Na de rustdag blijft de koploper na vandaag nog dezelfde. Maar Radar 3 ziet De Kannibali 2 door o.a. Van Avermaet zeer dichtbij komen. De Kannibali haalt vandaag 26 punten meer en het onderlinge verschil is nog maar vier punten. DanielsWillink 8 staat derde met 1806 punten en heeft er vandaag ook al negen meer gehaald dan de koploper.

De sterkste van vandaag was een echte sneltrein die normaal gesproken ook keihard door de wind heen vliegt. Thalys 4 had zijn naam mee vandaag en is de winnaar van honderd euro vandaag met 163 punten. Op de tweede plaats eindigde tommoz punch met 156 punten. Laporte en Benoot haalden zeven punten meer dan Keukeleire en Froome. In het AK staat deze lijst op de 5367e plaats met 1086 punten. Overige prijswinnaars gefeliciteerd!

Vandaag waren er weer vijf nulpuntenteams afgewaaid, waardoor er nog zes overblijven. Het wordt nu echt serieus, want het te winnen bedrag is nu opgelopen tot € 250,=. Erviti eindigde op plek twintig en vijf afvallers hebben nu één puntje. Kleine moeite, groot verschil!

In het Budgetspel blijft de koploper ook hetzelfde. Team Di Segho heeft vandaag 135 punten gehaald en verstevigt zijn grote voorsprong met nog eens zeventien punten. Hij heeft er nu 2198. De echte sprintlijst van IP2W handhaaft zich op plek twee, maar staat 104 punten achter met zijn 2094. Derde is bunaldo 1 met 2039 punten. Met 128 punten vandaag had hij vijf punten meer dan die andere nummer drie, Himp84 1. Eindelijk hebben we weer eens een dagtopper die een gevaar voor de eersten kan opleveren. Huib Evers 1 haalde vandaag 159 punten en bezet nu de zevende plaats in het AK met 2010 punten!

In de Major League staat ORDESA 1 ook nog steeds eerste met 1951 punten, waarvan er 117 van vandaag waren. De gedeelde nummers twee staan maar liefst 87 punten achter. Dat zijn jayden 1 (met 108 punten vandaag) en picho (met 128 vandaag). Beiden staan op 1864 punten. Picho was tevens de specialist van vandaag, want niemand wist over de 128 punten heen te komen.

In het RtB spel liet Boasson Hagen zijn invloed vandaag gelden. De oude nummer één. p. pitch uit s 2 had hem namelijk niet in zijn lijst staan, haalde daardoor slechts 77 punten en staat nu derde met 2194 punten. De nummer twee is de kannibaal 1, die na zijn 103 punten vandaag nu twee punten meer heeft: 2196! De nieuwe koploper is nu mieres 100 1, die na 108 punten vandaag er nu 2215! De snelste van vandaag was iantai met 196 punten. Voor het AK was het onbelangrijk: 317e met 1764 punten. Voor een ticket zijn er 2180 punten nodig.

In het RtB Budgetspel is de koploper ook niet veranderd. Celine heeft honderd punten gehaald en heeft er nu 2031. De nieuwe nummer twee is dspiky 1. Met 82 punten vandaag hebben ze er nu 1985. De Las Cuevas ziet zijn lijst naar de derde plaats waaien, doordat er vandaag slechts 62 punten gehaald werden. 1972 punten zijn zijn deel. De topper van vandaag heeft maar liefst 210 punten vandaag en hoopt dat er nog zo’n etappe als vandaag komt. Deze lijst wordt in het AK nu aardig gevaarlijk met de 21e plaats met 1813 punten. Voor een ticket zijn er maar 1869 nodig, dus dat gat is nog te dichten!

Het dagsucces ging vandaag naar IKE 2 met 500 punten. Hij bleef maar liefst drie ploegen zeventien punten achter zich gelaten. Die hadden er dus 483. Keukeleire en Hardy haalden zeventien punten meer dan Laporte en Naesen. Overige prijswinnaars gefeliciteerd!

Vandaag is ook de Derde Week afgetrapt. Die begint met een koppositie van Kphatt 6, die 193 punten haalde. Dat zijn er tien meer dan Txingurri 1 met 183 en zeventien meer dan Kemmuniemans 1 met 176 punten.

In het begin van de etappe was het al duidelijk, dat het niet zo maar een massasprintje zou worden, want de heren renners vlogen er weer in, om in de ontsnapping van de dag te zitten. De heuvelzone leverde wel talloze ontsnappingspogingen op, maar niemand kwam meer dan een minuut weg.

Wel waren er voorname slachtoffers, want voor twee sprinters duurde het moordende heuveltempo twee kilometers te lang. Kittel en Groenewegen moesten eraf en er werd een keihard tempo aangehouden om die twee verder achterop te krijgen. En dat lukte uiteindelijk, omdat na 50 kilometer moordend tempo de achterstand van de groep met beide sprinters tot vijf minuten was gestegen. Ze gaven het op en kwamen uiteindelijk op zestien minuten en negentien seconden binnen.

Maar daarna werd het maar even stil. Het waaide nogal vandaag en het was wachten op het goede moment om de perfecte waaier te maken, zodat ook het restpeloton uit elkaar kon worden geslagen. Dat moment brak aan op vijftien kilometer van het einde. Froome en zijn Sky ploeg wisten de zaak uit elkaar te rijden en er vielen weer voorname slachtoffers. Dan Martin (vijfde), Meintjes (achtste) en Contador (negende) werden definitief gelost. Tevens hebben Bardet (derde, door ploegmaat Naesen teruggebracht) , Aru (tweede) en Landa (zesde) waren ook kort in de problemen, maar wisten zich uiteindelijk in de groep terug te vechten en bleven er tot en met het eind bij.

Er waren echter ook sprinters, die er tot het eind bij bleven. Bennati ging er vandoor met nog twee kilometer te gaan, maar kon een massasprint niet voorkomen. Nadat hij 400 meter voor het eind was bijgehaald ging Van Avermaet als een gek de laatste bocht in. Het had voor hem gelukkig alleen het gevolg dat hij slechts vierde werd. Voor het zelfde geld kon hij ook gevallen zijn.

De sprint moest echter wederom beslist worden door een finishfoto. Degenkolb werd derde, nadat hij een klein beetje door Matthews scheen te worden afgehouden. Boasson Hagen leek echter in een geslagen positie te zijn, maar gaf nog een laatste knal. Hij eindigde zo dicht bij Matthews, dat de jury besloot tot een finishfoto. En voor de tweede keer werd Boasson Hagen na een paar minuten tweede. Deze keer was de overwinning van Matthews wel heel wat duidelijker dan die van Kittel op de eerste vrijdag van de Tour.

Froome blijft in het geel en het enige verschil in de Top Vijf is dat Landa nu weer vijfde staat op slechts 1″17 achterstand. Met twee bergetappes voor de boeg vallen er hopelijk nog wel wat veranderingen te noteren, zodat Froome niet in een zetel naar het geel in Parijs wordt gefietst.