André Greipel heeft in Bibione zijn hattrick voltooid. Na het afstappen van landgenoot Marcel Kittel scoort ‘Gorilla’ drie zeges in evenveel massasprints. Caleb Ewan weet als enige het wiel van Greipel te houden, maar zit aan de verkeerde kant van de weg waardoor er geen gaatje is om in te duiken. Giacomo Nizzolo, Sacha Modolo en Aleksandr Porsev maken de top 5 compleet.

Deze mannen zullen vooral uitkijken naar rit 17 en rit 21, wanneer er mogelijk opnieuw gesprint zal worden. En dan zónder Greipel. De Duitser zal vanavond de Giro verlaten om zich voor te gaan bereiden op de Tour de France. Nizzolo neemt daardoor de rode puntentrui over. In de strijd om de roze trui verandert er in etappe 12 niets. Morgen zal een ander verhaal worden, dan gaat het peloton richting de Dolomieten.

Etappeprijzen: Rockie, txirrikirri en denemarken delen de ritzege in etappe 12 en zien elk 58,33 euro bijgeschreven worden op hun account. De top 8 aangevuld met Colbrelli, Belletti en Sbaragli was ditmaal de winnende combinatie met 191 punten. Op één sprokkelpuntje worden Pelle Naars, rossimani en muilie gedeeld vierde. Het verschil zat ‘m in Haussler versus Zabel. Alle prijswinnaars gefeliciteerd!

Algemeen klassement: FlecheJerome is terug aan kop in het algemeen klassement. Het totaal van ‘FlecheJerome 3’ bedraagt nu 1240 punten en dat is 8 stuks meer dan dat van nummer 2 ‘Svensson899 1’. De nieuwe nummer 3 luistert naar de naam ‘Klojo’s 6′ en staat op 1214 punten. Langzaam maar zeker worden de gaten bovenin dus groter. Maar de komende bergetappes zullen het klassement waarschijnlijk weer door elkaar gooien.

Subleagueklassement: Bij de subleagues lijkt Brons Groen Eikenhout al voor een vroegtijdige beslissing te zorgen. In etappe 12 wordt de marge met Wielerflits uitgebreid tot maar liefst 183 punten! Wielerflits zal voorlopig dan ook meer naar achter dan naar voren kijken. Er staan immers vier subleagues binnen de 12 punten, te weten: Brabantse wielerboeren, De Roze Ridders, ZZZZ 1 en Rastanelson.

Nulpuntenjackpot: Twee teams vallen vandaag af doordat Bert De Backer zich naar plek 15 ‘sprint’. Daardoor blijven 34 teams op 0 punten over die per stuk 14,71 euro waard zijn.