ProfielEtappe6v2

Met een aankomst in Roccaraso staat de eerste bergetappe op het programma. In de zesde rit gaat het peloton de Apennijnen in en moet men twee cols van boven de 1000 meter verteren. Beide bergen zijn slechts van tweede categorie en dus is de kans klein dat er met minuten gestrooid gaat worden. Wel krijgen we mogelijk al signalen van hoe goed de klassementsmannen zijn.

Gestart wordt in een klein dorpje iets ten noorden van Benevento. Na 15 vlakke kilometers begint de weg langzaam maar zeker op te lopen. De voet van de Bocca della Selva (18 km aan 5,6 %) ligt officieel zo’n 20 kilometer verder. In dit eerste deel van de etappe zal waarschijnlijk de vroege vlucht geformeerd worden, waarna de ploegen met klimmers de koers in handen kunnen nemen.

Als de afdaling erop zit volgt er namelijk een lang stuk vallei waarin een vluchtersgroep prima te controleren valt. De route begint weer serieus op te lopen wanneer Forlì del Sannio wordt bereikt. Eerst 6,7 kilometer aan 4,6 procent en na een korte afdaling en circa 8 kilometer vlak begint de slotklim naar Roccaraso. Qua cijfers (16,8 km aan 4,6 %) is deze vergelijkbaar met de eerste col van de dag. De slotklim wordt echter gekenmerkt door zijn onregelmatigheid: kilometers lang aan 7 tot 8 procent afgewisseld met vlakke of zelfs dalende stroken.

LaatstekmsEtappe6

Het zal dan ook lastig worden voor de betere klimmers om een beslissend gat te slaan. Mogelijk dat een klimmer uit de tweede lijn vrijheid krijgt bij een aanval en naar de ritzege kan rijden. Types als Stefano Pirazzi, Sergey Firsanov en Davide Formolo. Een ander scenario is een sprint bergop met circa twintig tot dertig renners. In dat geval mogen we een Diego Ulissi of Alejandro Valverde naar voren schuiven. De winnaar zal zich plaatsen in een rijtje namen met onder anderen Fausto Coppi en Bernard Hinault. Beiden wisten al eens in Roccaraso te winnen. Wie daaraan toegevoegd kan worden zal bekend worden tussen 16.57 en 17.29 uur.

T13_Jesolo_plan