T15_MadonnaDC_2_alt

Voor het gros van het peloton is etappe 18 mogelijk de laatste kans op ritsucces. Dat wil zeggen: de renners zonder sterke sprint of goede klimmersbenen. De achttiende etappe lijkt namelijk gemaakt voor een succesvolle ontsnapping. De ploegen die nog droog staan na ruim twee weken koers, zullen er dan ook alles aan doen om in de vroege vlucht te zitten.

In eerste instantie lijkt de etappe makkelijk controleerbaar door de lange vlakke aanloop. Wellicht is dit ook zo, maar door de Pramartino in de finale zullen weinig ploegen zin hebben om de achtervolging te leiden. Met 4,7 kilometer aan 10 procent is deze beklimming veel te zwaar voor de sprinters, terwijl de top te ver van de streep ligt (20 kilometer) voor de pure klimmers. Bovendien wachten er nog twee zware Alpenritten waar de nodige energie voor gespaard zal worden, zeker in deze langste rit van de Giro.

T03_Arezzo_ukm

Doordat de belangen groot zullen zijn voor de vroege vlucht, kan het wel even duren voordat een groep de zegen krijgt van het peloton. Door de vlakke aanloop zijn er in elk geval veel renners die in aanmerking komen om mee te springen. Usual suspects als Adam Hansen, Tim Wellens, Ruben Plaza en Stefano Pirazzi zullen zich ongetwijfeld laten zien in het begin van de etappe. Welke vluchter uiteindelijk aan het langste eind trekt komen we te weten tussen 16.57 en 17.35 uur.

T13_Jesolo_plan