Bardiani CSF

Update 04-05-2017: Nicola Ruffoni en Stefano Pirazzi starrten niet in Giro d’Italia want ze zijn gepakt op gebruik van doping!

Ook dit jaar is de talentvolle groene brigade van de partij. De procontinentale ploeg dwong zelf een wildcard af, door in 2016 het regelmatigheidsklassement van de Italiaanse koersen te winnen. Dit was vooral te danken aan Sonny Colbrelli, die inmiddels vertrokken is naar Bahrain – Merida. We kunnen dus wel stellen dat Bardiani enigszins onthoofd is. Toch heeft het nog enkele sterke renners die in de Giro hun kwaliteiten kunnen laten zien.

Sprinter Nicola Ruffoni kampte dit voorjaar met vermoeidheid maar is precies op tijd weer fit. Hij pakte de Ronde van Kroatië mee als voorbereidingskoers en sloeg meteen twee keer toe door onder anderen Giacomo Nizzolo en Riccardo Minali te kloppen. Ruffoni is nog geen oudje (26 jaar), maar begint wel al aan zijn vierde Giro. Zijn beste prestatie haalde hij vorig jaar in Nijmegen met een vijfde stek. De tijd is wellicht rijp om nu door te stoten naar één of meer top 3’s. Het grote nadeel voor anti-klimmer Ruffoni: een viaduct is vaak al een brug te ver. De kans is dus aanwezig dat hij in enkele sprintetappes niet mee zal kunnen doen om de prijzen.

Giulio Ciccone verbaasde vriend en vijand vorig jaar door bij zijn debuut meteen een bergetappe te winnen. Vanuit de vlucht rekende hij af met mannen als Darwin Atapuma en Damiano Cunego. Ciccone kende een lastig begin van het jaar door een slepende blessure, maar ook hij lijkt op tijd in vorm. Twee andere renners die weten wat winnen is zijn Nicola Boem en Stefano Pirazzi. Beiden erkend vluchter en beiden wonnen ze dus al een Giro-etappe. Ook de overige vijf renners zullen zich moeten laten gelden in de ontsnappingen. Voor Bardiani geldt immers: een dag niet in de vlucht, is een dag niet geleefd. En dat maakt het erg gevaarlijk om een Bardiani-renner in je 0-team te zetten.

De sterren van het team:
Nicola Ruffoni: sprinten ***
Giulio Ciccone: klimmen * en vluchten ***
Stefano Pirazzi: klimmen * en vluchten *****

BMC Racing Team

Na jarenlang de Tour bedwongen te hebben, waagt Tejay van Garderen dit keer zijn kans in de Giro. Met zijn combinatie van goed kunnen tijdrijden en goed kunnen klimmen is hij een gevaarlijke outsider voor het podium of in elk geval de top 5. Er staan immers bijna 70 tijdritkilometers voor de specialisten op het menu. Iets waar Rohan Dennis ook naar uit zal kijken. Niet zozeer voor het klassement, maar wel qua dagsucces. Dennis is op papier de topfavoriet voor zowel de lange tijdrit halverwege de Giro als de slottijdrit naar Milaan.

Dat maakt Dennis voor veel Girospellen een interessante keuze. Misschien zelfs een must have? Met twee ritzeges is hij al een eind op weg naar de top 20 best scorende renners. Daarnaast kan hij in overgangsritten en heuveletappes flink sprokkelen. Zo won hij in de Tour of the Alps een etappe met een sprint lichtjes bergop voor Thibaut Pinot en werd hij twee dagen later ook nog eens derde in een uitgedunde groepssprint.

De rest van het team zal in dienst van vooral Van Garderen rijden. Al zal er ook voldoende vrijheid zijn om voor ritzeges te gaan. De ogen zijn dan vooral gericht op mannen als Silvan Dillier, Ben Hermans, Manuel Senni en Dylan Teuns. Laatstgenoemde verraste een maandje geleden in de Waalse Pijl door beslag te leggen op de derde podiumplaats achter Alejandro Valverde en Daniel Martin. De heuvelritten 6, 8 en 15 lijken dan de beste opties voor de jonge Belg. Zijn landgenoot Hermans begon ontketenend aan het jaar met een tweede plaats in Valencia en de eindzege in Oman, maar rijdt sindsdien achteruit. Het lijkt dan ook voor de hand liggend om Hermans over te slaan in de Giropools.

De sterren van het team:
Tejay van Garderen: klassement *** en tijdrit ***
Rohan Dennis: uitgedunde sprint *** en tijdrit *****
Dylan Teuns: heuvelklassieker ***

Bora – Hansgrohe

De enige Duitse WorldTour-ploeg kreeg al voor de start van de Giro te maken met flinke tegenslag. Beoogd kopman Leopold König kampt al enkele maanden met een blessure en kan daardoor niet aan de start verschijnen. De hoop op een goed klassement is nu gevestigd op de jonge Oostenrijker Patrick Konrad. Al lijkt in dat geval een stekkie tussen p11 en p15 reëler dan een top 10-notering. Wel is Konrad het type dat in zwaardere etappes voor ereplaatsen zal meesprinten.

Het tweede speerpunt van de ploeg zullen de sprintritten zijn. Met Sam Bennett, Matteo Pelucchi en Rüdiger Selig beschikt Bora over een snel trio. Na zijn ritzege in Parijs-Nice tegen mannen als Marcel Kittel, André Greipel en Arnaud Démare zal Bennett waarschijnlijk het hoogst in de pikorde staan. Winnen in deze Giro zal lastig worden met concurrentie van Fernando Gaviria, Caleb Ewan, Sacha Modolo en diezelfde Greipel, maar in de breedte stelt het sprintveld niet heel veel voor. Dat betekent dat ook sprinters van het kaliber Bennett heel veel punten kunnen gaan scoren in de komende weken.

De sterren van het team:
Sam Bennett: sprinten ****
Patrick Konrad: klassement * en uitgedunde sprint **
Matteo Pelucchi: sprinten ***