Steven Kruijswijk heeft de leiding in de Giro d’Italia verspeeld in etappe 19. De Nederlander komt ten val in de afdaling van de Colle dell’Agnello en moet Vincenzo Nibali en Esteban Chaves laten gaan. Tot overmaat van ramp blijft het materiaal van Kruijswijk weigeren na de val en ziet hij ook een groep met Alejandro Valverde, Rafal Majka en Rigoberto Uran passeren. Daardoor moet de rozetruidrager in het stuk naar de slotklim met te veel energie smijten.

Op de klim naar Risoul moet Kruijswijk dit bekopen waardoor zelfs Bob Jungels, Darwin Atapuma en Andrey Amador bij hem wegrijden. Uiteindelijk weet Nibali de etappe te winnen door Mikel Nieve en Chaves los te rijden in de laatste 7 kilometer. De Colombiaan houdt echter voldoende over om in het roze te komen. Nibali volgt op 44 tellen, Kruijswijk staat op 1’05 en Alejandro Valverde op 1’48. Het belooft morgen dus een razend spannende ontknoping te worden. Wel zonder Ilnur Zakarin. De Russische kopman van Katusha kwam net als Kruijswijk ten val en brak zijn sleutelbeen.

Etappeprijzen: Met Jungels in plaats van Amador weet ‘zoetejans 2’ de ritwinst te pakken met 1 puntje meer dan ‘jayden VI’. De bergteams met vroege aanvallers Nieve en Ulissi waren vandaag duidelijk in het voordeel. De derde plaats wordt gedeeld door xriver, Kamikaze en menoyolarrea. Alle prijswinnaars gefeliciteerd!

Algemeen klassement: Turijn nadert en nog steeds staat ‘Svensson899 1’ aan kop in het algemeen klassement. Wel weet ‘daveking 2’ het gat van 10 punten te verkleinen tot slechts 1 punt. Dit doordat Uran en Fuglsang 9 punten meer pakken dan enkel Amador. De kans is dus aanwezig dat we morgenavond een nieuwe leider hebben. ‘Svensson899 1’ mag echter weer hopen op een eindzege voor Nibali. In dat geval krijgt hij zondag 30 bonuspunten.

Subleagueklassement: Met voornamelijk klassementsmannen in de top 20 kruipt Wielerflits weer dichterbij aan p1. De marge van Brons Groen Eikenhout is met 42 punten geslonken tot 26 stuks. Morgen eenzelfde uitslag betekent dus dat Wielerflits waarschijnlijk de koppositie in handen neemt. Brons Groen Eikenhout heeft echter aangetoond buiten de bergritten sterk te presteren, waardoor er zondag een spannende finale volgt.

Nulpuntenjackpot: Niet geheel onverwacht blijven alle vier de 0-teams in leven in etappe 19.  Zoefzoef, Vinnie, Bizzie de Bij en forza conti mogen dus nog steeds hopen op hun deel van de nulpuntenjackpot. Virtueel kunnen ze elk op 125 euro rekenen.