Vincenzo Nibali heeft de 99ste Giro d’Italia naar zijn hand gezet. Op de laatste col weet hij rozetruidrager Esteban Chaves af te schudden om vervolgens de Colombiaan op ruim anderhalve minuut te rijden. De Haai van Messina gaat morgen naar Turijn met een comfortabele 52 seconden voorsprong op Chaves. Alejandro Valverde (+1’17) voert eenzelfde strijd met Steven Kruijswijk (+1’50) en weet de laatste podiumplek op te eisen.

De ritwinst gaat opnieuw naar een vroege vluchter: Rein Taaramäe blijkt het sterkst van een groep van elf renners. De Est wordt onderweg meermaals gelost door tempoversnellingen van Darwin Atapuma en Joe Dombrowski, maar op eigen tempo weet Taaramäe als eerste de finishlijn te passeren. Hij draagt de ritzege op aan zijn uitgevallen kopman Ilnur Zakarin.

Etappeprijzen: De laatste bergetappe is een prooi geworden voor Atlasvlinder. In zijn team ‘Samurai’ heeft hij Taaramäe en Atapuma als troeven naast de klassementsmannen. Jasper wordt op 2 punten tweede met ‘Northern Sky’ omdat hij Scarponi en Kangert heeft tegenover Brambilla en Firsanov. De derde prijs gaat naar kurt op 7 punten. Alle prijswinnaars gefeliciteerd!

Algemeen klassement: De Nibali van het Giro d’Italia Spel luistert naar de naam nonkel. In de laatste bergrit neemt deze deelnemer de koppositie over en gezien de teams achter hem zijn de kansen op de eindoverwinning erg groot. Vooral ook omdat nonkel in zijn ploeg ‘juve 4’ de juiste winnaars voor het roze, de puntentrui en het ploegenklassement heeft voorspeld. Enkel een rare sprint in Turijn kan nog voor een verrassing zorgen. Zo zou Abdousjaparov vanaf p10 kunnen toeslaan als Sbaragli morgen naar de zege sprint.

Subleagueklassement: Het wordt morgen een spannende sprint tussen Brons Groen Eikenhout en Wielerflits. Slechts 14 punten scheidt beide subleagues op dit moment. Daarbij moet wel aangetekend worden dat Brons Groen Eikenhout het vooral van de vlakkere etappes moet hebben en dus morgen in het voordeel lijkt. De strijd om de laatste podiumplek gaat tussen De Roze Ridders en ZZZZ 1.

Nulpuntenjackpot: Ook de nulpuntenjackpot kent zijn finale in de slotetappe. De vier overgebleven teams overleven ook de laatste bergetappe. Mogelijk dat morgen nog wat verrassende namen de top 20 weten te halen, door het flink uitgedunde sprintersveld. Voorlopig mogen Zoefzoef, forza conti, Vinnie en Bizzie de Bij hopen op elk 125 euro.

Road to Doha: Postbankleeuw wint het kwalificatiespel en zodoende een tweede ticket voor Doha. Ook in de tijdrit sloeg deze deelnemer al toe, waardoor Postbankleeuw inmiddels twee teams mag maken voor het finalespel. Vandaag bleek de top 6 aangevuld met Uran, Jungels, Firsanov en Dupont winnend. Gefeliciteerd!

Morgen vindt het volgende kwalificatiespel plaats met de afsluitende sprintetappe: klik hier.