Ag2r La Mondiale

De Franse formatie Ag2r trekt naar Spanje met een team gebouwd rondom twee klassementsmannen: junior Pierre Latour en senior Jean-Christophe Péraud. Voor Latour is het zijn eerste grote ronde en dus is het afwachten of hij al direct een goed klassement kan rijden. In bergritten moet hij zich wel kunnen melden in de top 10, want het talent spat er vanaf. Voor Péraud is het daarentegen zijn laatste grote ronde. De bijna 40-jarige Fransman kende zijn hoogtepunt twee jaar terug met een tweede plaats in de Tour de France. Sindsdien gaat het bergafwaarts en verwachten we niet heel veel meer van hem.

De rest van de ploeg staat, zoals gezegd, in dienst van deze twee mannen. Toch zullen die renners ook voldoende vrijheid krijgen om voor eigen kans te gaan. Zo zal Jan Bakelants revanche willen nemen voor zijn tegenvallende Tour en op jacht gaat naar een ritzege vanuit een aanval. De Litouwer Gediminas Bagdonas liet dit jaar al enkele goede sprints zien en kan, gezien het deelnemersveld, wellicht in de Vuelta top 10’s scoren. Zeker een overweging waard wanneer je een sprintteam maakt. De ploeg wordt compleet gemaakt met François Bidard, Axel Domont, Quentin Jaurégui, Sébastien Minard en Christophe Riblon die ongetwijfeld de nodige vluchtkilometers zullen maken.

De sterren van het team:
Pierre Latour: klimmen ***
Jean-Christophe Péraud: klassement *
Jan Bakelants: aanvallen ****

Astana Pro Team

Een van de grootste rondetalenten wordt dit keer al naar voren geschoven om de miljoenenploeg van Astana te leiden: Miguel Angel Lopez. De nog maar 22-jarige Colombiaan met ‘Superman’ als bijnaam. Zijn belofte loste hij eerder dit jaar al in tijdens de Ronde van Zwitserland. Met een sterke tijdrit kwam hij aan de leiding te staan in het klassement om vervolgens in de slotetappe iedereen bergop eraf te rijden. Maar voor Lopez geldt hetzelfde als voor Latour: het is pas zijn eerste grote ronde en dus zal vooral de grote vraag zijn of hij drie weken lang constant kan presteren.

Daar waar hij zelf ervaring tekort komt, staan er acht renners om hem heen met een bulk aan ervaring. Bergop zal vooral Michele Scarponi belangrijk worden. De Italiaanse oude rot loodste in mei nog Vincenzo Nibali naar de Girozege. Mocht Lopez er al snel doorheen zakken in de Vuelta, dan zou Scarponi zelfs het kopmanschap kunnen overnemen. Daarnaast zullen Dario Cataldo en Luis Leon Sanchez een voorname rol gaan spelen. Beiden weten hoe ze een vlucht moeten afmaken en maakten ook deel uit van de winnende Aru-formatie in 2015.

Met Dmitriy Gruzdev, Davide Malacarne, Gatis Smukulis, Alessandro Vanotti en Andrey Zeits is de selectie rond. Mannen die zich vooral in het eerste deel van de bergetappes moeten opofferen, al maakte Zeits een verrassend sterke indruk in Rio. Hij ging met de besten mee bergop en eindigde in de top 10 van de olympische wegrit. Mogelijk dat de Kazak dus ook in de finales belangrijk kan worden voor Superman. De overige vier heren lijken kandidaat voor een 0-puntenteam.

De sterren van het team:
Miguel Angel Lopez: klimmen ****
Michele Scarponi: klimmen **
Luis Leon Sanchez: aanvallen ****

BMC Racing Team

Met een uitstekend voorjaar (ritwinst in  Baskenland, zesde in Waalse Pijl, vierde in Luik) lijkt Samuel Sanchez begonnen aan zijn tweede jeugd. Een reden voor hem om een knechtenrol in de Tour over te slaan en zich vol te richten op het klassement in de Vuelta. De Asturiër moet in staat geacht worden om bij de beste tien te eindigen en wellicht een gooi te doen naar de top 5. Naast Sanchez beschikt BMC ook over Tejay van Garderen in Spanje, maar de Amerikaan richt zich vooral op dagsucces.

Wat betreft dagsucces heeft BMC meerdere ijzers in het vuur. De belangrijkste is Philippe Gilbert. De Belg vertrekt naar Etixx-Quick-Step maar zal zijn huidige ploeg ongetwijfeld een mooi afscheidscadeau willen geven. En een vrijbuitersrol ligt Gilbert wel, zo liet ie vorig jaar in de Giro zien. Toen won hij twee etappes: op een heuvelachtige aankomst vanuit het peloton en één uit een vroege vlucht. Iets wat in deze Vuelta makkelijk herhaald kan worden gezien het parcours. Gilbert kan dan ook zomaar een belangrijke troef worden in een 15+5 AK-team.

In de sprints moet Jempy Drucker hoge ogen gooien. In de breedte is het sprintveld erg mager bezet deze ronde en daardoor komt de Luxemburger in aanmerking voor een ritzege. Darwin Atapuma en Ben Hermans zullen Sanchez bergop bijstaan en zullen de ruimte krijgen om zelf via een aanval te scoren. Met Silvan Dillier, Dylan Teuns en Danilo Wyss zijn ook de ‘minst aansprekende’ renners van het team ijzersterke schakels. Met dit negental moet dan ook serieus rekening gehouden worden op dag 1. Wanneer de ploegentijdrit op het programma staat.

De sterren van het team:
Samuel Sanchez: klassement ***
Philippe Gilbert: heuvelfinale ****
Jempy Drucker: sprint ***
Darwin Atapuma: klimmen *** en aanvallen *****

Bora – Argon 18

Bora is opnieuw van de partij. De Duitse ProContinentale formatie dook al op in de Tour en kreeg dus ook een wildcard voor de Vuelta. Logischerwijs koos de ploegleiding voor de toppers in het grootste wielerevenement ter wereld en verschijnt nu de ‘B-keus’ aan de start. De beste troeven van het team lijken Scott Thwaites en José Mendes te zijn. Thwaites kende een goed voorjaar en is iemand die in een lastigere finale kan overleven en dan over een sterk eindschot beschikt. Portugees kampioen Mendes is daarentegen een echte klimmer en werd drie jaar terug al eens zevende op de Angliru via een vroege vlucht.

Naast Thwaites zullen Michael Schwarzmann en Rüdiger Selig de vlakkere etappes hebben aangekruist. Het is lastig te voorspellen wie van de drie de sprints voor zijn rekening zal nemen. Selig is intrinsiek de snelste maar Thwaites en Schwarzmann verteren de heuvels beter. En het Spaanse landschap is bijna nergens echt vlak. Mogelijk dat de sprintritten onderling verdeeld zullen worden. De rest van de ploeg, te weten Cesare Benedetti, Silvio Herklotz, Bartosz Huzarski, Gregor Mühlberger en Christoph Pfingsten, zal zich moeten mengen in de ontsnappingen. Een ritzege zal voor dit soort renners lastig worden, maar ook een top 5 telt voor een ploeg als Bora.

De sterren van het team:
Scott Thwaites: sprint **
José Mendes: klimmen * en aanvallen *
Bartosz Huzarski: aanvallen ****

Caja Rural – Seguros RGA

Als enige Spaanse ProContinentale ploeg weet Caja Rural zich elk jaar verzekerd van een wildcard. En ze verschijnen met de nodige interessante renners in Ourense. Wat te denken van Hugh Carthy, het nieuwe Britse toptalent voor de bergen. De 22-jarige eindigde al top 10 in de Ronde van Catalonië tussen mannen als Chris Froome en Joaquim Rodriguez, won de Ronde van Asturië en maakte het Nairo Quintana erg lastig in de Route du Sud. Net als bij Latour en Lopez is het de vraag wat hij waard is in een koers van drie weken, maar we gaan hem ongetwijfeld meerdere ritten voorin zien.

Dat geldt ook voor José Gonçalves. De Portugees die in de editie van 2015 doorbrak met vier top 5-noteringen in etappes. Gonçalves is speelbaar in bijna elk lijstje: hij kan aardig mee bergop, heeft een aardig eindschot en is bovenal een echte aanvaller. Een formule die er zomaar voor kan zorgen dat de Portugees bij de beste vijftien scorende renners komt. Als Sergio Pardilla zijn benen vanuit Burgos meeneemt, is ook hij kanshebber daarop. Pardilla won de slotrit in Burgos met de nodige zware beklimmingen. Hij klopte daar niemand minder dan Alberto Contador. Al zal ‘El Pistolero’ nog niet op zijn top gezeten hebben. Pardilla lijkt in elk geval een outsider voor een plek in de top 10 van het klassement.

Pello Bilbao zal op zijn beurt vooral kijken naar etappes met een vlakke slotfase na een klimmetje. De Bask beschikt dan over een goede sprint, zo liet hij vorig jaar ook zien. Bilbao was de nummer 2 in de rit gewonnen door Jasper Stuyven. Lluis Mas gaat misschien wel het meest van alle renners in beeld komen. Mas is een aanvaller pur sang en heeft een neusje voor de juiste ontsnapping. Het is enkel afwachten totdat hij het ook in een grote koers gaat afmaken. De ervaren David Arroyo en talent Jaime Rosón zullen bergop voor de nodige ondersteuning moeten zorgen, terwijl Angel Madrazo en Eduard Prades in heuvelachtige ritten hun kansen zullen krijgen. Al bij al een interessante selectie dus.

De sterren van het team:
José Goncalves: klimmen ** en aanvallen ****
Hugh Carthy: klimmen ***
Sergio Pardilla: klassement *

Cannondale – Drapac Pro Cycling Team

In de komende drie weken is Andrew Talansky de onbetwiste kopman van Cannondale. De Amerikaan gold als een groot talent en haalde in 2012 al de zevende plaats in het eindklassement van de Vuelta. De laatste jaren lijkt zijn ontwikkeling te stagneren. Hij werd vorig jaar nog wel elfde in de Tour, maar was dat vooral te danken aan meerdere ontsnappingen in de slotweek. Een zekerheid voor een top 10-plaats in de Vuelta lijkt Talansky dan ook niet. Een mogelijkheid echter wel.

De ondersteuning bergop moet komen van Joe Dombrowski, Davide Formolo en Pierre Rolland. Stuk voor stuk sterke klimmers die met een goede dag ook zelf vanuit een vlucht kunnen scoren. Waarschijnlijk gaan we het groen van Cannondale veel terug zien op televisie, want ook Simon Clarke, Ben King, Moreno Moser en Davide Villella zijn mannen die zich vaak voorin koers melden in zogenaamde overgangsetappes. Op die manier werd Moser in mei nog tweede en derde in Giro-etappes. Het neefje van wielerlegende Francesco zal dan ook uit zijn op revanche en gezien het parcours gaat hij de nodige kansen krijgen. De negende en laatste renner is debutant Patrick Bevin. Voor de Nieuw-Zeelander zal de Vuelta vooral als leerschool dienen en wellicht dat hij enkele keren kan meesprinten in een lastige finale.

De sterren van het team:
Andrew Talansky: klassement **
Pierre Rolland: klimmen *** en aanvallen ****
Moreno Moser: aanvallen **** en tijdrit **

Cofidis, Solutions Crédits

Met Daniel Navarro in de lappenmand en Nacer Bouhanni die de voorkeur geeft aan de najaarsklassiekers start Cofidis zonder kopman in de Vuelta. Dat maakt het meteen gevaarlijk om een van de renners te kiezen in een 0-puntenteam, aangezien ze allemaal vrijheid zullen krijgen om aan te vallen. De grootste kanshebber op een topuitslag lijkt Romain Hardy. De 27-jarige Fransman scoorde dit jaar al meerdere top 10’s dankzij zijn goede sprint in uitgedunde pelotons.

In de echte massasprints zullen Loïc Chetout en Kenneth Vanbilsen waarschijnlijk de scepter zwaaien bij Cofidis. Mannen die intrinsiek net even iets sneller zijn. Gezien het matige sprintveld in de breedte, is Chetout ook een tip voor de sprintteams. Daarnaast hebben Yoann Bagot, Jérôme Cousin, Luis Angel Maté, Rudy Molard, Stéphane Rossetto en Florian Sénéchal de Vueltaselectie gehaald. Mogelijk dat Rossetto van dit rijtje nog een poging gaat doen tot het rijden van een klassement. Vorig jaar stond hij rond plek 20 in het klassement toen hij twee dagen voor het einde uitviel. Maar ook dit jaar zal het dan waarschijnlijk rond plek 20 blijven steken.

De sterren van het team:
Romain Hardy: klimmen * en sprint *
Loïc Chetout: sprinten **
Luis Angel Maté: aanvallen ***