T15_AlpeSiusi_alt

De klimtijdrit is de afgelopen tien jaar uitgegroeid tot een fenomeen in de Giro d’Italia. Enkel in 2012 en 2015 stond er geen klimtijdrit op het programma. De afgelopen drie keer sloeg telkens de winnaar van de ronde toe: Nairo Quintana, Vincenzo Nibali en Alberto Contador. Al verloor laatstgenoemde uiteindelijk zijn Girotitel door een positieve test in de Tour de France. Ook nu zal het uitkijken worden naar de klassementstoppers voor de ritzege.

De Alpe di Siusi was één keer eerder een aankomst in de Giro: in 2009 won Denis Menchov de sprint bergop voor Danilo Di Luca, Thomas Löfkvist en Ivan Basso. Destijds duurde de beklimming bijna 25 kilometer terwijl nu het startpodium gevestigd is in Castelrotto, op zo’n 11 kilometer van de top. Tot aan het tussenpunt na 4,4 kilometer zullen de verschillen waarschijnlijk gering blijven. De eerste 2 kilometer verloopt relatief vlak waarna de berg geleidelijk aan steeds steiler wordt.

T15_AlpeSiusi_ukm

Vanaf het tussenpunt zakt het stijgingspercentage niet meer onder de 8 procent, maar zijn er ook geen flinke uitschieters naar boven. De Alpe di Siusi is daardoor een zogenaamde tempocol. Voor de spellen zal het zoeken zijn naar de verrassingen voor de top 10/15. Klimmers die zich de afgelopen dagen hebben kunnen sparen omdat ze geen klassement te verdedigen hebben. Zo wisten twee jaar terug Sebastian Henao en Tim Wellens zich in de top 10 te fietsen en in 2013 flikte zelfs Stef Clement het. Volgens het tijdschema zal de winnende tijd uitkomen tussen de 23’04 en 27’07. De laatste starter, in het roze, wordt rond de klok van 17.15 uur over de streep verwacht.

T13_Jesolo_plan