T15_MadonnaDC_2_alt

Het tweede Giroweekend begint met een rit naar een van de mooiste streken van Italië: Toscane. De route tussen Foligno en Arezzo kent weinig moeilijkheden. Op drie klimmetjes na, waarvan de laatste meetelt voor het bergklassement, wordt de karavaan over biljartvlakke wegen geleid. Maar eenmaal in Arezzo aangekomen wacht er een verrassing: een lokale ronde met een zware, onverharde klim.

Gezien het vlakke profiel tot aan de lokale ronde heeft een vluchtgroep waarschijnlijk weinig kans van slagen. Al zal het de vraag zijn welke ploegen de koers in handen willen nemen. Een etappe als deze is immers lastiger te voorspellen dan een massasprint of aankomst op een col. Op papier lijkt de rit gemaakt voor een type als Alejandro Valverde. Niet alleen door de zware, onverharde klim in de finale maar ook door de oplopende slotkilometer. Een kans voor de kopman van Movistar om een ritzege en 10 bonificatieseconden te pakken.

LaatstekmsEtappe8

De lokale ronde in Arezzo is ruim 31 kilometer lang en draait om de Alpe di Poti, die vlak buiten de stad ligt. Na enkele steile asfaltkilometers verteerd te hebben, begint het onverharde deel op 25 kilometer van de finish. In totaal gaat het om 6,5 kilometer aan 5,9 procent. Dit percentage vertekent echter wel omdat er vlakke stukken in het laatste deel van de beklimming zitten. Zo heeft de Alpe di Poti ook een piek van 14 procent en gaat het kilometerslang aan 9 procent gemiddeld.

Na de top gaat men in razende vaart terug naar het stadscentrum van Arezzo. Pas op zo’n 6 kilometer van de streep zit de afdaling erop en kan de jacht geopend worden op eventuele aanvallers. De slotfase verloopt zo goed als vlak totdat de boog van de laatste kilometer opduikt. Dan volgt er een korte, smalle strook van 11 procent waarop een zogenaamde puncheur een gat kan slaan. Wel zal deze over een lange adem moeten beschikken want in de laatste 750 meter vlakt het af tot zo’n 5 procent. Een finale die klassiekerwaardig is en waarvan de winnaar tussen 16.57 en 17.28 uur over de streep zal komen.

T13_Jesolo_plan