Steven Kruijswijk heeft de macht gegrepen in de Giro d’Italia! De kopman van LottoNL rijdt op de laatste klim weg van zijn concurrenten en ziet enkel Esteban Chaves terugkeren op zijn achterwiel. Met z’n tweeën slurpen ze de overgebleven vluchters op, waarna een sprint met vier volgt in de straten van Corvara. Georg Preidler, een van de vluchters, zet zijn sprint vroeg in, maar wordt in de slotmeters overvleugeld door Chaves en Kruijswijk. De Colombiaan pakt de rit, de Nederlander het roze.

Kruijswijk mag daardoor morgen als laatste starten in de klimtijdrit met een voorsprong van 41 tellen op Vincenzo Nibali. Chaves schuift op naar p3 op 1’32 en Alejandro Valverde staat vierde op al meer dan 3 minuten. De rode puntentrui is in het bezit van Giacomo Nizzolo en ziet met het afstappen van Arnaud Démare een belangrijke concurrent verdwijnen. Damiano Cunego heeft het blauwe bergtricot stevig om zijn schouders en bij de ploegen heeft Astana een voorsprong van 4’51 op Movistar.

Etappeprijzen: Het was een close finish met zeven teams binnen de 3 punten van elkaar, maar uiteindelijk gaat de ritzege naar RastaNelson en josels. Beiden scoren 184 punten met een verschillende combinatie. RastaNelson heeft de top 15 min Preidler, Siutsou en Scarponi, terwijl josels geen Fuglsang en Henao heeft, maar dit compenseert met Siutsou. De derde plaats wordt gedeeld door Jago, Obidos en Arsenal. Alle prijswinnaars gefeliciteerd!

Algemeen klassement: ‘Svensson899 1’ en ‘FlecheJerome 3’ wisselen stuivertje aan kop van het klassement. Eerstgenoemde heeft nu de leiding in handen dankzij Pozzovivo en Amador die 6 punten meer scoren dan Uran alleen. Het gat tussen beide teams bedraagt 4 punten. ‘BCMS 1’ is de nieuwe nummer 3 en volgt op 9 punten van de koploper. Na de klimtijdrit kan dit weleens het leidende team worden, met Fuglsang en Uran tegenover Pozzovivo.

Subleagueklassement: Met grote stappen komt Wielerflits plotseling dichterbij aan Brons Groen Eikenhout. In etappe 14 scoort Wielerflits bijna 100 punten meer, waardoor de marge geslonken is tot 48 punten. In de slipstream van Wielerflits kennen ook ZZZZ 1, De Roze Ridders, Euskal Herria, Brabantse wielerboeren en David De La Fuente een zeer goede dag. Het subleagueklassement is verre van gestreden!

Nulpuntenjackpot: Geen afvallers in de rit naar Corvara, waardoor 33 teams op 0 punten blijven staan. De virtuele waarde verandert dan ook niet: 15,16 euro per stuk.