In etappe 5 is een einde gekomen aan de sprinthegemonie van Marcel Kittel. Op de glooiende wegen naar Benevento wordt de kopman van Etixx al voor het ingaan van de slotronde gelost. Toch mag Duitsland opnieuw juichen: André Greipel wint met overmacht op de oplopende aankomststrook. Arnaud Démare wordt op gepaste afstand tweede gevolgd door Sonny Colbrelli.

Bob Jungels sprint knap mee naar een vierde plek en loopt 4 tellen in op Tom Dumoulin, doordat er een gat achter Alejandro Valverde op p13 valt. Dumoulin heeft daardoor nog een marge van 16 seconden over. Kittel blijft in de puntentrui terwijl Damiano Cunego zijn koppositie in het bergklassement verstevigt. Morgen volgt de eerste test voor de klassementsmannen met een aankomst op Roccaraso (2e categorie).

Etappeprijzen: Een solozege voor Junker in etappe 5 met zijn ‘Mattsoe Mattsoe’. Dit team scoort 169 punten dankzij de top 5 aangevuld met Ewan, Tsatevich, Valverde, Navardauskas, Landa en Nibali. De tweede plaats is voor ‘Timmoer 4’ (164 pt) en ‘freepad 6’ (163 pt) legt beslag op de derde plek. Alle prijswinnaars gefeliciteerd!

Algemeen klassement: Na twee etappes in het roze is Spaakje de koppositie kwijt. FlecheJerome is de nieuwe leider met zijn derde team dat nu op 630 punten staat. Op 5 punten volgt ‘Zija 2’ dat zich handhaaft op de tweede plaats. ‘Josken001 1’ en ‘Bero AK 6’ van Spaakje delen de laatste podiumplek op 8 punten.

Subleagueklassement: Geen wijziging in de top van het subleagueklassement: Brons Groen Eikenhout blijft leiden met CyclingFever.com als eerste achtervolger. Het verschil tussen beide subleagues is 54 punten. De Brabantse wielerboeren maken een megasprong vanaf p14 en staan nu derde op 79 punten.

Nulpuntenjackpot: Voor de verandering een dag zonder schade onder de nulteams. 144 teams blijven allemaal op de gewenste 0 staan en zijn per stuk 3,48 euro waard.