In het Vueltaspel maakte Aru vandaag het verschil, want de tien punten die hij maakte waren er verantwoordelijk voor dat Harvest de nieuwe koploper is. Abdoe 4 is nu tweede op vier punten achterstand en de stand is nu 1361 tegen 1357. Op de gedeelde derde plaats zijn de haai en kikin 1 terecht gekomen. Beide lijsten hebben nu 1344 punten.

Voor de tweede achtereenvolgende dag is MutinWall de winnaar van 75 euro. Met zijn 202 punten bleef hij vandaag de rest van de prijswinnaars met drie punten voor. De tien andere prijswinnaars hadden allemaal Meintjes, maar MutinWall had als enige Woods ingevuld en die haalde die drie punten meer!

En ook na vandaag zijn er nog zes lijsten, die virtueel nog steeds € 333,33 kunnen winnen. Voor hen is het te hopen dat er de komende dagen geen verrassingen meer komen.

In het Budgetspel hebben we een nieuwe koploper en dat is kga uit n’m Bol. Uit de top acht van vandaag ontbrak alleen Zakarin en dat bracht hem 196 punten op vandaag. De lijst staat nu op 1589 in totaal. De op de tweede plaats staande NathanB 1 miste Woods en zag daardoor Apex-predator 2 langszij komen. Beide lijsten staan op 1577 punten. De dagwinnaar is fdl1 met 221 punten. Voor de absolute top komt de lijst tekort met de 112e plaats met 1338 punten.

In de Major League meldden we gisteren al dat de oude koploper M.A. Lopez niet had. Dat is Lotte Nora ook opgebroken, want die staat nu met 1322 punten vijfde. Nieuwe koploper is nu Petse Kletse Pe, die vandaag 172 punten haalde en nu op 1350 punten staat. Jeroen Kramer staat nu tweede en verliest terrein omdat Poels ontbrak en Kruijswijk minder punten haalde dan Aru. Met achttien punten achterstand staat hij nu tweede met 1332. Door Poels en Aru kwamen de gedeelde nummers drie ook nog eens 23 punten dichterbij. Met nog maar vijf punten achter staan de kannibaal 1 en haboka 1 met hun score 1227 op die derde plaats. Ook Latasa 1 werd voor de tweede dag achtereen de sterkste van de dag met 190 punten. De lijst komt met de 25e plaats met 1234 punten dicht bij de prijzen, want die gaan in met 1252 punten.

In het RtB Ticketspel verliest de koploper erg veel terrein. Il Campioniss 1 had slechts drie toppers vandaag en haalde 105 punten.Maar door zijn voordelig geworden marge van gisteren heeft de lijst nog tien punten voorsprong. Jekke 1 staat tweede en die had er maar liefst zes en haalde 44 punten meer. Onderlinge stand is nu 1609 tegen 1599. Looks Like Rain werd alvast wel gepasseerd omdat hij “slechts” vijf renners van de Top Tien had. Acht punten minder zorgen voor een achterstand van vijf met een totaal van 1594. Van zeven naar vier ging Rat van Ragusa, die als enige de eerste twee in zijn lijst had en 194 punten haalde. Met 1586 punten heeft hij zijn gat met de tickets gedicht. Op de ondergrens staat nu canidanes 1 met 1580 punten. Dagwinnaar susana 1 had vandaag 213 punten en hoopt dat er nog wat van deze uitslagen komen om misschien nog gevaarlijk te kunnen worden. Voorlopig staat de lijst 28e met 1436 punten.

In het RtB Budgetspel had de oude koploper canidanes 2 last van de volgorde waarin de favorieten binnenkwamen en het ontbreken van M.A. Lopez. De lijst zakte van de koppositie van plek vier en werd ruim ingehaald. PISTOLERO 2 is nu de nieuwe koploper geworden met zeven van de eerste tien renners heeft de lijst 1645 punten. Enric Mazzelpik blijft tweede omdat de koploper hem ook net in haalde, want via acht punten minder dan vandaag is het verschil zes geworden: 1645 tegen 1639! Derde is de adelaar 1 met 1609 punten. De al eerder genoemde canidanes 2 en mankies 4 delen de laatste twee tickets met 1578 punten. Maders Minde was de eerste van vandaag met 206 punten, maar de lijst staat wel slechts 201e met 1184 punten. Misschien nog een bergritje of drie zo en een beregoed klassement? Je weet het maar nooit…

Vandaag waren er weer twee mogelijkheden voor dagsucces. Financieel gezien won de vonk 1 vandaag door met zijn 589 punten twee ploegen met 32 punten voor te blijven. Dat waren Fets Namsram 1 en radre 1. Die hadden Kruijswijk wel, maar rekenden niet op Meintjes en Van Garderen. Overige prijswinnaars gefeliciteerd!

Het dagticket ging vandaag naar borlandico 2, die drie punten overhield op de nummer twee vandaag. Nibali en Bilbao haalden drie punten meer dan Froome en Haig. Gefeliciteerd!

Ook is de Tweede Week vandaag beëindigd en de verwachte namen vochten het voor de drie hoofdprijzen met elkaar uit. Het zal Noortje L 1 echter wel spijten, dat de lijst Zakarin niet in de lijst had. Mede door dat gebrek haalde de nummer twee Fets Namsram 1 hen op de laatste dag nog in. De nieuwe koploper wint precies met die 40 punten verschil: 852 tegen 812! Derde bleef GK AK ritten, die als enige van de drie de eerste zeven goed had. Maar 234 punten waren niet genoeg om hogerop te komen. De eindscore was 796! Overige prijswinnaars gefeliciteerd!

In de etappe van vandaag was het begin zoals verwacht. Er werd gereden als gekken en dat deed talloze ontsnappingspogingen al zeer vroeg stranden. Na veertig kilometer kregen acht renners een zeer beperkte ruimte van maximaal 2″20. Omdat in de kopgroep weinig goede klimmers zaten, bleef alleen de Belg Armée over.

Armée had op de top van de berg nog anderhalve minuut over op ontsnappers die er al wat meer op leken, want Adam Yates, Kruijswijk en Bardet waren uit het inmiddels gedecimeerde peloton gereden dat zich toen op drie minuten bevond.

Voor de slotklim waren er vier koplopers en Astana reed in dienst van favoriet Lopez het gat tot een minuut dicht. Aan de kop ging het volgens Adam Yates allemaal te langzaam en hij besloot in zijn eentje zijn weg te vervolgen. En toen kwam er een beetje koers achter hem. Contador besloot aan te vallen en Lopez besloot hem te volgen. Binnen een mum van tijd hadden ze Kruijswijk, Bardet en Armée te pakken. Nadat het verschil met de favorietengroep tot anderhalve minuut was gestegen en het verschil met Yates tot rond de minuut was gezakt, vond Lopez het tijd om de turbo definitief aan te zetten.

Inmiddels kwam de hoogte tot boven de tweeduizend meter en dat was Lopez wel gewend, maar Yates niet. Binnen een mum van tijd was het 55 seconden gat gedicht en parkeerde Yates volkomen nadat hij geprobeerd had Lopez twintig meter bij te benen. Even later had de favorietengroep iedereen behalve Lopez weer te pakken. Nibali probeerde nog wel wat, kreeg maximaal 20 seconden en werd even later weer heel kalmpjes tot de orde geroepen door de metertjesmannen van Sky, die de gehele koers weer vakkundig doodmaakten..

Ook Contador moest zijn aanval bekopen, want hij kwam met een achterstandje van een halve minuut op de favorietengroep binnen. Lopez klom vrolijk door en ging de etappe zoals verwacht winnen. Maar Zakarin wist ook nog weg te rijden en werd in zijn eentje tweede op 36 seconden. Kelderman werd derde op 45 seconden, maar was net niet attent genoeg. Omdat hij te laat reageerde op de aanval van Zakarin, moest Kelderman plek drie inleveren. Hij kwam namelijk drie seconden te kort. Hij staat nu vierde op 2″11.

Froome blijft in het rood. Nibali blijft tweede maar verloor wel zes seconden vandaag. Het verschil is nu 1″01. Zakarin is nu dus derde met 2″08 achterstand. Nu nog even een rustdag verteren en dan kan iedereen weer 40 vlakke kilometers tegen de klok stampen. Daarna zal de Vuelta wel beslist zijn in het voordeel van Froome en mag de rest het voor plek twee uit gaan vechten. Of gebeurt er nog een wonder?