In het Vueltaspel staat alles nog dicht bij elkaar en heeft ook deze etappe zijn gevolgen. De nieuwe koploper heet nu domi121 1. Hij haalde 54 punten vandaag en heeft er nu 379. Tweede is gouroucaribou 2, die vandaag slechts 36 punten haalde en nu 372 punten heeft. De koploper had Soler in zijn lijst en dat zorgde voor een groot gedeelte van het verschil. Nummer drie haalde 37 punten vandaag en PETELO 2 heeft nu 371 punten.

De sterkste van vandaag is Los Bravos 3. Met 96 punten bleef hij Jojos Vluchters twee punten voor en haalde hij de 75 euro van vandaag binnen. Kudus en Alaphillippe haalden meer punten dan Mohoric, Bol en Villella. Derde werden Remo 5 en Water 1 met 87 punten. Zij hadden te weinig deelnemers in de top van vandaag zitten om dat met de favorieten te compenseren. Overige winnaars gefeliciteerd!

Onder onze roemruchte nulpuntenpuzzelaars wordt de dag van vandaag bekend als Het Slagveld van Maison. De teller van ploegen die door hem kansloos zijn geworden voor de 2000 euro Jackpot, stokte ongeveer pas bij 140! Omdat ook Mamykin, Villella, Michel Kreder en in één geval zelfs Gougeard nog hun zeer kleine duit in het zakje deden, gaan we van 445 lijsten naar 291. Ze zijn nu virtueel € 6,87 waard.

In het Budgetspel staat Poek64 1 nog steeds bovenaan. Met 39 punten vandaag vergrootte hij zijn voorsprong op de nummer twee, Valtrappers, met veertien punten: 565 tegen 499 staat het nu. Poek64 heeft vijf van de onderste zeven van vandaag en Valtrappers slechts één. NathanB 1 had echter een van de meer gedurfde lijsten en haalde dik in vandaag, Met maar liefst 107 punten vandaag (Kudus en Soler maakten het grootste verschil) steeg van 24 door naar de derde plaats met 495 punten. De dagwinnaar van vandaag heet KULIKUN en haalde er 126. In het AK staat deze lijst pas op plaats 298 met 314 punten.

In de Major League was je ook spekkoper met Soler vandaag. De Top Drie misten hem allemaal! De Top Drie bleef hetzelfde, want ze haalden zo’n beetje de standaardscore van vandaag, die ronde de 38 punten lag. De koploper, Teka 2, is nog steeds koploper met 352 punten. Zijn voorsprong steeg zelfs nog drie punten, omdat de op de tweede plaats staande salvaortiz 1 Adam Yates niet had. Met 26 punten achterstand staat hij nu op 326..De belofte 1 had op plaats drie ook 38 punten en staat nu op 312. De snelsten van vandaag waren Bullit 1 en elvisaron 1 met 65 punten. Zij staan resp. 32e met 266 punten en 13e met 290 punten.

In het RtB Vueltaspel hadden vier van de vijf virtuele tickethouders Soler en Alaphillippe. De enige die Soler miste, moest dat duur bekopen. De vorige koploper, bergje over 1, had als enige Soler dus niet en zakte naar plaats vier.met 543 punten. Zijn achterstand op de nieuwe nummer één, osc11 1, die gisteren tweede stond bedraagt 31 punten: 574 tegen 543 dus. Daartussen in staat Placebos 1 tweede met 565 punten en El Rubio 2 met 546 punten. Het laatste ticket is voorlopig voor susana 1, die 533 punten heeft. Haalde dekoploper 68 punten, de dagwinnaar had er zelfs 117. IKE 1 steeg er mee naar plek 134 met 398 punten.

In het RtB Budget Ticketspel had koploper 255MLN A vandaag slechts 23 punten vergaard. De vier renners die hij had, zullen de rest van de etappes wel voor verschil kunnen zorgen, maar vandaag decimeren zij het verschil. Met 491 punten staat de lijst nog maar twee punten voor. Rosschaert 2 haalde 98 punten door Kudus, Soler en Alaphillippe en heeft nu 489 punten. De pakhaas 1 haalde er 82 vandaag en staat voorlopig derde met 487 punten. Bip 1 staat vierde via 70 punten vandaag op 478. Overigens nek-aan-nek met nummer vijf zello bike 1, die met 74 vandaag nu 477 punten heeft. Winnaars van de dag werden MADOX TEAM en TOUITORO 1 met 133 punten. Eerstgenoemde stelt weinig voor tot nu toe met de 173e plaats en 318 punten, maar de tweede kon misschien wel eens gevaarlijk gaan worden met de 13e plaats en 433 punten.

Het dagsucces was voor Kleine Tuinman met 209 punten voor Salari 1 met 194 punten. Het tekent het onverwachte van deze uitslag. Lutsenko overtrof in zijn eentje de heren Soler, Adam Yates en Roche.en dus was het hebben van de winnaar dit keer op een andere manier cruciaal. De nummer drie, pipa 1, miste Roche ten opzichte van de nummer twee, Overige prijswinnaars gefeliciteerd.

Laat ik even beginnen met een rectificatie van mijn stuk van gisteren. De val van Kelderman zorgde voor hem niet voor tijdsverschillen, want hij kwam in het peloton binnen. Alleen Pozzovivo en Moreno hadden tijdsachterstand na hun val. Maar laat ik doorgaan naar vandaag.

Vandaag was de eerste vlucht van vandaag weer de juiste. Een groep van zeventien renners kleurde de etappe en zowel de bergtruidrager Villella als de Nederlanders Bol en Kreder waren mee. In het peloton was Sky de ploeg die het tempo maakte en die maakten zich niet bepaald druk om de potentiële nieuwe rodetruidrager. Jetse Bol werd gisteren al tiende en stond er het beste voor in het Algemeen Klassement. Hij zou het uiteindelijk niet halen, maar Villella won alle bergsprints vandaag en verstevigt zijn leidende positie in het bergklassement.

Omdat andere ploegen de verantwoordelijkheid voor het terughalen van de groep niet wilden nemen, werd de voorsprong vijftig kilometer voor het eind ruim zeven minuten en stond Bol met een voorsprong van ongeveer 2,5 minuut virtueel in het rood.

En toen werd de etappe pas echt interessant, want in de afdaling van de voorlaatste klim maakte de Oostenrijker Haller gebruik van zijn gewicht en leidde daarmee de beslissende aanval in. De Oekraïner Lutsenko kon hem als enige volgen. Medevluchters Kudus en Gougeard kwamen niet dichterbij dan een klein half minuutje en op de slotklim reed Lutsenko Haller heel snel uit de wielen. Kudus loste Gougeard erg snel, haalde Haller ook makkelijk in, maar de sterkte van Lutsenko op de steilste stukken werd hem teveel. Sterker nog, Kudus verloor zelfs nog meer terrein en kwam op 42 seconden achterstand binnen. Achter Kudus werd Soler uiteindelijk derde. Bol werd mooi achtste op ruim twee minuten van de winnaar en Kreder werd ook nog verdienstelijk elfde op ruim drie minuten.

Het peloton eindigde op 4,5 minuut en reed voor plaats twaalf. BMC probeerde in dienst van Van Garderen en Roche nog wat druk te zetten op Froome, maar dat lukte niet. Iemand die wel keihard druk kon zetten, was de jonge Italiaan Moscon. Hij reed voor Froome de favorietengroep aan flarden. Froome kon zijn kruit zodoende droog houden tot de laatste kilometer en kreeg alleen Contador, Woods en Chaves met zich mee. De rest van de favorieten verloren in meerdere of mindere mate tijd.

In het AK staat Froome dus nog altijd eerste. Van Garderen hield van de naaste concurrenten het verschil nog het meest beperkt en volgt op tien seconden en Chaves is derde op elf seconden.

Morgen is er een echte heuvelrit en is het de vraag of er weer een grotere vroege vluchtgroep tot het einde weg mag of dat er gesprint mag worden door een uitgedunde groep van dertig of veertig specialisten in dit werk. Grote tijdsverschillen zullen er niet zijn, denk ik.