Orica – Scott

Met Adam Yates en Caleb Ewan heeft Orica twee renners die kunnen uitgroeien tot de smaakmakers van de 100ste Giro d’Italia. Het Giroteam is dan ook om deze twee renners heen gebouwd. Ewan staat al enkele jaren bekend als een van de grote sprinttalenten van het peloton, maar blijft voorlopig steken op één ritzege in een grote ronde (Vuelta 2015). Als alle puzzelstukjes juist in elkaar vallen, is de kans groot dat er dit jaar minstens één rit in de Giro bijkomt. Met Luka Mezgec heeft hij in elk geval een ervaren loods voor in de finales. En met Alexander Edmondson een groot talent in zijn dienst. Edmondson is een van de verrassingen van dit voorjaar met meerdere top 5-noteringen in de WorldTour. Alleen in de Giro zal het waarschijnlijk bij een rol als knecht blijven.

Yates kan op zijn beurt rekenen op de hulp van het Spaanse duo Rubén Plaza en Carlos Verona. Lange tijd leek het erop dat ook broer Simon van de partij zou zijn, maar door de onzekerheid omtrent de blessure van Esteban Chaves is hij inmiddels doorgeschoven naar (gedeeld) kopmanschap in de Tour de France. Adam zal het dit keer dus in zijn eentje moeten doen voor de Yatesfamilie. Iets wat hem de afgelopen Tour al goed af ging. Adam werd toen vierde en veroverde de witte jongerentrui. Ook in deze Giro is die witte trui het hoofddoel.

De sterren van het team:
Adam Yates: klassement **** en sprint bergop ***
Caleb Ewan: sprint *****
Carlos Verona: klimmen * en vluchten ***

Quick-Step Floors

Evenals bij Orica is de Giroselectie van Quick-Step samengesteld met sprintzeges en een goed klassement als doel. Dit jaar geen Marcel Kittel in de Italiaanse ronde, maar wel zijn troonopvolger binnen de ploeg: Fernando Gaviria. De Colombiaanse sprintsensatie won in 2017 al vier keer inclusief een etappe in de Tirreno. Maar zijn indrukwekkendste zege boekte hij vorig jaar. Toen hij in de slotkilometer in Parijs-Tours weg reed van het sprintende pak en zijn welbekende zegegebaar (kusje op de pols) kon maken. Bovendien heeft Quick-Step met Maximiliano Richeze een van de beste piloten van het peloton. Alles wijst erop dat Gaviria bij zijn debuut in een grote ronde meteen zal gaan scoren.

Voor het klassement is de hoop gevestigd op Bob Jungels, de grootste uitdager van Yates voor de witte trui. Vorig jaar kwam de p6 in het eindklassement als een daverende verrassing. Nu zou het een zware teleurstelling zijn wanneer de Luxemburger niet de top 10 weet te halen. Gezien zijn goede tijdrit zal Jungels vooral zijn slag moeten slaan in de individuele beproevingen van deze Giro. Maar gezien zijn aanvalslust zijn flinke etappepunten in de minder zware bergritten ook een serieuze optie. Met de vorm zit het in elk geval goed. Jungels werd 8e in Romandië en kleurde de finale van de Waalse Pijl. Pas halverwege de Mur werd hij voorbij gesprint door Alejandro Valverde en consorten.

Naast het knechtwerk zal de rest van de ploeg ook genoeg vrijheid krijgen om dagsucces na te jagen. Daar staat Quick-Step immers bekend om in de grote rondes. Ritwinnaars van vorig jaar Gianluca Brambilla en Matteo Trentin staan dit keer niet aan de start. Mogelijk dat hun rol nu ingenomen kan worden door Dries Devenyns en Pieter Serry. Twee echte aanvallers die in een grote ronde al vaker mooie dingen hebben laten zien.

De sterren van het team:
Fernando Gaviria: sprinten *****
Bob Jungels: klassement *** en tijdrijden ***
Maximiliano Richeze: sprinten ***

Team Dimension Data

Vrijheid is ook iets wat de renners van Dimension Data zullen genieten in de komende drie weken. De ploeg start zonder echte kopman en zal vooral ritten gaan najagen. Dat zal moeten gebeuren met Kristian Sbaragli in sprintetappes en mannen als Igor Anton, Omar Fraile en Nathan Haas in lastigere ritten. Sbaragli weet inmiddels al wat winnen in een grote ronde is. In 2015 won hij in de Vuelta een uitgedunde groepssprint door onder anderen John Degenkolb achter zich te laten. Toch is Sbaragli vooral een renner voor de ereplaatsen. In negen van de tien gevallen is er altijd wel een snellere sprinter aanwezig voorin. Door zijn regelmaat kan Sbaragli echter wel van waarde zijn voor de diverse Giropools. Daarnaast zal het in de sprintritten uitkijken zijn naar Ryan Gibbons. Deze 22-jarige debutant krijgt een vrije rol voor de sprintetappes en kan wellicht een keer verrassen met een top 10-notering.

Met Fraile heeft Dimension Data, volgens de Zweelerspelers, de favoriet voor de bergtrui in de gelederen. En dat is niet zo’n gekke gedachte. Fraile won de bergtrui in de Vuelta twee jaar geleden en lijkt in bloedvorm getuige zijn optreden in Yorkshire. In de slotrit beschermde hij, op lastige klimmetjes, de aanval van Serge Pauwels en sprong in de slotkilometers zelf naar het wiel van zijn Belgische teamgenoot. Het ligt in elk geval voor de hand dat de bergtrui naar een type renner als Fraile (of Anton) gaat en niet naar een klassementsman als Nairo Quintana.

Tot slot lichten we Nathan Haas er nog even uit. De Aussie is bezig aan een sterk jaar. In de Tour Down Under eindigde hij net buiten het podium om daarna ook nog in Oman de top 10 te halen. Twee koersen met toch lastig klimwerk erin. Dankzij een heel vroege piek? Waarschijnlijk wel, maar in de Amstel Gold Race toonde Haas zich opnieuw. Hij kleurde de finale en werd uiteindelijk vierde. De vorm is dus terug en in dat geval kan Haas, zeker in de finales van etappe 6 en 8, ook een rol spelen in de Giro.

De sterren van het team:
Omar Fraile: klimmen ** en vluchten *****
Nathan Haas: heuvelklassieker ** en sprint bergop ***
Kristian Sbaragli: sprinten ***