De nog maar 21-jarige Giulio Ciccone heeft de tiende etappe van de Giro gewonnen. Het toptalent van Bardiani maakt deel uit van de vroege vlucht en rijdt in de zeer lastige finale zijn medevluchters eraf. Ivan Rovny is op 42 tellen ‘best of the rest’, gevolgd door Darwin Atapuma, Nathan Brown en Damiano Cunego. Giovanni Visconti laat zich in de slotfase uitzakken om ploeggenoot Andrey Amador op sleeptouw te nemen.

De Costa Ricaan probeert via de aanval een gooi naar roze te doen, maar die missie mislukt. Giovanni Brambilla, in de leiderstrui, rijdt zich op de slotklim leeg voor Bob Jungels en ziet zijn teammaat het roze overnemen met 26 seconden voorsprong op Amador. Alejandro Valverde en Steven Kruijswijk volgen op 50 seconden en Vincenzo Nibali (+0’52) is de laatste renner binnen de minuut.

Etappeprijzen: Met 145 punten is de winst afgetekend voor de Spaanse deelnemer malacha. Ciccone, Atapuma en Cunego in een klimteam was de gouden formule voor etappe 10. Op 17 punten is de tweede prijs voor Karellux en Arsenal pakt zowel de derde als vierde plaats. Alle prijswinnaars gefeliciteerd!

Algemeen klassement: Zonder Amador en Chaves in de gelederen zakt ‘FlecheJerome 3’ van p1 naar p9. We hebben daardoor een nieuwe koploper in het Giro d’Italia Spel, om precies te zijn twee: ‘The Wolves 1’ en ‘Pottentaot 4’. Beide teams staan op 792 punten en dat is 5 stuks meer dan ‘BCMS 1’ en ‘Bero AK 3’ van Spaakje hebben.

Subleagueklassement: Brons Groen Eikenhout blijft riant aan kop staan bij de subleagues. Wielerflits, De Roze Ridders en Brabantse wielerboeren strijden voorlopig om de tweede positie op ruim 100 punten achterstand.

Nulpuntenjackpot: Met Rovny en Brown in de top 20 is het 0-puntenveld opnieuw uitgedund. In totaal vallen zeven teams af, waarbij enkele overgebleven teams het geluk hebben met een van beiden op de bank. In totaal zijn er nog 36 teams op 0 punten over die per stuk 13,89 euro waard zijn.