Er was een rare sprint en dus kunnen we zeggen dat de eerste koploper van het Vueltaspel zijn naam mee heeft. Rakker 1 heeft met 153 punten de koppositie na de eerste etappe en pakte daarmee ook de eerste dagprijs van 75 euro mee. Tweede staat BaDo S met drie punten achterstand. Het hebben van Theuns in zijn team kon niet verhinderen dat Van Asbroeck, Reguigui en Alaphillippe net drie punten meer haalden. Derde staat JAGO Sprintje 2 met 148 punten. Overige prijswinnaars gefeliciteerd, want nu is de dagstand nog hetzelfde als de algemene stand.

Voor de grootste prijs in deze Vuelta doen er nog 478 lijsten mee. Dat is namelijk de nulpuntenlijst. Als je die in je eentje weet te halen, is er tweeduizend euro te winnen, maar virtueel zijn we daar nog ver van verwijderd. Nu brengt een nulpuntenlijst nog maar € 4,18 op..

In het Budgetspel is proust 1 de trotse eerste koploper. Met 187 punten blijft hij de nummer twee Valtrappers vijftien punten voor (172) en Oss maakte dat verschil. Derde staat Smeetsy 1 met 169 punten. Die had Oss ook niet en bovendien haalde Aru drie punten minder dan Froome vandaag.

In de Major League gaat Teka 2 aan de leiding met 98 punten. Nummer twee RastaNelson 2 heeft er 83, Theuns in plaats van Schwartzmann en het ontbreken van Chaves maakten het verschil. Derde staat elvisaron 1 met 80 punten. Hij miste Aru en had Chaves in plaats van Nibali ten opzichte van de nummer twee.

In het RtB-ticketspel heeft de koploper zijn naam wel mee, als je de etappe van morgen bekijkt. Bergje over 1 heeft vandaag al 184 punten behaald. Placebos 1 staat met 180 twee punten achter (Molano i.p.v. Chaves) en derde staat osc11 1 met 176 punten. Die had Hoelgaard i.p.v. Molano en miste ook Aru nog.

In het RtB-budgetspel staat 255MLN A aan de leiding met 167 punten. De lijst bleef Bip 1 met veertien punten voor (153). Oss, Chaves en Reguigui haalden meer punten dan Nibali, Allaphillppe, Aru en Costa. Derde staat Deef 1 met 149 punten.

Het dagsucces ging vandaag naar snelle juup 3, die 489 punten haalde. Daarmee bleef deze lijst isidorox 1 en Pariah 1 ruim voor. Deze lijsten werden gedeeld tweede met 447 punten. Schwarzmann, Haller en Allaphillippe haalden meer punten dan Oss. Overige prijswinnaars gefeliciteerd!

In de eerste rit in lijn deze Vuelta speelde de wind een aardige hoofdrol. Zelfs toen de wind dat juist niet deed. De angst in het peloton voor grote achterstanden zorgde voor een hoog tempo in de rit van meer dan tweehonderd kilometer. Een en ander had tot gevolg dat er tot 74 kilometer voor het einde zelfs geen enkele kopgroep wegkwam en het peloton met een gang van 45 kilometer per uur bij elkaar bleef.

Toen namen renners van Trek-Segafredo het initiatief en het peloton viel uit elkaar. Maar daarna werd het tempo weer vrolijk gedrukt en bleef alles tot twee kilometer voor het eind bij elkaar. Die gesloten spoorwegovergang onderweg zal er ook wel mee te maken gehad hebben, maar toch.

Op het juiste moment begon Quick Step Floors, de waaierploeg bij uitstek het peloton uit elkaar te trekken en zorgde ervoor dat er een tiental renners met een kleine voorsprong van vijf seconden over de finishstreep gingen. Niet geheel toevallig werd het ook een één-tweetje voor die ploeg. Lampaert demarreerde nog even door en werd eerste en Trentin eindigde op de tweede plaats. Best of the rest was de Brit Adam Blythe, die derde werd.

Van de klassementsrenners wist Nibali nog met de eerste tien mee te sneaken en won acht seconden op de overige klassementsrenners. Chaves won er ook nog drie en Kruijswijk verloor weer vijf seconden na de klap van gisteren. Al met al bleven de verschillen tussen de klassementsrenners dus zeer beperkt vandaag en daar was het allemaal om begonnen.

Lampaert mag het rood aantrekken met zijn dubbelslag Hij mag de puntentrui te leen .geven aan zijn ploegmaat Trentin en omdat er geen enkele berg van betekenis aan de kust was vandaag, blijft Roche de trotse bezitter van de bergtrui.

Morgen zal het allemaal weer veel anders worden, want in de Vuelta zijn ze niet zo flauw. Morgen mogen de renners een heuse bergetappe gaan rijden over twee cols van de eerste en een van de tweede categorie.Ze eindigen met een afdeling, maar het is natuurlijk slechts een rit om er in te komen, zal ik maar zeggen…