Vandaag maakte LL Sanchez het verschil. Het zal ook onze nieuwe koploper, Papa Pearke 1, spijten dat hij zich liet terugzakken in de favorietengroep. Desalniettemin scoorde hij 71 punten vandaag en staat hij nu bovenaan met 434 in totaal. Tweede blijft gouroucaribou 2. Hij haalde 60 punten en staat er 432 nu twee achter. Op de derde plaats staat fairceco 2. Via 59 punten heeft deze lijst er nu 423.

De winnaar van de 75 euro heet RPV 1. Met 99 punten staat hij nu 2425e met 268 punten, maar wat geeft het! Alles of niets! strandde met 94 punten op plaats twee, omdat Aru vijf punten meer haalde dan Poels. De twee ploegen die derde eindigden waren Bronsgroen25CW en No Roots D. Zij haalden beiden 93 punten en waren te afhankelijk van de favorietengroep vandaag, omdat zij Mas misten. Overige prijswinnaars gefeliciteerd!

Door onze nulpuntenlijsten kwam niet zo’n schok als gisteren, maar mede door Poljanski werden er toch weer voldoende uitgeschakeld. We gingen van 291 naar 236 vandaag. Ook Vilela, Marczynski (slechts 2 keer), en zelfs Haig en Visconti kwamen nog in een lijst voor. Virtueel kruipt de waarde al naar het tientje toe, want het wordt al € 8,47 per lijst.

Budgettair gezien profiteert Poek64 1 van het feit, dat de lijst een grote marge heeft opgebouwd. Met slechts 46 punten staat hij nu op 611. De van de vierde naar de tweede plek stijgende Vibeman 5 haalde mede door Sanchez 79 punten, maar staat er met 568 er nog steeds 43 achter! NathanB 1 bleef derde door 63 punten te halen en staat nu op 558. Hankypanky 1 had de beste aanvalsgroep met 132 punten en staat nu 787e met 233 punten.

In de Major League bleef de Top Drie volledig intact en waren er zeer weinig verschillen te noteren. Teka2 heeft 399 punten en breidt de voorsprong met maar liefst één puntje uit. Salvaortiz haalde 46 punten en staat op 372. Nummer drie komt wat dichterbij, omdat hij EN Adam Yates EN Poels had. Met 54 punten vandaag staat hij nu op 366. Arjan 3 was de dagwinnaar met 88 punten en staat nu 48e met 297 punten. Voor een prijs zijn er echter 332 nodig.

In het RtB Vuelta Ticketspel staat is onze oude koploper tot gisteren weer de nieuwe van vandaag, want bergje over 1 speelde weer haasje over met de rest. Er waren voldoende favorieten en LL Sanchez voor nodig, maar met 79 punten vandaag staat de lijst nu op 622.
Tweede is Placebos 1 en die stonden daar gisteren ook. Met slechts 44 punten vandaag staan ze met 609 punten er nu 13 achter. Nog slechter deed osc11 1 het vandaag. Met 30 punten gingen ze van de koppositie naar plek drie met 604 punten. Team Di Segho haalde het dubbele aantal punten, maar staat met 589 punten nog steeds vijftien punten achter op de nummer drie. De snelste stijger in de Top Vijf is turturelul 1. Behalve Sanchez had hij Mas ook en haalde 112 punten. Met 588 punten staat hij voorlopig op het laatste ticket.

In het Vuelta RtB-Budgetspel had de etappe van vandaag voor de eerste vier tickets geen verschil. Eerste blijft 255MLN A Via 77 punten vandaag vergrootte hij zijn voorsprong op de nieuwe nummer twee naar 26 punten en dat is De pakhaas.1: 568 tegen 542 punten. Onze nummer twee raasde op zijn beurt Rosschaert 2 voorbij, die met 541 punten derde staat en Bip 1 blijft na 61 punten nog steeds vierde met 539. Het vijfde ticket wordt tot nu toe voor BigBallsBauke met 529 punten. Met 107 punten was hij een van de beteren van vandaag, maar de winnaar is pedro van har 1. Deze lijst herbergde zelfs Poljanski nog en haalde 147 punten. In het AK is hij maar 107e met 411 punten.

Tenslotte is het dagsucces voor snelle juup 2. KPhatt 2 strandde op negentien punten: 294 tegen 275! Marczynski en Rojas legden het af tegen de overmacht van Mas, Polanc, atapuma en De La Cruz. Derde werd pozzo 1 met 264 punten. Overige prijswinnaars gefeliciteerd!

Gisteren dacht ik dat deze rit redelijk saai zou worden. Maar gelukkig had ik het mis en werd het een spannende wedstrijd! In meerdere etappes ontstond er in het begin een enorme kopgroep van 37 renners, die echter nooit ver weg kwamen. De best geplaatste was namelijk Luis Leon Sanchez die nog maar 3,5 minuut achter stond.

Ook onze bergpuntenpakker Villella was weer mee en raapte de punten op de eerste twee bergen weer op, waardoor hij zijn trui nog zeker twee dagen kan behouden. Er was even een status quo tot de laatste klim. Toen vielen zowel de kopgroep als de favorietengroep daarachter volledig uit elkaar. De kopgroep werd gereduceerd tot vijf renners: Mas, Poljanski, Marcznski, Sanchez en Pedrero.

Het belangrijkste werd echter de tomeloze aanvalslust van Contador. Met meerdere tempoversnellingen reed hij de favorietengroep uit elkaar. Alleen Froome en Van Garderen konden hem volgen. Van Garderen maakte even later echter een rotsmak, doordat hij waarschijnlijk in een gat reed. Even later slipte hij ook nog onderuit op een rotonde en het was eigenlijk een wonder dat zijn tijdsverschil ondanks deze twee valpartijen nog tot slechts twintig seconden beperkt bleef.

Ondertussen werden Contador en Froome weer door andere favorieten ingelopen. De steeds groter wordende groep won ook steeds meer terrein op de vijf koplopers. Toen de groep op een meter of vijftig genaderd was, was Marczynski er nog niet klaar mee. Hij kreeg Poljanski en Mas mee, terwijl Luis Leon Sanchez de blunder van zijn leven maakte en zich liet inlopen. Die zal nog wel ruzie krijgen met Vinokourov en heel slecht slapen vannacht, want het bleek ook de beslissende aanval te zijn. Heel gauw wisten de drie koplopers weer een halve minuut voorsprong te krijgen.

In de achtervolgende groep probeerde Polanc het gat nog te dichten en raad eens wie mee ging: Sanchez! Verder dan acht seconden kwamen zij niet meer en Sanchez zette zichzelf te kakken met plek vier! Mas ging aan en werd derde. Hij werd op de streep gepasseerd door Poljanski die tweede werd. Marczynski maakte slim gebruik van zijn overmaat aan ervaring als wielrenner en zijn nieuwe rol als sprintaantrekker die nu zijn eigen kans mocht gaan om een schitterende Vuelta etappe te winnen. En als initiatiefnemer van de beslissende aanval deed hij dat dus ook!

De koplopers hielden 26 seconden over op de kopgroep, waarin de eerste drie van het klassement zaten. Froome blijft in het rood, Chaves is nu tweede op elf seconden en Roche is derde op dertien seconden.

Morgen gaan de renners over drie bergjes van derde categorie en eindigen ze met een afdaling. Nu wel kans voor de sprinters die een heuvel kunnen overleven of krijgen we weer vuurwerk zoals vandaag? Er is in ieder geval geen centimeter echt vlak, dus wie weet…