In het 15+6 spel blijft Looks Like Rain koploper en dit keer met 1972 punten. Hij ziet kaiser sose 2 echter wel naderen. Die haalde negen punten meer en staat er met 1966 nog maar zes punten achter. De nieuwe nummer drie hoopt dat het de komende dagen zo blijft als vandaag. Jeroen Kramer 1 schoot het meest overtuigend op van de toppers (twintig punten meer dan de koploper vandaag) en staat nu drie met 1948 punten.

Vandaag was het een verwachte uitslag voor wat betreft de grote namen. De eerste twee van vandaag hadden allebei de beschikking over de beste dertien van de rituitslag.  Bugno 2 en pelli 2 hadden de enige uitzondering. Jan Hirt werd elfde en leverde vandaag het verschil op. Berg 2 en malacha 1 haalden de gedeelde derde plaats vandaag, doordat zij Reichenbach in plaats van Hirt hadden. Overige prijswinnaars gefeliciteerd!

En nog altijd geen uitvallers voor het 0-puntenklassement, zodat er nog steeds 89 lijsten virtueel recht hebben op het luttele bedrag van € 11,24!

In het Budgetspel staat er nu voor het eerst een echte berglijst aan kop. De Bus 1 steeg van de achtste plaats  met stip naar de koppositie met precies 1900 punten. De vorige koploper, mk187 2 haalde vandaag maar liefst 102 punten minder om zijn voordelige marge kwijt te raken. Hij heeft nu 1898 punten. Ook Racing Aelst heft overigens 1898 punten, maar die deed het vandaag net 25 punten meer nauwelijks overtuigender.

Bij de Major League staat D en G 2 nog altijd eerste met 1949 punten. De nieuwe nummer 2 is Fabsimoni die er voor zorgt, dat de achterstand tot de toppositie met één punt slinkt. Hij heeft nu 1918 punten. RKHBS 1 heeft op de derde plaats met 1917 punten net één puntje minder..

DutchDennis 1 staat eerste in het RtB Ticketspel. Hij heeft nu 2009 punten. De op de tweede plaats staande jayden 3 had nog een gat te dichten en dat deed hij dan ook. Vandaag van negen naar twee met 1947 punten. De vorige koploper zakte naar plaats drie, want bluesbrother 2 haalde ruim tachtig punten minder vandaag. 1936 punten zijn zijn deel. Hij wordt op de hielen gezeten door twee stijgers. Sliertentomaat ging van acht naar vier en heeft 1934 punten. Nummer vijf Pottentoat 3 steeg van de twaalfde plaats en heeft nu 1932 punten.

In het Budget RtB Ticketspel bewees koploper Lamanca 19 toch nog een zwakte te hebben. Te gewoon is voor hem ook niet goed, want met slechts 65 punten vandaag, zakte zijn voorsprong met 24 punten. Hij heeft er nu 2078. Nummer twee is nog ULIZAR 1, maar die staat met 1964 nog altijd 114 punten achter.  Uit de achtergrond komt de nummer drie, Joene 1, al een beetje opzetten met 1937 punten. Mr Zorbas 1 houdt de vierde plaats nog vol vandaag met 1928 punten, maar heeft een ploeg achter zich aan, die gestegen is van plaats 22 van naar plaats 5. Met 197 punten vandaag steeg Styvar 1 naar 1879 punten!

De dagetappe ging vandaag naar ketser 1 en dat deed hij door winnaar Nibali juist te voorspellen. Met 501 punten bleef hij vandaag de lijst van de tien met de meeste punten voor. Die was van Borlandico 1 met 495 punten. De derde plaats was voor de kanibaal 1 met 465 punten. Alle overige winnaars gefeliciteerd!

Er was vandaag ook weer een etappeticket te verdienen en die ging vandaag naar bliekstrapper 2 met 354 punten. Nibali (ook als winnaar), Landa, Mollema, Jungels  en Polanc vormden de perfecte combinatie vandaag.

Het derde Weekspel is het succesvolst gestart door canidanes  1. Hij bleef Poart 1 met twee punten voor 198 tegen 196. Styvar 2 heeft 189 punten en staat derde.

Vandaag gingen we van het ene uiterste naar het andere. Na gisteren een kalme rustdag te hebben gehad, kregen we nu de koninginnenrit van deze Giro. De heren mochten meteen over de Mortirolo en twee keer de Stelvio heen. Nadat de wedstrijd met een minuut stilte was begonnen ter herdenking aan de ramp in Manchester, zoefde het peloton in de vlakke openingsfase over de weg heen. Er waren wel vluchtpogingen, maar na 47 kilometer mocht uiteindelijk een kopgroep van 27 personen de ruimte in vliegen. Onder hen Kruijswijk (die om erbij te zijn wel een minuut moest goedmaken) en Ten Dam.

De Mortirolo werd vandaag omgedoopt in de Scarponiberg en ter herdenking aan Scarponi mocht ploeggenoot Luis Leon Sanchez als eerste de berg over. De favorieten deden echter zowel op de Mortirolo als de eerste beklimming van de Stelvio helemaal niets. Wel werd de kopgroep uitgedund tot acht man, waarvan Landa als eerste boven kwam. De afdaling eindigde met een kopgroep van drie: Landa, Amador en Kruijswijk, die niet helemaal attent was vandaag. Hij moest namelijk al voor de tweede keer een gat dichten.

Ondertussen had Dumoulin zo zijn eigen problemen. Hij had sinds de afdaling van de Stelvio al last, maar dertig kilometer voor het einde gebeurde het dan toch. De natuur riep Dumoulin te hard en hij kon niet meer aan die roep weerstaan. Nadat hij zijn behoefte gedaan had, had Dumoulin slechts anderhalve minuut achterstand. Dit omdat de medefavorieten wel doorreden, maar dat in het begin nogal aarzelend deden. Zouden ze wachten of niet? Uiteindelijk scheen Zakarin het initiatief te nemen en werd er toch weer wat doorgereden. Eigenlijk wel terecht, want de bergkoers was in een beslissend stadium en er stond natuurlijk ook nog een schitterende etappezege op het spel. Niemand kan immers iets aan dit soort pech doen en je kunt nu moeilijk drie minuten lang stoppem, want de koplopers deden dat ook niet.

Amador was inmiddels gelost aan de kop en werd vervangen door Hirt. Vijf kilometer voor de top ging het Landa niet snel genoeg en ging er alleen vandoor. Landa wist ook deze keer de Stelvio als eerste te bedwingen en werd toen ingelopen door een kwartet favorieten. Nibali, Quintana, Zakarin en Pozzovivo voegden zich bij Landa en samen gingen zij de laatste afdaling in. De achterstand van Dumoulin was inmiddels van anderhalve naar twee minuten gestegen.

Nibali was vandaag niet alleen de beste afdaler in naam. Hij loste drie van zijn vier metgezellen, maar vroege vluchter Landa bleek de taaiste van het stel te zijn. Hij bleef bij Nibali tot aan de streep, maar liet hem in de laatste bocht binnendoor komen. Op de streep was het verschil nog geen half wiel, maar Nibali trok aan het langste eind. Landa werd dus tweede en Quintana werd derde op twaalf seconden. Ook pikte Quintana nog vier bonificatieseconden mee. Dumoulin hield in de afdaling zijn achterstand beperkt tot 2″10 van Quintana door uiteindelijk als dertiende de streep te passeren. Toch een wereldprestatie, omdat hij alles in zijn eentje heeft moeten doen.

De roze trui blijft wel in het bezit van Dumoulin, maar zijn voorsprong is gezakt van een geruststellende 2″41 naar 0″31. Tweede staat Quintana en derde is nu Nibali, die vandaag heeft aangetoond dat hij ook een factor van betekenis is. Hij staat nog 1″12 achter. Morgen is er misschien wel een kans voor de vluchters, in de “makkelijkste” rit van deze week. Het is morgen middengebergte, met twee bergen van de tweede categorie en één van de derde, waarna de laatste ruime tachtig kilometer ook telkens gluiperig langzaam omhooglopen.

De ruimte bleef echter zeer beperkt, want meer dan een ruime twee-en-een-halve minuut werd het verschil nooit.