Gazprom – RusVelo

Voor het tweede jaar op rij mogen de Russen van Gazprom deelnemen aan de Giro. Het debuut verliep allesbehalve slecht. De ploeg scoorde meerdere top 10’s met Sergey Firsanov, Ivan Savitsky en Alexander Foliforov, met als absoluut hoogtepunt de zege in de klimtijdrit met laatstgenoemde. Foliforov versloeg Steven Kruijswijk met minder dan een seconde. Dit trio zal ook dit keer voor de resultaten moeten zorgen. Daarnaast is het team aangevuld met veel Russische ervaring vanuit de WorldTour waardoor we dit jaar nog meer mogen verwachten van Gazprom.

Opvallende afwezige is Aleksandr Porsev. De sprinter reed de laatste jaren de Giro voor Katusha en deed dat niet onverdienstelijk. Een blessure zorgt er echter voor dat hij dit jaar de grote ronde moet overslaan. Daardoor zal Savitsky weer uitgespeeld worden als sprinter met Alexey Tsatevich als back-up. Gezien het matige sprintveld in de breedte moet de jonge Rus weer mee kunnen doen voor top 10-klasseringen. Evenals Porsev had ook Sergey Lagutin last van een blessure. Hij is echter wel voldoende fit bevonden voor een koers van drie weken. Afgelopen jaar won Lagutin nog een bergrit in de Vuelta voor Katusha. Samen met Firsanov en Foliforov lijkt hij dan ook de beste troef om opnieuw voor dagsucces te zorgen.

De sterren van het team:
Aleksandr Foliforov: klimmen * en vluchten ***
Sergey Firsanov: klimmen * en vluchten **
Ivan Savitsky: sprinten **

Lotto Soudal

Met André Greipel heeft Lotto Soudal de grootste sprintnaam van het Giropeloton in de gelederen. De druk op de schouders van de ‘Gorilla’ zal dan ook immens zijn om zijn kunststukje van vorig jaar te herhalen. Toen pakte de Duitser drie sprintzeges om vervolgens na twaalf etappes af te zwaaien en zich voor te gaan bereiden op de Tour de France. Ook dit jaar zal Greipel ongetwijfeld dezelfde route volgen. Met rit 13 als laatste echte massasprintkans, ligt het voor de hand dat de kopman van Lotto dan zijn slotetappe rijdt. Voor het 15+6 en budgetspel een ideale basisklant, aangezien je voor de zware derde week met zekerheid een extra klimmer kunt krijgen.

Met zijn overstap naar de Belgische Lottoformatie is de rol van Moreno Hofland veranderd. Waar hij vorig jaar zelf nog vier keer top 7 sprintte zal hij nu slechts een wagon in de Belgische boemeltrein zijn. Enkel wanneer Greipel vroeg in de Giro iets overkomt, kan het lonen om op Hofland te gokken in bijvoorbeeld een sprintteam. Hetzelfde kan over Sean De Bie gezegd worden, die dit jaar al enkele mooie sprintresultaten neerzette. Ook hij zal in deze Giro niet meer dan knecht zijn.

Voor het klassement rekent men op Maxime Monfort en Bart De Clercq. Monfort is de laatste drie jaar een vaste klant in de top 15 van het algemeen klassement geworden. Sterker nog, van zijn negen laatste grote rondes eindigde hij maar liefst acht keer tussen p11 en p20. Monfort zal dus naar grote waarschijnlijkheid klassementspunten opleveren voor het budgetspel. Het nadeel van hem is dat hij qua etappepunten vaak achterblijft. De Clercq lijkt minder steady voor een klassement, maar bij hem is de kans op flink wat etappepunten een stuk groter. Zo won hij al eens een Giro-etappe door op de slotklim uit het peloton weg te rijden. Aan jou de keuze: kies je voor de degelijkheid van Monfort of de grilligheid van De Clercq?

De sterren van het team:
André Greipel: sprinten *****
Bart De Clercq: klimmen ** en vluchten ***
Maxime Monfort: klassement **

Movistar Team

Het team van dé topfavoriet Nairo Quintana. De Colombiaan gaat dit jaar voor de uitdagende dubbel Giro-Tour. Wat voor effect deze Giro op zijn Tourkansen heeft zal afwachten worden, maar dat is ook pas een zorg voor over twee maanden. Voor de Giro heeft Quintana in elk geval niet te klagen over de sterkte van zijn team. Zowel op het vlakke als in het gebergte zal hij op steun van buitencategorie kunnen rekenen.

Bergop zal Andrey Amador de belangrijkste luitenant zijn. En misschien zelfs als plan-B dienen voor het geval Quintana iets tegenkomt. De Costa Ricaan heeft de afgelopen twee jaar bewezen een klassement te kunnen rijden in de Giro. Hij werd namelijk 4e en 8e. Voeg daar Gorka Izagirre (4e in Parijs-Nice), Winner Anacona, Victor De La Parte, José Herrada en Rory Sutherland aan toe en er staat een ijzersterke ploeg voor de bergen. En ook José Joaquin Rojas kan een flink eindje mee bergop.

Toch zal Rojas, samen met Daniele Bennati, zich vooral op het vlakke moeten ontfermen over Quintana. Of beide heren dan nog zelf aan sprinten toekomen is de grote vraag. Afgelopen Vuelta had Bennati die vrijheid nog wel toen hij bij Tinkoff in dienst van Alberto Contador reed. Tweemaal leverde het zelfs bijna een ritzege op. Enkel Jonas Van Genechten en Magnus Cort hielden hem van de bloemen en champagne. Onze gok? Bennati sprint in eigen land een paar keer mee wanneer er meerdere sprinters gelost zijn en Rojas komt dicht bij een ritzege via een ontsnapping.

De sterren van het team:
Nairo Quintana: klassement *****
Andrey Amador: klassement ***
José Joaquin Rojas: heuvelklassieker ** en sprinten **