Steven Kruijswijk heeft uitstekende zaken gedaan in de klimtijdrit. De dagzege gaat verrassend naar Alexander Foliforov, maar Kruijswijk strandt slechts op een paar tienden van de Rus. Alejandro Valverde herstelt zich van een mindere dag en is ‘best of the rest’ op 23 tellen. Esteban Chaves wordt zesde (+0’40), terwijl Vincenzo Nibali niet eens de top 20 haalt van de rituitslag (+2’10).

De kopman van LottoNL-Jumbo gaat met een voorsprong van 2’12 op Chaves de laatste rustdag in. Nibali volgt op 2’51 en Valverde op 3’29. Kruijswijk heeft dus heel goede papieren om de 99ste Giro d’Italia op zijn naam te schrijven, al volgen er nog wel drie lastige bergetappes in de komende week. En Astana en Movistar zullen ongetwijfeld een plannetje beramen op de rustdag.

Etappeprijzen: Met 155 punten is de ritzege in het Giro d’Italia Spel voor Folgie. In zijn team ‘AK klimmers’ missen enkel de ritwinnaar, Scarponi en Dombrowski van de top 11, en sprokkelen Visconti, Kangert en Henao belangrijke punten. Op 2 punten is de tweede prijs voor rogerg7312 en de laatste podiumplek gaat naar roelie007. Alle prijswinnaars gefeliciteerd!

Algemeen klassement: Doordat mannen als Uran, Fuglsang en Pozzovivo door het ijs zakken in de klimtijdrit, zijn de verschuivingen in de top van het klassement beperkt. ‘Svensson899 1’ blijft leiden met 4 punten voorsprong op ‘FlecheJerome 3’. ‘juve 4’ van nonkel komt nieuw binnen in de top 3 dankzij de bonuspunten van Visconti en Kangert. In de slotweek kan er echter nog genoeg gebeuren, met de complete top 20 binnen 40 punten van elkaar. Mogelijk dat de truivoorspellingen zelfs doorslaggevend worden.

Subleagueklassement: Bij de subleagues schuift bovenaan de ranglijst alles in elkaar. Brons Groen Eikenhout had enkele dagen terug bijna 200 punten voorsprong, maar die marge is geslonken tot slechts 17 punten op Wielerflits. Het lijkt dan ook een kwestie van tijd totdat we een nieuwe leidende subleague hebben. De derde plaats is voorlopig in handen van ZZZZ 1 op 35 punten van Brons Groen Eikenhout.

Nulpuntenjackpot: Door de aanwezigheid van Boswell, Lopez en Petilli in de top 20 vallen er toch weer drie teams af in de strijd om de nulpuntenjackpot. Met nog zes etappes voor de boeg zijn er dertig teams op de 0 over. Dat betekent dat elk team op 0 punten 16,67 euro waard is. Vooral etappe 17 en 18 lijken nog gevaarlijk als potentiële vluchtersritten. Juist omdat het parcours die dagen niet heel zwaar is.

Road to Doha: Jim van Soest mag een ticket naar Doha boeken na zijn winst in het kwalificatiespel vandaag. Hij was slechts een van de twee deelnemers die het maximaal aantal teams (25) maakte, en dat had succes. De combinatie Foliforov, Kruijswijk, Firsanov en Jungels in zijn 25ste team bleek dodelijk. Een goede investering van 25 euro dus voor Jim van Soest, die nu kans maakt op de hoofdprijs van 10.000 euro! Dinsdag volgt er weer een regulier kwalificatiespel met maximaal 3 teams per speler.