Cannondale – Drapac Pro CT

Het op papier sterkste vrijbuitersteam komt deze Giro misschien wel op naam van Cannondale. De ploeg start zonder echte klassementsambities en wil vooral aanvallen en ritten winnen. Opvallend genoeg staat Cannondale al bijna twee jaar droog in de WorldTour. De laatste keer dat de Amerikaanse formatie op het hoogste niveau won was nota bene tijdens de Giro van 2015: Davide Formolo was toen de sterkste vluchter op dag 4. In de 100ste Giro is diezelfde Formolo misschien wel de belangrijkste troef van Cannondale. Hij is in elk geval in vorm, aangezien hij diep in de finale van Luik-Bastenaken-Luik in de aanval ging en pas in de slotkilometer werd bijgehaald.

Naast Formolo heeft Cannondale nog enkele ijzers in het vuur om vanuit een ontsnapping in een zwaardere etappe toe te slaan. Zo flikte Pierre Rolland het al eens in de Tour de France en heeft hij goede herinneringen aan de Giro. In 2014 eindigde hij namelijk als vierde in het eindklassement. Wellicht dat hij dit jaar ook een outsider kan zijn voor een hoge positie in het klassement. Of in elk geval de top 10. Michael Woods mist de ervaring van een grote ronde, maar genoeg klasse heeft hij wel. Dat toonde hij in april maar weer eens aan in het Baskenland en de Waalse Ardennen. Voeg daar nog de jonge Hugh Carthy en Joe Dombrowski aan toe en Cannondale heeft toch wel een heel sterk klimteam op papier. Misschien zelfs kanshebber voor het ploegenklassement.

En wat te doen met Tom-Jelte Slagter? Enkele jaren geleden won hij de Tour Down Under en vloog de beklimmingen  van Parijs-Nice op. De Slagter van weleer lijkt echter verdwenen van het wielertoneel. Indien hij een beetje van zijn oude vorm weet terug te vinden, kan hij een gevaarlijke klant worden voor de heuvelfinales.

De sterren van het team:
Pierre Rolland: *** klimmen en ***** vluchten
Davide Formolo: ** klimmen en *** vluchten
Michael Woods: *** heuvelklassieker

CCC Sprandi Polkowice

De meest verrassende wildcard is die voor CCC. Al stonden de Polen twee jaar geleden ook al aan de start van de Giro. De bekendste renners zijn Marcin Bialoblocki en Maciej Paterski. Bialoblocki won in 2015 vanuit het niets de afsluitende tijdrit van de Ronde van Polen en haalde tevens de top 10 op het WK Tijdrijden. Paterski won in datzelfde jaar de openingsetappe van de Ronde van Catalonië vanuit de vroege vlucht. Aanvallen is dan ook de voornaamste specialiteit van deze Pool, al haalde hij de top 10 in de Amstel Gold Race gewoon vanuit het peloton.

Andere namen om rekening mee te houden zijn Simone Ponzi voor de sprintritten (vooral met wat klimwerk erin), Jan Hirt, Michal Schlegel en Felix Grosschartner voor de bergen en Jan Tratnik voor de heuvelritten. Maar voor allemaal geldt dat top 10’s scoren al een flinke opgave zal zijn. Daarnaast houdt de ploeg stiekem rekening met een degelijk klassement voor Hirt. En met degelijk wordt dan een top 20-klassering verstaan.

De sterren van het team:
Maciej Paterski: heuvelklassieker * en vluchten ****
Marcin Bialoblocki: tijdrijden ***
Jan Hirt: klimmen **

FDJ

Het is ietwat surrealistisch, een Franse klassementstopper die de Giro boven de Tour verkiest. Voor Thibaut Pinot gaat het dit jaar wel op. Hij zal in juli weliswaar aan de start van de Tour verschijnen, maar alle pijlen zijn gericht op een goed klassement in de Giro. De ploeg van FDJ is daar ook volledig op samengesteld. Zo is er geen plek voor een sprinter. Het vertrouwen in Pinot is dus groot en waarschijnlijk terecht. Hij heeft het in elk geval afgedwongen met zijn prestaties tot dusver dit jaar: 3e in de Ruta del Sol (inclusief ritzege), 3e in de Tirreno-Adriatico en 2e in de Tour of the Alps (inclusief ritzege). In laatstgenoemde ronde zat hij elke etappe top 5. Dat maakt Pinot ook een bijna-zekerheidje voor de Giropools. Stel hij zakt erdoor in het klassement, dan nog kan hij via etappes een lading punten scoren.

Pinot zal bergop vooral bijgestaan moeten worden door het Zwitserse duo Steve Morabito en Sébastien Reichenbach. Daarnaast zijn Rudy Molard (8e in de Waalse Pijl en 3x top 10 in het Baskenland) en Tobias Ludvigsson nog interessante namen. Molard zou wellicht een vrije rol kunnen krijgen in de heuvelachtige finales, terwijl Ludvigsson in beide tijdritten kandidaat top 5 is. De Zweed werd vorig jaar in de Vueltatijdrit nog derde achter Chris Froome en Jonathan Castroviejo en beschikt nu over de tijdrituitrusting van FDJ. Dat laatste lijkt een voordeel, want sinds zo’n anderhalf jaar presteert FDJ in de breedte erg sterk in tijdritten. Iets waar ook Pinot van moet kunnen profiteren ten opzichte van vele concurrenten.

De sterren van het team:
Thibaut Pinot: klassement **** en tijdrijden ***
Sébastien Reichenbach: klimmen **
Tobias Ludvigsson: tijdrijden ***