In het 15+6 spel ligt zoals verwacht het hele klassement overhoop. Sprinters haalden niets en the scout 4 is nu koploper met 508 punten, Clockwise 2 is tweede op drie punten achterstand voor de tweede lijst van the scout, die negen punten achterstaat. Zullen er mensen Petilli niet gekend hebben? Het aantal nullijsten is nu gereduceerd tot 203. Die zijn nu virtueel € 4,93 waard. De dagprijs van dit spel ging naar Scuub K1, die yellow 12 tien punten voorbleef. De derde plaats werd door drie ploegen verdeeld, die elf punten achter stonden.

In het budgetspel is jayden 1 nu koploper met 542 punten, Racing Aelst 1 is tweede met 524 en jimsant 1 is derde met 523 punten.

In de Major League is RastaNelson 1 de constante factor in de Top 2.Hij is nu weer koploper na vandaag met 496 punten. De nummers 2 martijnvriese 2 en Schakel 2 staan nu twaalf punten achter.

De tickets van de GiroRtB geven nu vier dezelfde namen: Corleone 1 haalde 86 punten en ging van de vijfde naar de eerste plaats met 604 punten. ULIZAR 1 zit er na een matige 32 punten vlak achter met 602 en dan ontstaat er een gat naar plaats drie. kurt 2 haalt vandaag niets en staat derde met slechts 566 punten. Omdat ook nummer vier JFX-Laibach 1 slechts 32 punten haalde en nu 556 punten telt en nummer vijf Tomati na 57 punten op 553 punten staat, is er nog veel perspectief voor andere ploegen die in de bergen veel beter presteren.

Ook in het budgetspel voor de RtB geldt hetzelfde. Er zijn nog 4 ploegen van de oude Top-5 maar die presteren vrijwel allemaal matig vandaag. Te veel naar vorig jaar gekeken en te veel gerekend op grote vluchtgroepen? Nummer 1 is hier Lamanca 19 op 620 punten, maar de nummer 2 Apex-predator 2 lijkt de grootste favoriet voor een ticket te worden. Met maar liefst 170 punten vandaag staat hij op 616. De tweede plaats deelt hij met theicter 1, maar die haalden maar 88 punten vandaag en daarmee is hij tweede in de Top 5 van vandaag. Vierde is Luitenant 2 met 600 en het laatste ticket is voorlopig voor ULIZAR 1 met 583.

Apex-predator 3 is overigens de bergtopper vandaag, want hij haalde het etappeticket binnen vandaag. Dit overigens ruim voor een andere lijst van zichzelf.

Tenslotte is de dagetappe gewonnen door verrati3123 1 met 451 punten. Tweede werd Maders Minde die op 449 strandde en derde werd Arsenal 1 op 444. Overige prijswinnaars gefeliciteerd!

De etappe van vandaag was erg tam. Het grootste nieuws was lange tijd dat de eerste uitvaller van deze Giro kon worden genoteerd. Dennis kon zijn weg niet vervolgen, omdat zijn val van afgelopen zondag toch harder bleek dan eerder was gedacht. Voor de rest mochten er vandaag vier weg. Onder hen één goede klimmer en dat was Polanc.De anderen waren Alafaci (het eerst lossend), Rovny (als tweede weg) en Janse van Rensburg, die het uiteindelijk ook niet volhield.

Na de eerste berg was er van lossen nog geen sprake en dacht Janse van Rensburg dat als iedereen teruggepakt zou worden, Teklehaimanot in de blauwe bergtrui zou blijven. Hij ging dus rustig eerste worden, waar Polanc het niet mee eens was. Na een woordenwisseling waarbij heel wat afwerende gebaren werden gemaakt, gingen ze weer verder. Inmiddels kwam de Etna eraan en ging Polanc in zijn eentje verder.

Inmiddels wilden de kopmannen achter hem nog niet bepaald het achterste van hun tong laten zien en bleven maar bij elkaar. Zelfs toen er een paar uit de bocht vlogen, nadat iemand midden op de weg was gevallen. Rolland probeerde nog het langst vooruit te blijven, maar ook dat ging niet. Maar met nog anderhalve kilometer ging Zakarin er eindelijk uit de favorietengroep vandoor, om er niet meer terug te keren.

Polanc had toen slechts nog maar een kleine minuut voorsprong, maar dat bleek genoeg om te winnen na een vlucht van 180 kilometer en een keiharde soloklim over de Etna. Zakarin strandde op 19 seconden en Thomas werd derde van de groep favorieten die met een achterstand van 29 seconden op Polanc verder helemaal bij elkaar bleef..

Jungels mocht het roze weer aantrekken met zes seconden verschil op Thomas. Elf renners staan gedeeld derde op tien seconden.