Zweelers glazen bol voor de 13e etappe:

*** Alejandro Valverde

** Ilnur Zakarin, Vincenzo Nibali

* Steven Kruijswijk, Rigoberto Uran, Rafal Majka

 

T15_MadonnaDC_2_alt

Na twee weken Giro gaat de ronde voor sommigen nu pas echt beginnen met de eerste zware bergetappe. Tussen Palmanova en Cividale del Friuli staan vier bergen op het menu waarvan twee uit de hoogste categorie. In totaal moet er zo’n 32 kilometer geklommen worden aan 8 procent gemiddeld, waarvan de laatste 15 kilometer de finale vormt. Ondanks het feit dat er niet bergop gefinisht wordt, is de kans reëel dat er met minuten gestrooid gaat worden.

De beginfase van de dertiende etappe verloopt eenvoudig. Sterker nog, het eerste uur gaat over voornamelijk vlakke wegen, waarbij na 29 kilometer de finishplaats voor een eerste keer gepasseerd wordt. Dan gaat de Girokaravaan de eerste noordelijke lus in met de Montemaggiore (8,3 km aan 9,3 %) en Crai (8,8 km aan 6,4 %) als beklimmingen. Twee typische ‘Voor-Alpen’ bergen met smalle wegen, hoge percentages (tot 15/16 %) en veel haarspeldbochten. Na Crai wordt er gedaald om voor een tweede keer voet te zetten naar Cividale del Friuli.

Met 111 kilometer op de teller wordt de finish gepasseerd om te beginnen aan de tweede en laatste noordelijke lus. Ditmaal met de Cima Porzus (8,8 km aan 8,1 %) en Valle (6,2 km aan 7,8 %). Het zijn weliswaar andere beklimmingen, maar qua karakter zijn ze goed vergelijkbaar met het gebergte eerder op de dag. Het ligt voor de hand dat op de Cima Porzus of Valle een eerste serieuze aanval van Mikel Landa of Vincenzo Nibali volgt. Voor laatstgenoemde is de finale misschien het meest geschikt met een afdaling naar de slotkilometers.

T21_Trieste_ukm

Het gaat dan om nog ruim 7 vlakke kilometers naar de streep in Cividale del Friuli. Een groepje zou hier in het voordeel moeten zijn tegenover een eenling. Het is dus goed mogelijk dat er uiteindelijk met een selecte groep gesprint wordt tussen 16.57 en 17.33 uur. In de Giro del Trentino liet Tanel Kangert al zien over rappe benen te beschikken in een dergelijke finale. Wat dat betreft heeft Astana meer troeven om uit te spelen vandaag.

T12_Vicenza_plan