Na Thierry Marie gisteren, hebben we nu Tom Dumoulin op kop van het TdF spel. Achteraf kunnen we er smakelijk om lachen, want EffePoepen heeft de eerste plek voorlopig overgenomen. Met 279 punten staat de lijst eerste, omdat hij nog wat marge van de tijdrit over had! Nikki1988 staat tweede op vijf punten en wordt gevolgd door twee standaardlijsten van vandaag. Die twee derde plaatsen hangen op elf punten.

Vandaag was er een echte winnaar, die gevolgd werd door een groot peloton. Boasson Hagen was de doorslaggevende factor vandaag, waardoor The Neel 2 vandaag zeer terecht de honderd piek mag ophalen. Achter deze lijst werden er maar liefst 25 lijsten tweede! De Neel staat overigens op plek 16 in het Algemeen Klassement!

Verder was er ook een verder schifting gekomen in het aantal 0-punten lijsten. Die gingen van 479 naar 300 toe, waardoor iedere 0-puntenlijst alweer € 5,= waard wordt als het zo blijft. Tulik, Smith, Vanspeybrouck en een beetje Pasqualon zorgden voor de slachtoffers.

Budgettair is NAOP het sterkst met 370 punten. Veel daarvan komt echter door de tijdrit van gisteren. Tweede staat 2gc11sp2tt met 352 punten (haalde er “slechts” 62 in vandaag. De nummer drie is de winnaar van vandaag. IP2W haalde 299 punten vandaag en heeft er nu 319. Het kan nu nog wel, van 725 naar 3 stijgen.

In de Major League is de koploper van gisteren na de schitterende tijdrit van gisteren naar plaats negen gezakt. De Top Drie bestaat uit Teka 1 en Vlugge Huipie 2 op de eerste plaats met 262 punten. De nummer drie is de tweede lijst van Teka, die op 260 punten staat. Vandaag schoot MVU United het snelst op. Deze lijst staat nu vijfde met 253 punten.

Het RtB spel wordt nu geleid door JFX-Laibach 1 met 382 punten. Hier heeft de tijdrit niet zón invloed als op andere lijsten, want de andere tickethouders scoorden niet echt veel meer dan de koploper. Tweede is Clockwise 1 met 358 punten en derde is baffi 2 met 353. Voor een ticket zijn momenteel 340 punten nodig. De hardste stijgers van vandaag, hh1 en Kisloshka Verde, spelen vooralsnog met hun 92ste en 72ste plaats nog geen grote rol in het klassement, want met 279 resp 285 punten is niet alleen Parijs nog ver….

Het RtB Budgetspel wordt geleid door Heijn 1 met 341 punten. Het SalvoTeam84 1 staat zowel in het klassement als in de daguitslag tweede vandaag met 335 punten. DutchDennis 1 staat derde met 319 punten. Voor een ticket heb je voorlopig 309 punten nodig. De dagwinnaar is Moketon 3, die 262 punten haalde en nu achttiende staat met 20 punten achterstand op een ticket.

Tenslotte is de hoofdprijs van de dag voor Maders Minde 2. Met 509 punten bleef deze lijst JAGO 3 met twee punten voor. Smith eindigde twee plekken boven Boasson Hagen. Vinnie 1 mocht beslag leggen op plek drie met dertien punten achter. Overige prijswinnaars gefeliciteerd!

De tweede etappe begon volgens verwachting. Na anderhalve kilometer mochten de vier koplopers van de dag (Boudat, Phinney, Offredo en Pichon) er al vandoor en kleurden zij lang het beeld in de etappe. Phinney hield hieraan de meest tastbare prijs over door de twee “bergjes” als eerste over te komen en de twee luttele eerste punten binnen te sprinten.

Duitsland zal echter bekend staan als regenland, want het bleef onophoudelijk regenen daar. Maar de massale valpartij werd veroorzaakt door een slip bij een vluchtheuvel in België. De heren Knees en Pollitt (beiden dan wel weer Duitsers) zagen hun fietsen onder zich vandaan glijden en omdat die op de derde en vierde plaats in het peloton zaten, namen zij enkele favorieten voor de eindzege met zich mee. Met name Froome, Porte en Bardet waren gevallen, maar zij wisten weer terug te keren in het wachtende peloton.

Nadat erkend tijdrijder Phinney samen met Offredo (namens de plaatselijke sponsor) van de andere twee koplopers was weggereden, hielden zij op twaalf kilometer van het einde nog een kleine minuut over. Hiervan was op vijf kilometer nog ruim de helft over. Tot een kilometer of twee voor het einde ging het verschil tergend langzaam achteruit, maar daarna ging het erg rap en 1100 meter voor het eind was ook hun avontuur afgelopen.

In de massasprint die daarop volgde, moest Kittel van erg ver komen, maar hij ging vakkundig over de hele groep heen om zijn verwachte overwinning binnen te halen. Démare werd tweede en Greipel derde. De ingesloten geraakte Groenewegen werd verdienstelijk vijfde.

Thomas blijft in het geel rondrijden, maar ziet Kittel wel tot zes seconden naderen. Maar morgen komt er een andere aankomst, want in Luxemburg gaat het bijna de hele tijd op en af en het laatste stukje Frankrijk in deze etappe betreft een muur van 1,6 kilometer, die dan wel weer afloopt naar vals plat naarmate het eind in zicht komt. Kan Thomas daar zijn voorsprong weer vergroten zodat hij het geel zeker tot etappe vijf houdt?