T15_MadonnaDC_2_alt

De Koninginnerit is dit jaar als toetje bewaard voor de laatste zaterdag. Een korte bergetappe met drie Alpenreuzen in Frankrijk en een venijnig klimmetje naar de finish in Italië. Het gaat achtereenvolgens om de Col de Vars (18,2 km aan 6 %), Col de la Bonette (22,2 km aan 6,7 %) en Colle della Lombarda (19,8 km aan 7,5 %). Een ongekend pittig menu wat nog voor flinke verschuivingen in het algemeen klassement kan zorgen.

ExtraDetailsEtappenr20
Direct vanuit de start in Guillestre loopt de weg steil omhoog. Al in de eerste wedstrijdkilometer worden percentages boven de 10 procent aangetikt. Sommige renners hebben moeite om meteen vanuit de start te moeten klimmen en dat gezelschap kan vandaag vroeg in de problemen komen. Zeker als er een spervuur aan demarrages volgt. Pas na 7 kilometer vlakt de Col de Vars af en kan men even op adem komen. Voor de anti-klimmers zal het ook zaak worden om niet te snel te lossen, want dan kan de tijdslimiet een gevaar vormen.

De Col de la Bonette zal een neutrale rol spelen in de Koninginnerit. Met een vluchtersgroep inmiddels op kop en een controlerend peloton erachter. Een aanval onder de klassementsmannen zal waarschijnlijk uitblijven tot de voet van de Colle della Lombarda. Een piek van 12 procent wordt meteen in de eerste kilometer van de derde col bereikt. Ideaal om te gebruiken voor een demarrage.

T21_Trieste_ukm

Mocht de top van de Lombarda niet solo gehaald worden, dan bieden de slotkilometers nog een mogelijkheid als springplank. Na de afzink van zo’n 8 kilometer loopt de weg meteen weer bergop. De eerste meters aan slechts 4 procent maar al snel stijgt dit percentage tot 9 gemiddeld met een piek van 11. De slotkilometers worden verder gekenmerkt door smalle wegen en scherpe bochten. Pas op 50 meter van de streep komt de aankomst in Sant’Anna di Vinadio in zicht. Het zal dus belangrijk worden om als eerste door de laatste bocht te komen. Tussen 16.54 en 17.35 uur kan het eindklassement opgemaakt worden. Tenminste, als er morgen geen gekke dingen meer gebeuren.

T13_Jesolo_plan