T15_MadonnaDC_2_alt

Na drie dagen Nederland is de karavaan aangekomen in ‘La Grande Italia’. In de voet van de laars staat meteen een typische Girorit op het menu. In de openingsuren kunnen de benen rustig losgefietst worden, maar in de laatste 80 kilometer komt er gegarandeerd vuurwerk. Zo moeten twee klimmen van derde categorie bedwongen worden en loopt het asfalt tot 18 procent op in de laatste 10 kilometer van de etappe.

De start vindt plaats in havenstad Catanzaro. De laatste keer dat dit gebeurde was ruim 40 jaar geleden. Na 32 kilometer wordt de westkust bereikt en van daaruit wordt één rechte lijn naar het noorden gevolgd totdat Praia a Mare opdoemt. Langs de kust krijgen de renners de Bonifati (6,5 km aan 5,8 %) en de San Pietro (5,3 km aan 6,8 %) voor de kiezen. Twee beklimmingen van derde categorie waarop waarschijnlijk enkele Italiaanse renners zullen strijden voor de bergtrui.

Na de San Pietro rest er nog 50 kilometer waarvan vooral de tweede helft erg pittig is met meerdere pukkels. De zwaarste pukkel wordt bewaard voor het laatst en begint op 10,5 kilometer van de finish. De weg gaat dan gemiddeld 8 procent omhoog met pieken van 18 (!) procent. Met een lengte van 1,8 kilometer een ideale springplank voor aanvallers om uit de greep van het peloton te blijven. Gedacht moet dan worden aan renners als Giovanni Visconti, Gianluca Brambilla en Tim Wellens.

LaatstekmsEtappe4

De aanvallers hebben echter één groot nadeel: de laatste rechte lijn is maar liefst 2,5 kilometer lang. Daarnaast is de afdaling naar deze strook allesbehalve technisch. Een peloton kan dus een hoge snelheid ontwikkelen in de slotfase van de etappe. Het zal alleen de vraag zijn welke ploegen gaan werken om de aanvallers terug te halen. Misschien Lampre voor Diego Ulissi of Bardiani voor Sonny Colbrelli? Het antwoord zal volgen tussen 16.58 en 17.28 uur.

T13_Jesolo_plan