In het 15+6 spel is Looks Like Rain al zeer lange tijd koploper. Nu met 2280 punten en hij zag zijn voorsprong op de nummer twee alweer met zeven punten toenemen. De nieuwe nummer twee is het TKD Team, dat nu 2244 punten heeft. Derde is nu Joopsel met 2241 punten. Achter Joopsel zit nog een aardig peloton op een lang lint, dus er kan nog van alles gebeuren in de Top Die de komende twee dagen.

Vandaag ging de dagwinst naar Fons – B met 159 punten. De gedeelde nummers twee waren freezeftw 2 en HJ-Berg met 156 punten. Zij kwamen die drie punten tekort doordat zij Sanchez hadden in plaats van Henao. Overige prijswinnaars gefeliciteerd!

Vandaag vielen er ook weer een aantal 0-puntenploegen af. Herrada, Rota en Koshevoy zorgden ervoor dat vijf nulpuntenteams nu virtueel € 200.= waard zijn.

In het Budgetspel lijken we toch ernstig rekening te moeten houden met honderdprocent als winnaar. Vandaag zag hij zijn voorsprong weer met 29 punten stijgen en leidt nu met 157 punten verschil op vaessen erp 4, terwijl hij nog drie renners meer over heeft: 2285 tegen 2128. Nummer drie is nog steeds Joszef, die 2119 punten heeft. Vlak achter de nummers twee en drie staan echter ploegen die vandaag beduidend meer punten scoorden.

Het verrassende waarover ik het gisteren had, is nu ook gebeurd. Het verschil tussen de koploper D en G 2 en de nieuwe nummer twee AFVERMK 1 is hard gedaald. In plaats van 25 punten voor staat D en G 2 er nog maar 5 voor: 2232 tegen 2227. Centrale vraag is hierbij of Costa nog één of zelfs twee keer gaat knallen, want het is ook geen onverdienstelijk tijdrijder… Fabsimoni 2 staat nu op plaats drie en mist Costa ook. Deze lijst staat nu op 2207 punten.

In het Giro RtB spel schoot koploper yellow 3 vandaag het hardste op in de Top Vijf. Hij ziet zijn voorsprong op Pannekoek 2 met 14 punten stijgen naar 59 punten: 2372 tegen 2313. Beiden hebben een ruime voorsprong op de rest, die nog uit het achterveld omhoog moesten komen. De nieuwe nummer drie is Altijd Prijs 2 en heeft resp. 153 en 100 punten achterstand met zijn 2213 punten. Pottentaot 3 heeft 2205 punten en vijfde is RastaNelson 2 met 2196 punten.

In het RtB Budgetspel schieten vluchtgroepen nu toch ook niet meer op voor Lamanca 19. Voor het eerst sinds zeer lange tijd is hij koploper af, omdat hij vandaag slechts 25 punten wist binnen te harken. De nieuwe nummer één haalde er vandaag 86 en staat nu zes punten vóór. Koploper is nu Styvar 1 met 2210 punten en Lamanca 19 heeft er 2204. RastaNelson 3 haalt ook ruim 50 punten in en staat nu derde met 2147 punten. Vierde staat de uit het achterveld opstormende Luitenant 2 met 2112 punten en nummer vijf is nu Karval 1 met 2109 punten.

De dagetappe ging naar Srobotnikov 1. Met 458 punten bleef hij De Nixers 1 met 37 punten voor door Landa als winnaar te hebben en Jungels in plaats van Hirt. Nummer drie Jepetto had 409 punten. Overige prijswinnaars gefeliciteerd!

De Derde Week gaat zijn laatste weekend in met slechts één koploper, RKHBS 1. Hij haalde vijf punten meer dan Teka 1: 507 tegen 502! Derde staat moketon 1 met 489 punten.

Gisteren zei ik al, dat Dumoulin door zijn gedrag bovenop de apenrots ging zitten. Vandaag bleek hoe verschrikkelijk stom dit was! Als Dumoulin de Giro verliest, komt dat doordat hij in dezelfde ontactische val trapte als Kruijswijk vorig jaar. Om te winnen, moet je niet zo openlijk laten zien dat je de sterkste bent. En vooral niet als je de ploeg er niet voor hebt.

Vandaag werd er namelijk aangevallen door Nibali en Quintana en half Nederland jankte, dat dit door weer een roep der natuur ontstond. Maar Dumoulin bleek bij nader inzien gewoon op een verkeerd moment achter in het peloton te zitten, terwijl zijn eigen ploeg dat niet eens zag! Daarna namen de “onsportieve” concurrenten het commando pas over en veroordeelden Dumoulin (en Kruijswijk en Mollema) tot een kilometerslange achtervolging. Dumoulin, Kruijswijk en Mollema kwamen uiteindelijk wel terug in de favorietengroep.

Inmiddels waren door de loopgravenoorlog in het peloton de vroege vluchters ook weer teruggepakt en toen gingen de betere ontsnappers er weer vandoor. Uiteindelijk kregen achttien renners hun twaalf minuten wél cadeau en mochten voor de zege gaan strijden, zodat er weer twee koersen in één ontstonden.

Voorin begonnen Molard en Sanchez als eerste aan de slotbeklimming. Costa reed naar hen toe en even later kwam Landa bij Costa terecht, die Sanchez gelost had. Landa dacht nog aan de vorige twee sprints die hij aan zijn tegenstander moest laten en liet Costa achter. Dat bleek een gouden greep te zijn, want een sprint tegen jezelf win je altijd. Costa werd tweede vandaag op 1″49 en Rolland verloor zijn sprintje van Costa nadat hij uit het achterveld tevoorschijn was gekomen. Hij werd vandaag derde op 1″54.

Maar in de groep der klassementsmannen bleek dat Dumoulin toch wel veel van zijn krachten had ingeleverd. De Movistar-knechten en Pellizotti deelden de mokerslag uit en Dumoulin bleef op twintig seconden achterstand hangen. Daarna begon Pinot zelf het tempo te verhogen en kreeg eerst Zakarin en Pozzovivo achter zich aan. Daarna reden ook Nibali en Quintana door en liep het verschil voor Dumoulin ten opzichte van Quintana op tot 1″09 op de streep.

In het Algemeen Klassement leidt Quintana de dans weer. Tweede staat Dumoulin met 38 seconden achterstand en Nibali staat derde op 43 seconden. Ook de nummer vier, Pinot, is nu binnen de minuut gekomen op 0’53. Mollema blijft zevende en de geloste Kruijswijk is naar de tiende stek gezakt, maar voor iemand die de hele Giro al met ribblessures rijdt, is dat heel aanvaardbaar.

Maar voor Dumoulin geldt dat hij zich morgen niet zo in het pak mag laten steken zoals hij dat vandaag gedaan heeft. Het belooft morgen in de laatste bergrit weer vuurwerk weer te worden, met veel pogingen van de concurrenten om tijd te winnen, zodat ze zich niet zo veel zorgen meer hoeven te maken over de tijdrit van zondag!