een voorgift van een kwartier! De samenwerking voorin is echter niet ideaal, waardoor de kopgroep breekt halverwege koers.

Het is rasaanvaller Thomas De Gendt die het hazenpad kiest en Andriy Grivko en Van Avermaet meekrijgt. Dat trio werkt wél goed samen en in de finale blijkt Van Avermaet de sterkste bergop. Hij komt solo aan in Le Lioran en slaat een dubbelslag. Op 2’34 wordt De Gendt tweede en Majka blijft de sprintende klassementsmannen net voor op plek 3 (+5’04).

Etappeprijzen: 134 punten is dit keer voldoende voor de ritwinst en bijbehorende 90 euro. Een prooi voor MKGoldrush, die in zijn tweede team de winnende combinatie heeft: Van Avermaet, Rodriguez, Daniel Martin, Alaphilippe, Yates, Froome, Van Garderen, Bardet en Mollema. Met 1 punt minder wordt de tweede plaats gedeeld door miamigais, sporting63 en Bartjes1980. Alle prijswinnaars gefeliciteerd!

Bij die etappeprijs houdt het voor sporting63 echter niet op. Deze Belgische deelnemer wint het Road to Doha etappespel en daarmee een ticket voor het finalespel tijdens de WK Wegrit. Zaterdag volgt een nieuwe kans om een gooi te kunnen doen naar 10.000 euro!

Algemeen klassement: De AK-teams met Van Avermaet in de selectie doen uitstekende zaken. Dat geldt ook voor deelnemer Etika met ‘Pippa’. Dit team scoort vandaag 78 punten en neemt de koppositie in het klassement. Op 12 punten volgt ‘covadonga 3’ en de laatste podiumplek is op dit moment in handen van ‘Voilla Limbabwe’ met 14 punten minder.

Subleagueklassement: Zonder sprintetappe moet Club Cyclingfever.com 2 de leiding weer afstaan en ditmaal is het Bijlen in Tour 2016 dat p1 overneemt. De verschillen blijven wel minimaal. Zo staat Riomare tweede op 28 punten en volgt Bronsgroen Eikenhout op 30 stuks.

Nulpuntenjackpot: Bijna een kwart van de overgebleven 0-teams valt in etappe 5 af. In totaal gaat het om 25 van de 107 teams, waardoor er 82 overblijven op de gewenste 0. Daarmee is elk overgebleven team virtueel 12,20 euro waard. Langzaam maar zeker begint de waarde dus op te lopen.