T15_MadonnaDC_2_alt

De aankomst bergop in etappe 6 was tot op heden het hoogste punt in deze Giro d’Italia. Vandaag wordt die hoogte (1572 meter) ruimschoots verbroken met maar liefst vijf bergtoppen boven de 2000 meter. Zo is de Passo Pordoi het eerste obstakel van de dag. Het is al voor de 39ste keer dat deze Dolomietenreus in het routeschema is opgenomen. Geen één col in de Girohistorie werd vaker beklommen.

Iets na 11.00 uur worden de renners op gang geschoten in Alpago. Van daaruit loopt de route richting het noorden om ter hoogte van Digonera op het lokale parcours aan te komen. Het is dan nog een krappe 15 kilometer naar de voet van de Pordoi, die zich bevindt bij de tussensprint in Arabba. De renners zijn dan al aangekomen op 1600 meter hoogte. De Pordoi is vervolgens 9,3 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,9.

Na deze col is er bijna geen meter vlak te bekennen. Wanneer een afdaling eindigt, begint alweer de volgende beklimming. De Passo Sella (5,5 km aan 8 %) en de Passo Gardena (5,8 km aan 4,3 %) brengen de Girokaravaan naar een eerste passage van de finish. Ook de tweede lus wordt meteen begonnen met een klim: de Passo Campolongo (6 km aan 5,9 %). Wanneer de renners de top van deze tweede categorie bereiken zit het middenstuk van de veertiende etappe erop.

De finale begint met de legendarische Passo Giau. Deze berg heeft bijna dertig haarspeldbochten en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 9,4 over 10 kilometer. Een ware verschrikking. Drie jaar geleden zou deze col deel uitmaken van de laatste bergetappe maar gooide sneeuw roet in ’t eten. Het is dus te hopen dat de weergoden dit jaar de Giro beter gezind zijn. Waarschijnlijk worden er op de Passo Giau grote gaten geslagen, maar als dat niet het geval is, wacht er nog de Passo Valparola als slotstuk.

T03_Arezzo_ukm

Deze berg is beduidend minder steil met 11,5 kilometer aan 5,8 procent. Wel is er vlak voor de top een strook van 14 procent. In elk geval zal ook de Passo Valparola zeer doen bij de renners na een etappe vol klimgeweld. Na de afdaling wacht er een kuitenbijtertje in La Villa waarna de laatste 3,5 kilometer aan zo’n 2 tot 3 procent oploopt. Tussen 16.53 en 17.42 uur wordt de winnaar van deze heroïsche etappe onthaald en zijn we een stuk wijzer over de kansen van de diverse klassementsmannen.

T13_Jesolo_plan