Team Sunweb

In de Vuelta van 2015 kwam hij ‘per ongeluk’ in een geweldige uitgangspositie terecht. Slechts één bergrit was Tom Dumoulin verwijderd van de eindzege. Het bleek één bergrit teveel, met het Astana van Fabio Aru als vonnisveller. Als Dumoulin deze Giro opnieuw in een dergelijke situatie terechtkomt zal dat niet per toeval zijn. De goedlachse Limburger heeft deze Giro uitgekozen als eerste grote ronde om als klassementsman naartoe te leven. De ondersteuning zal dan ook een stuk beter verzorgd zijn dan twee jaar geleden in Spanje. Zo krijgt hij oude rot Laurens ten Dam en Wilco Kelderman aan zijn zijde.

De derde week is loodzwaar maar mogelijk dat Dumoulin dan dankzij de lange tijdrit al een leuke marge te pakken heeft op enkele concurrenten. Bergop zal het vervolgens zo lang mogelijk aanklampen worden. Al zal, Dumoulin kennende, hij het niet laten om aan te vallen wanneer er mogelijkheden liggen. Naast Ten Dam en Kelderman, die beiden al de top 10 in een grote ronde haalden, zullen Simon Geschke, Chad Haga en Georg Preidler belangrijke mannen voor de bergritten worden. Dat betekent wel dat zij waarschijnlijk minder vrijheid krijgen om voor een vroege vlucht te gaan. Iets om rekening mee te houden bij het samenstellen van een budget- of vluchtersteam.

Toch mikt Sunweb niet enkel op de bergen. Phil Bauhaus gaat namelijk mee als sprinter. Voor de pas 22-jarige Duitser wordt het zijn debuut in een grote ronde. En dus waarschijnlijk een leerschool. Winnen zal sowieso lastig worden voor Bauhaus tegenover mannen als Fernando Gaviria, Caleb Ewan en André Greipel. Maar een enkele top 5-klassering behoort zeker tot de mogelijkheden.

De sterren van het team:
Tom Dumoulin: klassement *** en tijdrijden *****
Wilco Kelderman: klassement ** en tijdrijden ***
Phil Bauhaus: sprinten ***

Trek – Segafredo

De afgelopen paar jaar was er één zekerheid in de Giro d’Italia: de puntentrui gaat met Giacomo Nizzolo mee naar huis. De Italiaans kampioen begon het jaar echter met een slepende blessure waardoor hij pas sinds maart op de fiets zit. Zijn eerste en tevens enige wedstrijd reed hij in Kroatië. En ondanks vier keer top 12 in zes etappes, was zijn optreden nog niet indrukwekkend te noemen. Vooral qua sprintsnelheid viel Nizzolo flink tegen. De oorzaak hiervan is waarschijnlijk het gebrek aan koersritme waardoor hij in de Giro zal gaan groeien. De kans dat Nizzolo voor een loepzuivere hattrick gaat en de puntentrui opnieuw mee naar huis neemt lijkt niet heel groot. Maar gezien het deelnemersveld moet hij genoeg etappepunten kunnen scoren vanaf de eerste rit.

Mocht Nizzolo toch niet goed genoeg zijn de eerste etappes, dan kan Jasper Stuyven altijd nog instappen als sprinter. Een rol die hij vorig jaar in de Tour ook oppakte nadat Edward Theuns was uitgevallen. Het leverde twee keer een zesde plaats op. Ook de iets lastigere finales zoals die van etappe 6 en 8 kunnen gebruikt worden door Stuyven om voor een resultaat te gaan. De Belg zal toch minimaal één keer zelf willen schitteren in de komende drie weken.

Van veel andere renners in de ploeg hoeven we weinig punten te verwachten. Mogelijk zijn het zelfs opties voor een 0-team. Het zijn of knechten voor de sprintritten (Eugenio Alafaci en Mads Pedersen) of knechten voor Bauke Mollema (Julien Bernard, Laurent Didier, Jesus Hernandez en Peter Stetina).  De Groninger is de kopman voor het klassement en zal mikken op ten minste een top 5-klassering.

De sterren van het team:
Giacomo Nizzolo: sprinten ****
Bauke Mollema: klassement ****
Jasper Stuyven: sprint en sprint bergop **

UAE Team Emirates

De grootste kanshebber voor de puntentrui is nu misschien wel Sacha Modolo. André Greipel zal sowieso de Giro niet uitrijden, terwijl ook bij Fernando Gaviria en Caleb Ewan vraagtekens gezet kunnen worden. Daarnaast maakt Modolo een sterke indruk dit voorjaar. In nota bene de Ronde van Vlaanderen werd hij zesde en in Kroatië wist hij twee etappes te winnen. Vooral zijn laatste zege was enorm sterk. Op een lastig lokaal parcours in Zagreb knalde hij van iedereen weg in de oplopende slotkilometer. En met Roberto Ferrari heeft Modolo een van de beste loodsen van het peloton. De strijd om beste piloot zal in de Giro waarschijnlijk gevoerd worden door Ferrari en Richeze.

Door het letterlijk wegvallen van Darwin Atapuma is Rui Costa de enige klimmer van naam in de selectie. Een goed klassement hoeven we niet van Costa te verwachten, want in een koers van drie weken zakt hij er altijd wel een keer flink doorheen. Als rittenkaper blijft hij echter een van de besten ter wereld. Dat kan middels een aanval in de finale, in bijvoorbeeld de heuvelachtige ritten, of vanuit een vroege vlucht in de zwaardere bergetappes.  Met Modolo en Costa heeft UAE dus twee uitstekende troeven om voor ritzeges te gaan. En ook succes met een van de andere renners is niet uitgesloten. Zowel Valerio Conti als Jan Polanc won al een etappe in een grote ronde. En met Simone Petilli en Edward Ravasi heeft het twee jonge klimtalenten in de selectie die hun grenzen kunnen gaan verleggen.

De sterren van het team:
Rui Costa: klimmen *** en vluchten *****
Sacha Modolo: sprinten ****
Jan Polanc: klimmen * en vluchten ***

Wilier Triestina – Selle Italia

Last but not least het team van ‘Pippo’ Pozzato. De flamboyante Italiaan is het uithangbord van Wilier Triestina, al is de hoop van de ploeg vooral gevestigd op de jonge sprinter Jakub Mareczko. Het debuut van Mareczko verliep vorig jaar niet zoals gepland: na vijf etappes een DNF met p42 als beste daguitslag. Dat kan dit jaar dus enkel beter gaan. In kleinere rondes heeft de sprinter met Poolse roots al vaker laten zien dat hij een hoge topsnelheid kan ontwikkelen. En dan kan hij, mits hij goed geplaatst zit, zomaar eens verrassen in een sprintetappe. Het profiel dient dan wel bijna biljartvlak te zijn, want voor heuvels heeft Mareczko een allergie ontwikkeld.

Indien Mareczko onderweg gelost is en er toch een omvangrijke groepssprint komt, kan de oude Pozzato zich proberen te mengen. Indien de rit ook voor Pippo te zwaar is, schuiven we door naar Matteo Busato. In Italiaanse wedstrijden heeft Busato inmiddels een hele rits ereplaatsen verzameld. Het profiel van een etappe 15 zou Busato kunnen liggen en anders zal hij, net als de rest van het team, moeten scoren vanuit de vlucht. Ilia Koshevoy heeft daarmee nog het meeste succes gehad. In de Vuelta van 2015 met finish op La Alpujarra was enkel Bert-Jan Lindeman te sterk voor de Wit-Rus. Met een ploeg die dagelijks in de vlucht wil zitten is het gevaarlijk om renners te selecteren voor een 0-team, maar met Giuseppi Fonzi durven wij het wel aan. Deze Italiaan reed in Europa nog nooit de top 20 binnen van een rit in lijn.

De sterren van het team:
Jakub Mareczko: sprinten ***
Filippo Pozzato: sprint en sprint bergop *
Matteo Busato: klimmen * en uitgedunde sprint *