T15_MadonnaDC_2_alt

De provincie Gelderland vormt het decor van de start van de 99ste Giro d’Italia. Het is al de derde keer deze eeuw dat de Italiaanse wielerronde begint op Nederlandse bodem: Groningen had in 2002 de primeur en werd acht jaar later gevolgd door Amsterdam. Beide keren werd er begonnen met een individuele tijdrit en dat zal dit keer niet anders zijn.

In Apeldoorn is een parcours uitgezet van bijna 10 kilometer. Een parcours dat gekenmerkt wordt door lange, brede rechte wegen met slechts enkele scherpe bochten. Daarmee is het uitermate geschikt voor de pure hardrijders. Het snelste tijdschema gaat dan ook uit van een gemiddelde snelheid van maar liefst 54 kilometer per uur. Dat komt neer op een eindtijd van 10’53.

LaatstekmsEtappe1

Veel tijdritspecialisten staan er echter niet aan de start van deze Giro. In Apeldoorn wordt een duel verwacht tussen Fabian Cancellara en Tom Dumoulin. Afgelopen Tour de France was Cancellara 2 seconden sneller in de openingstijdrit in Utrecht en de Zwitser heeft nu dan ook een lichte favorietenrol. Daarachter zal er gestreden worden door mannen als Bob Jungels, Stefan Küng, Matthias Brändle en Jos van Emden. Rond de klok van half zes zal het verdict van de eerste etappe bekend zijn als de laatste renner over de streep komt.

T14_Valdobbiadene_plan