Team Katusha Alpecin

Een jaar geleden was Ilnur Zakarin al dicht bij een top 5-klassering in de Giro. Het ging twee dagen voor het einde echter vreselijk mis. Daar waar Steven Kruijswijk in een sneeuwmuur stuiterde, vloog de Rus enkele kilometers later hard de bocht uit. Het resultaat: een gebroken sleutelbeen en schouderblad. Wonderbaarlijk genoeg was Zakarin tijdig fit voor de Tour de France en won hij daar een schitterende bergrit. Nu is het tijd voor revanche. Tijd om alsnog die hoge klassering in de Giro te halen. Al blijft het selecteren van Zakarin een risicootje. Zeker voor het budgetspel waar het klassement flink meeweegt. Hij staat inmiddels bekend als een slechte stuurman en een ongeluk zit vaak in een klein hoekje.

De kopman van Katusha heeft over hulp niets te klagen. Bijna alles wat een beetje bergop kan bij Katusha gaat mee naar Italië: José Goncalves, Robert Kiserlovski, Pavel Kochetkov, Alberto Losada en Matvey Mamykin. Mannen die ook zelf vanuit de vlucht een leuke etappe-uitslag kunnen bewerkstelligen. Zeker van de Portugees Goncalves mag op dat gebied het nodige verwacht worden. In de Vuelta van 2015 haalde hij maar liefst vier keer de top 5. En zijn vorm is groeiende afgaande op Romandië. Voor de sprintritten zal Viacheslav Kuznetsov waarschijnlijk uitgespeeld worden. De verrassing van Gent-Wevelgem 2016 (3e) moet gezien het matige sprintveld in elk geval top 15’s kunnen scoren. Daardoor mag hij niet ontbreken in je sprintteam.

De sterren van het team:
Ilnur Zakarin: klassement ****
José Goncalves: klimmen * en vluchten ***
Viacheslav Kuznetsov: sprinten *

Team LottoNL – Jumbo

Wat was hij vorig jaar dichtbij… Niets leek een Giro-eindzege in de weg te staan, totdat Steven Kruijswijk in de afdaling van de Col d’Agnel hard in aanraking komt met een sneeuwmuur. Weg eindzege en zelfs weg eindpodium blijkt een dag later. Maar het zijn wel die drie weken die ervoor gezorgd hebben dat het vertrouwen in Kruijswijk bij LottoNL flink gegroeid is. Men weet nu dat ze een kandidaat eindzege in huis hebben en dus is de ploeg verder versterkt voor de Giro. Iets wat ook nodig was, want een jaar geleden was er vooral kritiek op de matige ondersteuning bergop voor de Nederlander.

Zo is er dit keer geen plaats voor een sprinter in de Giroselectie en zijn Stef Clement en Jurgen Van den Broeck aangetrokken om in elk geval tot de laatste col hun kopman bij te staan. Al heeft Enrico Battaglin wel aangegeven dat er ook ruimte zal zijn voor de knechten om zelf een etappe uit te kiezen. De Italiaan, maar ook Victor Campenaerts, zijn dan de eerste namen die naar boven komen om vanuit een vlucht te scoren. Daarnaast zal Campenaerts, evenals Jos van Emden, mikken op de twee tijdritten. Al zal winnen in dat geval erg lastig worden met Rohan Dennis op de deelnemerslijst.

De sterren van het team:
Steven Kruijswijk: klassement ***** en tijdrijden **
Victor Campenaerts: tijdrijden **** en vluchten ****
Jos van Emden: tijdrijden ***

Team Sky

Met Mikel Landa en Geraint Thomas als kopmannen wordt Team Sky als de grote concurrent van Movistar gezien. Landa eindigde twee jaar geleden al als derde in de Giro terwijl hij knecht was van Fabio Aru. Voor Thomas is de Giro zijn eerste proef als kopman in een grote ronde. Wel heeft hij, in dienst van Chris Froome, laten zien in de Tour de France mee te kunnen tot in de slotweek. Het is de vraag zijn of hij nu ook de energie zal hebben om de resultaten drie weken lang door te trekken. De voorbereiding was in elk geval indrukwekkend: in de Tour of the Alps was hij bergop niet te kloppen. Toch zal het niet verrassend zijn wanneer over drie weken de Bask de beste Sky blijkt te zijn.

De Sky-train heeft niet de kwaliteiten van de trein die in juli rijdt, maar in dit deelnemersveld zal het goed genoeg zijn om de bergritten te controleren. Zo staan Philip Deignan, Kenny Elissonde, Sebastian Henao (het neefje van),  Vasil Kiryienka en Diego Rosa aan het vertrek. Mogelijk dat aanvallers als Elissonde en Rosa ook nog de kans krijgen om voor een ritzege te gaan in de bergen. De rest zal moeten wijken voor het hoofddoel. En dat is, zoals altijd bij Sky, een topklassement neerzetten. Dat kan zelfs betekenen dat voormalig wereldkampioen Kiryienka in de eerste tijdrit niet voluit zal gaan.

De sterren van het team:
Geraint Thomas: klassement *** en tijdrijden ****
Mikel Landa: klassement ****
Vasil Kiryienka: tijdrijden *****