T15_MadonnaDC_2_alt

Etappe 5 is met 233 kilometer een van de langste ritten van deze Giro d’Italia. Het profiel tussen Praia a Mare en Benevento is geaccidenteerd en mogelijk dat onderweg enkele sprinters gelost kunnen worden. Toch wordt er een atypische massasprint verwacht in de straten van Benevento. Atypisch omdat de slotkilometer ruim 3 procent oploopt met stenen als ondergrond.

Daarmee doet de aankomst denken aan die van etappe 2 een jaar geleden. In Genova boekte Elia Viviani zijn eerste en tot nu toe enige ritzege in de Giro door Moreno Hofland en André Greipel van zich af te houden. Mogelijk dat de sprinter van Team Sky dit succes kan herhalen en daarnaast is het uitkijken naar zijn rappe landgenoten Giacomo Nizzolo en Sacha Modolo.

Vanuit de start in Praia a Mare loopt het asfalt meteen omhoog. Pas na 35 kilometer wordt de top van de Fortino bereikt, wat met 783 meter het hoogste punt van de etappe is. Wat volgt is ruim anderhalf uur koers op vlakke en dalende wegen totdat kilometerpaaltje 110 wordt bereikt. Dan begint het lastige middenstuk van de vijfde rit met in totaal zo’n 20 kilometer bergop variërend van 3 tot 8 procent. Mogelijk dat concurrerende sprintersploegen hier gaan proberen om Marcel Kittel overboord te gooien.

LaatstekmsEtappe5

Voor de Duitser, en eventueel andere geloste renners, is er echter voldoende tijd om terug te keren in de slotfase van de etappe. Na het laatste klimwerk is het nog meer dan 50 kilometer naar de streep in Benevento. De finale bestaat uit één lokale ronde van 6,5 kilometer waarbij het parcours smaller wordt naarmate de finish nadert. Plaatsing zal dus belangrijk zijn omdat opschuiven in de laatste kilometers niet eenvoudig is. Renners die in 2009 de Giro reden zullen al over deze parcourskennis beschikken. Destijds was de streep van de achttiende etappe op dezelfde plek getrokken en was Michele Scarponi de sterkste van een omvangrijke vluchtersgroep. Wie dit keer aan het langste eind trekt komen we te weten tussen 16.54 en 17.29 uur.

 

T13_Jesolo_plan