In het Vueltaspel is yellow 20 de nieuwe koploper. Grote gaten overbruggen kan nog in het begin, want hij steeg van de 470e plaats naar de eerste door een van de beteren van vandaag te zijn. Hij haalde vandaag 176 punten en heeft er nu 254. Tweede is Olano Revival, die 162 punten haalde. Die lijst stond ook 470e en heeft in het klassement nu ook veertien minder dan onze koploper. Sylvester 13 steeg via 142 punten van de 310e naar de derde plaats met 238.

De dagprijs van 75 euro ging vandaag naar Clockwise 16 met 190 punten. Deze lijst staat nu 36e in het AK. Vandaag bleef hij Ouwe 4 met zes punten voor. Roche en Moreno haalden meer punten dan Van Garderen en Rui Costa. Op de derde plaats staan drie ploegen met 183 punten die weliswaar Roche hadden in plaats van Van Garderen, maar in tegenstelling tot de nummer twee misten zij dan weer Rui Costa. Overige prijswinnaars gefeliciteerd!

In de steeds waardevollere nulpuntenstrijd zijn vandaag nog vijftien berglijsten afgevallen, waardoor er nu nog 463 lijsten over zijn, die virtueel € 4,32 waard zijn.

In het Budgetspel staat Vibeman 5 nu bovenaan met één puntje voorsprong op bergje over 1: 315 (169 vandaag) tegen 314 (156 vandaag)! Poek64 1 ging met 170 punten echter net nog even wat harder en is daar met 311 nu derde. Zeer spannend allemaal dus! Maar de beste van vandaag was overigens BenTheMan 1 met 210 punten. Met 263 punten in totaal staat deze lijst 28e in het AK met 263 punten.

In de Major League is de beste van vandaag ook de koploper geworden. Manguetaa haalde vandaag 157 punten en heeft er nu 219. Deze lijst wordt maar liefst door drie lijsten gevolgd die slechts twee punten achterstaan. De belofte 1 (139), De Maestro (149) en salvaortiz 1 (139) hebben na vandaag 217 punten bijeen gekregen.

In het RtB Ticketspel is de koploper nog steeds bergje over 1 met 336 punten. Voor een ploeg met die naam werd er vandaag magertjes gescoord met 152 punten. Maar de rest moest nog even uit het achterveld komen. De nummer twee, leonessa 1, wist er vandaag 25 meer te maken en staat nu op 311. Gisteren stond deze lijst nog op de 36e plek. De derde plaats wordt gedeeld door susana 1 en TWEETY 21. Ook zij kwamen niet in de Top Twintig voor gisteren, maar schoten slechts dertien en vijftien punten harder op dan onze koploper. Beiden hebben met 310 punten nu één punt achterstand op de nummer twee. Het laatste ticket is voorlopig voor de hardste stijger in de Top Vijf. Met een score van maar liefst 217 punten vandaag steeg torturelul 2 van de 197e naar de vijfde plaats en heeft nu 309 punten. Toch scoorde er één lijst nog één puntje hoger, want mullummer 1 had 218 punten vandaag. Met een twaalfde plaats en 292 punten is ook deze lijst niet ver weg…

In het RtB Budgetspel was de hoogste in de daguitslag ook de koploper tot nu toe. Met maar liefst 247 punten steeg ironfish 1 van de 168e plaats naar de absolute top en heeft nu 320 punten. De rest van de Top Vijf schoot aanzienlijk langzamer op. Zo haalde de nummer twee vandaag “slechts” 169 punten. JAGO 2 steeg van zeven naar twee en heeft nu 311 punten. Derde staat nu RKHBS 1. Met 194 punten steeg de lijst van 64 naar drie om er in totaal 298 te hebben. Vierde is vladiminator 1. Met een “schamele” 155 punten steeg hij van veertien naar vier met 287 punten. Het laatste ticket is tot nu toe voor Pannekoek 1. Via 171 punten staat hij nu op 285,

Vandaag was er zowel op financieel als ticketgebied een prijs te winnen. De eerste prijs van het geldspel ging naar zello bike. Door Nibali als winnaar voorspeld te hebben, bleef hij met 563 punten de lijst met de hoogste basisscore met twee punten voor.. Roelie007 1 bleef op 561 punten steken. Zonder Nibali als winnaar zou zello bike slechts zesde zijn geworden, dus het bleek een zeer lonende winst te zijn voor hem! Overige prijswinnaars gefeliciteerd!

Het dagticket ging naar tommasini 1 en ook hier bleek Nibali een beslissende invloed te hebben. Anders had de nummer twee namelijk acht punten meer gehad, maar wederom vist de ploeg met de hoogste basisscore achter het net. Gefeliciteerd tommasini!

Vandaag stond de eerste bergrit op het programma. Meestal staat die garant voor vele gestrande aanvalspogingen voordat de vroege vlucht weg mag. Het bleek vandaag de uitzondering die de regel bevestigt te zijn, want de eerste vluchtpoging was meteen raak. Zeven koplopers kregen rond de vier minuten voorsprong. Onder hen Thomas De Gendt, die dat nog wel een aantal keren zal gaan doen. Niet alleen om nu wel die strijdlustprijs te krijgen, maar ook om de honderdste renner te worden die een etappe in zowel de Giro, de Tour als de Vuelta te winnen.

U raadt het waarschijnlijk al, dat het vandaag niet lukte. De enige prijs in de vluchtgroep ging vandaag naar medevluchter Villella, die de meeste bergpunten haalde. Tot de voet van de voorlaatste klim gebeurde er verder niet veel, maar daarna draaide de Sky-ploeg het gaspedaal open. Heel wat renners moesten afhaken en voor de sterk uitgedunde groep reden alleen twee vroege vluchters uit, die even daarna ook werden teruggehaald. Op de laatste klim decimeerde Sky het groepje helemaal en moesten ook meerdere top tien kandidaten de rol lossen. Ook Kelderman en Kruijswijk konden het hoge tempo niet meer bijbenen. Zij verloren uiteindelijk 1″14 aan de streep. Toen het tempo voorin even wat stokte, kwamen er nog wel een aantal favorieten terug, maar dat was het sein voor Froome om zelf te gaan.

Met nog acht kilometer voor de boeg kreeg hij Chaves met zich mee, Aru en Bardet sloten in de afdaling aan en ook Nibali ging als een gek naar beneden. Hij nam vier renners mee en de groep van negen mocht voor de etappe gaan strijden. Tot vierhonderd meter voor de streep dan. Nibali zette nog maar eens een aanval op en bleef zijn kleine gaatje tot het eind toe volhouden, wat hem behalve de etappezege ook de puntentrui opleverde. De La Cruz werd tweede en de slimme Froome, die onderweg ook al drie bonificatieseconden mee wist te pikken werd derde. Met die vier seconden erbij wist hij De La Cruz voor te blijven en de rode trui uiteindelijk met twee seconden te pakken!

Morgen zal er in het AK weinig verandering komen, want dan hebben we een van de weinige etappes die hoogstwaarschijnlijk in een massasprint zal eindigen.