AG2R La Mondiale

Het Franse AG2R heeft opnieuw de kleine Italiaan Domenico Pozzovivo als absolute kopman in de selectie. De pocketklimmer werd in 2014 nog vijfde in de Giro, maar heeft sindsdien geen topprestatie meer geleverd in de grote rondes. Dit jaar lijkt het met de vorm echter wel goed te zitten. In Abu Dhabi werd Pozzovivo negende en ook in de Tirreno (10e) en Tour of the Alps (3e) haalde hij de top 10 van het eindklassement. Voor de basis van een 15+6-team is Pozzovivo misschien net te licht bevonden, maar als wissel kan hij in de loodzware derde week zeer bruikbaar worden. En maak je een team voor etappeprijzen in de bergritten, dan lijkt Domenico een must-have.

De rest van het team zal vooral in dienst van Pozzovivo rijden, al zullen we AG2R ongetwijfeld ook veel zien opduiken in de vroege vlucht. Klimmers als Hubert Dupont en Alexandre Geniez zouden vanuit zo’n aanval een top 3 kunnen scoren. En wie weet zijn ze na drie weken koers in de top 20 van het klassement terug te vinden. Iets wat beide heren al vaker bereikten in de Giro. Een mogelijk andere afmaker is Matteo Montaguti. In de Tour of the Alps won hij een uitgedunde pelotonsprint na het nodige klimwerk. Met de lastige finales van etappes 6 en 8 kan hij zomaar een dark horse zijn.

De sterren van het team:
Domenico Pozzovivo: klassement ***
Alexandre Geniez: klimmen ** en vluchten ****
Matteo Montaguti: uitgedunde sprint ** en vluchten ***

Astana Pro Team

Met een pijnlijke knie bij Fabio Aru en het noodlottige ongeval van Michele Scarponi start Astana voor het eerst in jaren zonder klassementsambities in de Giro.  Al zou Tanel Kangert nog een outsider kunnen zijn voor de top 10. De Est behaalde al tweemaal de dertiende plaats in de Giro en werd eenmaal elfde in de Vuelta. En dat vaak als knecht. De rest van de ploeg zal er alles aan doen om ten minste één etappe te winnen om zodoende ‘De adelaar van Filottrano’ te eren. Het is ook vanwege Scarponi dat Astana met slechts acht renners aan het vertrek zal staan in Alghero.

Van welke mannen moet die ritzege dan komen? De meest voor de hand liggende naam is Luis Leon Sanchez. De Spanjaard won al meerdere etappes in grote rondes en is een echte afmaker vanuit een vroege vlucht of late aanval. Bovendien lijkt zijn vorm in orde getuige de Tour of the Alps (4e en 7e in etappes en 16e in klassement). Wie ook op dreef was in de Italiaanse voorbereidingskoers is Dario Cataldo. Zo werd hij zesde in de lastige openingsetappe gewonnen door nota bene Scarponi. En voor Cataldo geldt hetzelfde als Sanchez: een echte aanvaller en iemand die het ook al eens heeft afgemaakt (Vuelta 2012). Tot slot is daar de oude rot Paolo Tiralongo. De fietsende ‘papa’ van Aru kende twee jaar terug nog een top-Giro inclusief ritzege. In het budgetspel zou hij voor 2,9 miljoen zomaar een koopje kunnen zijn.

De sterren van het team:
Tanel Kangert: klassement **
Luis Leon Sanchez: uitgedunde sprint *** en vluchten *****
Dario Cataldo: klimmen * en vluchten *****

Bahrain – Merida

Eén taak en één doel. Dat zal de komende drie weken het motto zijn van Bahrain. Het hele team draait om één man: titelverdediger Vincenzo Nibali. De vraag zal zijn of Nibali goed genoeg is om de strijd aan te kunnen gaan met Nairo Quintana. Van een titelverdediger mag je dat verwachten, maar Nibali had vorig jaar de Giro waarschijnlijk niet gewonnen zonder valpartij van Steven Kruijswijk.

Ter voorbereiding reed Nibali dit keer de Ronde van Kroatië. Hij won weliswaar het eindklassement, maar erg onder de indruk zijn we niet geraakt. Bij de twee zware aankomsten bergop werd hij geklopt door Kristijan Durasek en Jaime Roson (beiden niet in de Giro). Voorlopig heeft ook slechts 10 procent van de Zweelerspelers vertrouwen in een derde eindzege voor ‘De haai van Messina’. Nibali overslaan bij het budgetspel, waar hij erg prijzig is, kan dus een goede tip zijn.

Mocht Nibali zijn hattrick niet voltooien, dan zijn mogelijk twee andere renners in staat om de Giro een beetje glans te geven voor Bahrain: Enrico Gasparotto en Giovanni Visconti. Gasparotto is pas laat opgeroepen voor de Giro als vervanger van Ramunas Navardauskas, maar kan met zijn specifieke kwaliteiten wel een grote rol spelen in de finales van etappe 6, 8 en 15. Deze finales hebben pittige heuvels en/of een oplopende aankomst. Iets wat ook Visconti moet liggen, al staat Visconti meer bekend als een aanvaller in de Giro. Zo won hij twee jaar terug zelfs nog het blauwe bergtricot.

De sterren van het team:
Vincenzo Nibali: klassement *****
Enrico Gasparotto: heuvelklassieker **** en sprint bergop **
Giovanni Visconti: uitgedunde sprint *** en vluchten *****