T15_MadonnaDC_2_alt

In de Franse Alpen zal de beslissing vallen in de strijd om de eindzege in de 99ste Giro d’Italia. Een opmerkelijk uitstapje, want nog niet eerder eindigde een bergetappe op Franse bodem. De streep is getrokken op Risoul terwijl de grens gepasseerd wordt bij het bereiken van de hoogste top van deze Giro: Colle dell’Agnello. Na de Col de l’Iseran en Stelvio is dit de hoogst mogelijke pas in Europa. Het belooft dus een zware Alpenrit te worden.

S05_Valcava_3D

Qua profiel is etappe 19 enigszins vergelijkbaar met de rit van afgelopen dinsdag. Ook nu wordt het eerste uur vooral over vlakke wegen afgelegd om halverwege koers een lange col te bedwingen. De Col dell’Agnello gaat echter wel een flinke stap verder dan de Mendelpass: in 21,3 kilometer loopt de weg met gemiddeld 6,8 procent op. Daarbij is vooral het tweede deel van de klim erg zwaar met pieken tot 15 procent. In de laatste 7,5 kilometer stijgt de weg zelfs met gemiddeld bijna 10 procent. Degene die als eerste de top bereikt, waarschijnlijk een vluchter, krijgt de Cima Coppi. Een speciale prijs die jaarlijks ligt op de hoogste top van de Giro.

Na de top volgt er een lange afdaling over Franse wegen naar de voet van de slotklim: Risoul. Ook in het Franse wielrennen is dit een relatief onbekende col. Enkel in 2014 was Risoul een aankomst bergop in de Tour de France, waarbij Rafal Majka als aanvaller als eerste over de streep kwam. De Poolse klassementsman zou zichzelf kunnen opvolgen, want hij doet dit jaar mee aan de Italiaanse grote ronde. De slotklim lijkt op papier niet super zwaar maar toch werd er met veel tijd gesmeten bij de aankomst in de Tour. In 12,9 kilometer gaat het aan 6,9 procent omhoog waarbij het zwaartepunt in de slotkilometers ligt. De stopwatch zal dit keer ingedrukt worden tussen 16.59 en 17.32 uur.

T13_Jesolo_plan