Het mag inmiddels geen verrassing meer zijn: de vluchters zijn wederom aan het feest in de Tour de France. Makkelijk was het alleen niet. Ruim 50 kilometer lang wordt er hard koers gemaakt voordat het peloton stil valt. Uiteindelijk ontstaat een groep van veertien renners met usual suspects als Rafal Majka, Jarlinson Pantano en Ilnur Zakarin. Het zijn ook deze drie renners die in de finale het sterkst blijken.

Op de steile slotklim naar Finhaut-Emosson demarreert de Rus al snel en bouwt zijn voorsprong gestaag uit. Pantano wordt tweede op 55 tellen gevolgd door Rafal Majka (+1’26) en Kristijan Durasek (+1’32). Bij de klassementsmannen is Sky opnieuw oppermachtig en worden alle aanvallen snel gepareerd. Enkel Richie Porte weet een bres te slaan die Chris Froome zelf dicht.

Het geel zit daarmee nog steviger om de schouders van de Brit bij het ingaan van de tweede tijdrit. Bauke Mollema volgt nu op 2’27 en voelt de hete adem van Adam Yates (+2’53). Nairo Quintana kan zijn favorietenrol weer niet waarmaken en staat al op 3’27. Porte (+4’27) klimt naar p6 en lonkt naar een podiumplaats in Parijs.

Etappeprijzen: De top 3 aangevuld met klassementsmannen was in etappe 17 de succesformule. Het beste team met deze formule is in handen van Koen. Hij scoort 143 punten en blijft daarmee RonaldG73 en Sprinting Misty nipt voor. Alle prijswinnaars gefeliciteerd!

Algemeen klassement: Ondanks de geslaagde vlucht wordt het klassement redelijk door elkaar geschud. Mede door de kleine marges kan zelfs een extra klassementsrenner op p13 al het nodige verschil maken. Nieuwe koploper is Zoefzoef. Met Yates en Bardet duikt hij Etika voorbij en leidt met 9 punten voorsprong. afcaGeeke keert opnieuw terug in de top 3 en staat op 16 punten van de kop.

Subleagueklassement: Het heeft enkele etappes geduurd, maar Bronsgroen Eikenhout heeft de nummer 1-positie heroverd. Dankzij Tweety, Daan Daniels, Gunter, sander183 en Klojo’s bedraagt het gat met Cafe Bok Enkhuizen nu 19 punten. David De La Fuente heeft zich inmiddels afgescheiden van de rest en staat redelijk ‘veilig’ op het laatste treedje van het podium.

Nulpuntenjackpot: ‘Weer een etappe dichter bij Parijs.’ Zo zullen Bassie96tour en txelisgl denken. De kans is groot dat beide deelnemers de 0 ook daadwerkelijk houden tot aan Parijs. Met een klimtijdrit en twee zware bergritten voor de boeg zal de top 20 de komende drie dagen waarschijnlijk schadevrij blijven. Het gevaar schuilt echter op de Champs-Élysées. Daar weten soms rare namen de top 20 te halen. Voorlopig mogen beide deelnemers dromen van een gedeelde jackpot.