Het was te merken dat we voor een derde keer in drie dagen een heel andere uitslag hadden. De nieuwe koploper heet nu McGregor 7777 1 en hij steeg met stip van de 700e naar de koppositie met zijn 402 punten. Jos Hermsen staat met 399 punten tweede en GC helte staat met 396 punten op de derde plaats.

De honderd euro werd vandaag gewonnen door Renner in Rus 2. Hij slaagde erin om Karval 2 en (het in de koers vandaag belangrijke) klikpedaal tien punten voor te blijven. Karval had Contador in plaats van Thomas en klikpedaal had Chaves in plaats van Majka. Renner in Rus staat overigens 21e in het Algemeen Klassement. Alle overige prijswinnaars gefeliciteerd!

In de strijd om 1500 euro voor de 0-puntenlijst zijn er ook vandaag weer 46 afgevallen. Er zijn er nog 254 over, die nu een virtuele waarde van € 5,91 hebben. Guillaume Martin liet er zeven sneuvelen en voor de rest leken het mij lijsten die niet voor dit doel gemaakt waren, zodat nu de echt slechte lijsten overblijven.

Budgettair hebben we ook een andere koploper. Kriezels 3 steeg van vier naar één met 521 punten. NAOP was gisteren nog koploper, maar staat nu tweede met 516 punten en derde staat 2gc11sp2tt met 497 punten. Dagwinnaars zijn jokke 1 en Team Xenon 1. Beiden haalden ze 219 punten. In het AK staan ze nu op plaatsen zeven en zestien.

De grote matadoren van de Major League worden nu aangevoerd door Panter Simba met 415 punten. Gisteren stond hij nog vierde. Teka 1 en Vlugge Huipie lijken grotendeels dezelfde lijst te hebben want nu staan ze gedeeld tweede in plaats van eerste. Beiden hebben ze 406 punten. Het hoogste aantal punten werd vandaag door Sonex 1 behaald. Deze lijst staat door 179 behaalde punten nu 34e in het AK.

In het RtB spel hebben we een gedeelde koppositie vandaag. Clockwise 1 en JFX-Laibach 1 delen de kop met 530 punten. Derde staat El nostre die met 79 punten meer dan JFX-Laibach zeer overtuigend het gat dichtte tot vijf punten achter: 525 punten. Het kon echter nog harder dan die 217 punten vandaag. Dagwinnaar Elsa’s Leeuwen had er maar liefst 246! Voorlopig brengt dat deze lijst tot de 57e plek in het klassement met 461 punten. Voor een ticket zijn er echter 501 nodig tot nu toe.

In het RtB-budgetspel staat SalvoTeam 84 1 nu bovenaan met 495 punten. Deze lijst wordt gevolgd door SinSuerteNoHa 2 met 485 punten, die daarmee het gat met 50 punten dichtte en een van de sterksten van de dag was met zijn 210 punten. Betadam 1 steeg van twaalf naar drie en heeft 482 punten. De kannibaal 1 was de winnaar van vandaag met 226 punten. Het brengt hem tot plek 41 met 403 punten. Voor een ticket zijn er hier 458 nodig.

Tenslotte ging de dagetappe vandaag naar Tros 3 die NAC Dongen twee punten voorbleef: 600 tegen 598! Het verschil lag deze keer in het aantal renners. Tros 3 had Fuglsang, Wellens, Porte, Chaves en Latour en die haalden twee punten meer dan Bettiol en Bardet. De derde plaats was voor Water 1, die 597 punten had! Overige prijswinnaars gefeliciteerd!

De etappe van vandaag begon zoals gewoonlijk met een ontsnapping. De heren Hansen, Hardy en Politt (niet te veel last van die slip gisteren) vertrokken vanaf kilometerpaal 0 en even later wisten Sicard, Brown en Backaert zich bij hen te voegen. Meer dan vier minuten werd het verschil echter nooit.

De vluchters hadden met nog 60 kilometer te gaan minder dan een minuut over en toen besloten De Gendt, Calmejane en Périchon er van door te gaan en van de vroegere vluchters kregen ze alleen Hardy mee. Ze breidden hun voorsprong uit naar maximaal twee minuten, maar ook deze poging slaagde niet. Calmejane werd tien kilometer van het einde weer ingehaald. Overigens was er voor een vluchter toch een tastbaar aandenken aan de vlucht. Brown mocht de bergbollen overnemen van zijn ploegmaat Phinney.

Tot de slotbeklimming gebeurde er niet veel meer dan het bepalen van de posities. En toen gebeurde er toch wat onverwachte dingen. Op het steilste stuk gebeurde er weinig, maar uiteindelijk was het Porte die de knuppel in het hoenderhok gooide. Contador volgde met de rest van de groep achter hem aan, terwijl Sagan in eerste instantie van erg ver moest komen.

Om uiteindelijk zeer verrassend het laatste stuk toch heel goed op de vierde stek te zitten. Maar toen hij overtuigend naar de zege leek te sprinten, moest hij zich nog een overtuigend evenwichtskunstenaar tonen. Zijn voet schoot uit het klikpedaal en even snel kreeg hij hem weer terug. De rest kwam wel heel dichtbij, maar Sagan zette nog eenmaal aan en won toch! Matthews werd tweede, omdat hij van te ver moest komen en Daniël Martin haalde de derde plaats op.

In het klassement blijft Thomas eerste. Hij kan morgen uit zijn gele trui gereden worden, door Kittel als hij de te verwachten massasprint morgen wint.