Zaterdag 19 augustus gaat de Vuelta van start met een ploegentijdrit in het Franse Nîmes. Deze negen Lotto Soudal-renners zullen de laatste Grote Ronde van het jaar betwisten: Sander Armée, Bart De Clercq, Thomas De Gendt, Jens Debusschere, Tomasz Marczynski, Rémy Mertz, Maxime Monfort, Rafael Valls en Jelle Wallays.

Rafael Valls (30) treedt voor de derde keer aan in de ronde van zijn land. Ook Jens Debusschere, die 28 wordt tijdens de Vuelta, is toe aan zijn derde deelname. Zijn landgenoot Maxime Monfort (34), heeft al meer ervaring met deze Grote Ronde, hij doet voor de zevende keer mee. Rémy Mertz (22) maakt in Nîmes zijn Grote Ronde-debuut. Jelle Wallays (28) deed vorig jaar hetzelfde in de Vuelta en is dit jaar opnieuw van de partij. Bart De Clercq (31 op 26/08) kwam vorig jaar ten val in de zesde etappe en daardoor moest hij zijn ambities noodgedwongen opbergen. Dit jaar krijgt hij bij zijn zesde deelname nieuwe kansen. Sander Armée (31) is ook opnieuw geselecteerd. Net als voor Tomasz Marczynski (33) wordt dit zijn derde Ronde van Spanje. Thomas De Gendt (30) kan zich opmaken om ten aanval te trekken, hij is er voor de vijfde keer bij.

Opvallend is het ontbreken van Adam Hansen, die na achttien opeenvolgende Grote Rondes niet naar de Vuelta gaat.

Marc Sergeant, sportief manager Lotto Soudal: “In de Tour kampte Adam met een hardnekkige zitvlakblessure. De tijd tussen het einde van de Tour en het begin van de Vuelta is minder dan vier weken. Na een kleine twee weken is het letsel duidelijk verminderd maar niet verdwenen, waardoor de staf vreest dat de blessure in de Vuelta mogelijk opnieuw zou opspelen. Momenteel heeft Adam de fietstraining nog niet kunnen hernemen, dus dan wordt de voorbereiding sowieso heel kort. Samen met de sportieve afweging heeft de staf beslist om hem niet te selecteren. Het klopt dat Adam een fantastische reeks heeft neergezet, maar we wisten dat die vroeg of laat zou stranden.”

Update 07-08: Bij een val op training heeft Rafael Valls vandaag een ernstige heupbreuk opgelopen. Voor de Spanjaard betekent dit het einde van zijn seizoen. Valls zal eerstdaags een heupoperatie ondergaan. De onfortuinlijke renner zal in de selectie voor de Vuelta vervangen worden door Adam Hansen. De Australiër werd in eerste instantie niet geselecteerd, maar kan nu toch zijn wereldrecordreeks verder zetten. De sportieve en medische staf hopen dat het letsel aan het zitvlak van Hansen voldoende hersteld is en twijfelt er niet aan dat Hansen toegewijd aan de start zal staan van zijn negentiende opeenvolgende grote ronde.