De vierde rit van de Giro was vooraf een van de meest lastig te voorspellen etappes. Aanvallers, klimmers of zelfs enkele sprinters zouden kans maken. Uiteindelijk weet rittenkaper Diego Ulissi toe te slaan door in de finale weg te rijden met een groep van circa twaalf renners. Op de laatste klim worden de vluchtgezellen gelost en rijdt de renner van Lampre solo naar de zege.

Achter Ulissi blijft een selecte groep met klassementsmannen over. In de slotkilometer wordt er een Nederlandse tandem gevormd door Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk. Het duo pakt 1 seconde op de concurrentie en bonificaties. Doordat Marcel Kittel op ruime achterstand binnenkomt heeft Dumoulin de leiding terug in handen. Bob Jungels en Ulissi zijn op 20 tellen de eerste achtervolgers.

Etappeprijzen: De klimteams strijden in etappe 4 voor de prijzen en dat levert drie etappewinnaars op: Heenvliet, Klojo’s en freezeftw. Alle drie de deelnemers hebben een team dat 200 punten scoort dankzij de top 7 aangevuld met Chaves, Firsanov, Majka, Pozzovivo, Uran en Landa. Op 8 punten is Roodborstje best of the rest met ‘Geitepadmelkers’. Alle prijswinnaars gefeliciteerd!

Algemeen klassement: Spaakje mag nog een dag langer genieten van de koppositie in het algemeen klassement. Al is dit wel met een ander team dan voor de rustdag. Het is ‘Bero AK 3’ dat nu op p1 staat, gevolgd door ‘Zija 2’ en ‘Gunter 3’ op 3 en 8 punten.

Subleagueklassement: Brons Groen Eikenhout herovert de leiding en slaat meteen een flink gat met CyclingFever.com. Het verschil bedraagt 59 punten. De laatste podiumplek is voorlopig in handen van Johny Walker op 71 punten van Brons Groen Eikenhout.

Nulpuntenjackpot: Het nulpuntenveld wordt opnieuw uitgedund. In etappe 4 gaat het om 21 afvallers waardoor nog 144 teams op 0 punten over blijven. De teams op 0 punten zijn nu per stuk 3,48 euro waard.