De dertiende etappe met aankomst in Cividale del Friuli is gewonnen door Mikel Nieve. De Bask van Team Sky maakt deel uit van een omvangrijke vroege vlucht die zo’n 3 minuten voorgift krijgt. Ruimschoots voldoende voor Nieve om op de Cima Porzus en Valle stand te houden. Ook omdat het grote vuurwerk bij de favorieten uitblijft. Wel wordt Bob Jungels uit de roze trui gereden, omdat de Luxemburger gelost wordt op de laatste klim.

Buiten Nieve weet enkel Giovanni Visconti de klassementsmannen voor te blijven. De sprint voor p3 wordt verrassend gewonnen door Vincenzo Nibali voor Alejandro Valverde en Rafal Majka. Dankzij de bonificatieseconden passeert Nibali zijn rivaal Valverde en Steven Kruijswijk met 2 tellen. Andrey Amador heeft nu de leiding in handen met Jungels op 26 seconden en Nibali op 41.

Etappeprijzen: Met 190 punten gaat de ritwinst dit keer naar ‘tsunami 5’. Van de top 14 ontbreken enkel vluchters Denifl, Montaguti en Foliforov in dit team. Een goede uitgangspositie om mogelijk later deze ronde nog eens toe te slaan. Op 8 punten gaat de tweede plek naar KopSimoniFan met ‘EPOxet’ en mikelmetal pakt zowel de derde als vierde prijs. Alle prijswinnaars gefeliciteerd!

Algemeen klassement: ‘FlecheJerome 3’ ziet de marge met ‘Svensson899 1’ smelten tot slechts 2 punten. Dit komt doordat Pozzovivo, Amador en Formolo 6 punten meer scoren dan enkel Uran in etappe 13. ‘Pottentaot 4’ maakt dankzij Visconti nog meer punten goed en volgt nu als nummer 3 op 7 punten. Mogelijk dat we morgen een wisseling van de wacht krijgen met opnieuw een zware bergrit op het programma.

Subleagueklassement: Brons Groen Eikenhout levert iets van z’n voorsprong in, maar het gat met Wielerflits en de rest blijft voorlopig riant. Zo volgt de nummer 2 nu op 146 punten. De koppositie van Brons Groen Eikenhout is momenteel te danken aan Pottentaot, BronsGroen, Gunter, Klojo’s en Kedeng die de leidende subleague aanvoeren.

Nulpuntenjackpot: Deelnemer MDK ziet de nulpuntendroom uiteenspatten door de Russische aanvaller Foliforov. ‘MDK 0’ is de enige afvaller in etappe 13, waardoor er nog 33 teams overblijven in de race voor de jackpot. Elk team op 0 punten is virtueel 15,16 euro waard.